Maraş krizi: İngiltere, Türkiye'yi kınayan metni BM Güvenlik Konseyi'ne sundu

İngiltere'nin hazırladığı metinde, Erdoğan ve Tatar isimleri anılmadan kınanıyor; geri adım çağrısı yapılıyor.

Maraş krizi: İngiltere, Türkiye'yi kınayan metni BM Güvenlik Konseyi'ne sundu




Maraş krizi: İngiltere, Türkiye'yi kınayan metni BM Güvenlik Konseyi'ne sundu

Kıbrıs'ta kapalı Maraş'ın bir kısmının açılması girişimi BM Güvenlik Konseyi'ne taşındı. İngiltere'nin hazırladığı metinde, Erdoğan ve Tatar isimleri anılmadan kınanıyor; geri adım çağrısı yapılıyor.

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs'ın Kapalı Maraş bölgesinin yüzde 3,5’inin açılacağına dair açıklamasının yankıları sürüyor. İngiltere, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına dikkat çekilen ve Türkiye ile KKTC liderliğinin kınandığı bir metni BM Güvenlik Konseyi'ne sundu. Çin, İrlanda ve Hindistan'ın ise Maraş açılımının BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğinin vurgulanması için metinde değişiklik talep ettiği belirtildi.

METİNDE NE VAR?

Cyprus Mail gazetesinin haberine göre, İngiltere'nin sunduğu kınama metni bir BM Güvenlik Konseyi başkanlık açıklaması olarak hazırlandı. Metinde Maraş'ın statüsüne dair 550 ve 789 Sayılı Konsey kararlarına dikkat çekiliyor; Maraş'a kendi sakinlerinden başka kişilerin yerleştirilmesine dair girişimler 'kabul edilemez' olarak niteleniyor ve "Maraş'ta, ilgili kararlarla uyumlu olmayan herhangi bir adım atılmamalı" deniliyor.  

Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, isimleri anılmadan kınanıyor. Metinde, "Güvenlik Konseyi, Türk ve Kıbrıslı Türk liderlerin 20 Temmuz 2021'de kapalı Maraş'ın bir kısmının daha açılmasına dair Kıbrıs'ta yaptığı açıklamayı kınar" deniliyor.

Metinde, açılım girişiminden derhal vazgeçilmesi ve tek taraflı, gerilimi artırıp çözüm ihtimaline zarar verebilecek adımlardan kaçınılması çağrısı yapılıyor. Aynı zamanda, Maraş'ın Güvenlik Konseyi kararları uyarınca BM idaresine verilmesi talep ediliyor.

ÇİN, HİNDİSTAN VE İRLANDA'DAN İTİRAZ

Haberde, Konsey'in daimi üyesi Çin'in yanı sıra geçici üyeler Hindistan ve İrlanda'nın metne itiraz ettiği de belirtildi. Buna göre bu üç ülke, hem belirli bir cümlede değişiklik talep etti; hem de kınama metninde BM kararlarının ve açıklamalarının ihlal edildiğinin vurgulanmasını istedi. Konuyla ilgili Londra-Lefkoşa-Washington hattındaki istişarelerin sürdüğü de belirtildi.

BM KARARLARINDA NE DENİYOR?

Maraş konusunda 1984 yılında kabul edilen 550 Sayılı BM Güvenlik Konseyi kararında, bölgeye asıl sakinlerinden baika kişilerin yerleştirilmesi yönündeki herhangi bir girişim 'kabul edilemez' olarak niteleniyor ve Maraş'ın BM idaresine verilmesi isteniyor. 1992 tarihli, 789 Sayılı kararda ise hem ilk kararın uygulanması, hem de 1964’ten beri adada bu yana görev yapan BM Barış Gücü'nün denetimindeki bölgenin Maraş'ı da kapsayacak şekilde genişletilmesi çağrısı yapılıyor.

Erdoğan'ın Kıbrıs harekâtının yıldönümünde yaptığı Maraş açıklaması, ABD, AB, İngiltere ve Rusya'nın tepkisini çekmişti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterress de ilgili BM kararlarının uygulanması yönünde çağrıda bulunmuştu. (DUVAR DIŞ HABERLER)