Manisa depreminin ardından hareketli saatler: 99 depreminin öncesinde yaşananlar yeniden gündemde

Deprem öncesinde toplu balık ölümleri de ortaya çıkarken...

Manisa depreminin ardından hareketli saatler: 99 depreminin öncesinde yaşananlar yeniden gündemde




Manisa depreminin ardından hareketli saatler: 99 depreminin öncesinde yaşananlar yeniden gündemde

Manisa depreminin ardından hareketli saatler: 99 depreminin öncesinde yaşananlar yeniden gündemde
Korona virüs salgını nedeniyle yeni bir sürece giren dünya, bir yandan da doğal afetlerle mücadele ediyor. Manisa’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından, hangi doğa olaylarının depremi tetiklediği merak edilmeye başlandı. İşte o doğa olayları…

Türkiye, geçtiğimiz günlerde Bingöl, önceki gün de Manisa’da meydana gelen depremler ile sarsıldı. Ege’de yaşayan vatandaşlar, deprem nedeniyle tedirgin anlar yaşarken, 1999 depremi öncesi meydana gelen doğa olayları da dikkat çekti.

Peki, 1999 depremi öncesi hangi doğa olayları meydana gelmişti? Osaka Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Motoji İkeya ile Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülkü Ulusoy, depremden önce meydana gelen doğa olayları ile ilgili Hürriyet gazetesine dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. İşte o açıklamalar:

“Deprem tanıklarının anlattıklarına göre, sıra dışı olayların büyük çoğunluğu, köpeklerin davranışlarında gözlendi. Bunlar arasında, ``dayanılmaz biçimde uluma, havlama, hazince bir şeyleri kaygı edercesine ağlayarak havlama, huzursuzluk, kümeleşme, yeri dinleme ve gökyüzüne bakma, havlayarak sahibini bina dışına çekiştirme, görünmez bir düşmanı fark etmişçesine toprağı eşeleme, ortadan kaybolma, hırlama, tek doğrultuda koşuşturma, telaş içinde birbirlerini ısırma, yememe ve durgunlaşma, ağaçlıklı bölgelere sığınma, iki ayağı üzerinde durmaya çalışma ve kafa sallama`` gibi sıra dışı davranışlar dikkati çekti.

Öte yandan kedilerde, ``çığlık atma, yerinde duramama, telaşlanma ve sahibini ısırma, ortadan kaybolma, kertenkele gibi yerde sürünme`` gibi hareketler gözlenirken, atlarda ``kişneme ve dörtnala koşma``, ineklerde ``böğürme ve saldırganlık``, farelerde ``vahşileşme``, yarasalarda ``dinlenmeksizin daireler çizerek uçma ve çığlık atma`` gibi davranışlar belirlendi.

Ayrıca, muhabbet kuşlarında ``delice çırpınma ve vahşice çığlık``,martılarda ``bebek gibi çığlık atma``, kargalarda ``garip biçimde ve durmaksızın ağlama, pencerelere ve arabaların metalik kısımlarına pikeyapma``, leyleklerde ``mevsiminden önce göç etme``, karınca, örümcek ve kırkayaklarda ``evleri istila etme``, arılarda ``insanlara saldırarak sokma``, çekirge ve cırcır böceklerinde ise ``ötmeme`` gibisıra dışı hareketler gözlendi.

Deprem öncesinde toplu balık ölümleri de ortaya çıkarken, yılanlarda ``evlere kadar girme``, sümüklü böceklerde ise ``ağaçları istila etme`` görüldü.

Kaynak Yeniçağ: Manisa depreminin ardından hareketli saatler: 99 depreminin öncesinde yaşananlar yeniden gündemde