MARMARİS SİNPAŞ KIZILBÜK İNŞAAT RUHSATI YASAL DEĞİL!

Marmaris Belediyesi’nin usulsüz İmar İzni verdiği iddia edildi.

MARMARİS SİNPAŞ KIZILBÜK İNŞAAT RUHSATI YASAL DEĞİL!




MARMARİS SİNPAŞ KIZILBÜK İNŞAAT RUHSATI YASAL DEĞİL!


Marmaris İçmeler’de; 35 yıldır inşaatı bitmeyen turizm tesisinin inşaatının tamamlanabilmesi için Marmaris Belediyesi’nin usulsüz İmar İzni verdiği iddia edildi.


Marmaris Belediyesi’nin Sinpaş A.Ş’ye verdiği İmar Durum İzin belgesinde ilgili teknik personel şehir plancısı ve harita mühendisinin olması gereken imzaları yok!


Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyleTBMM’ye 17 Ocak’ta sunduğu soru önergesinde: “Marmaris Belediyesince 2020 yılına ait yaklaşık 400 adet tüm imar durum belgelerinde; ilgili teknik personel şehir plancısı ve harita mühendisi imzaları ile 4 imza bulunurken, Sinpaş A.Ş. şirketine ait 2020/165 sayılı imar durum belgesi ilgili teknik personellerin imzası olmadan, yalnızca İmar Müdürü ve Siyasi Başkan yardımcısının imzasının yer aldığı,2 imza ile verilmiştir. Marmaris’te her vatandaşın 100 m2’lik inşaatı dahi teknik personelce teknik açıdan incelenip tetkik edilerek yasal mevzuata uygun olup olmadığı belirlenirken Sinpaş A.Ş. adına verilen yaklaşık 120 bin m2’lik inşaatla ilgili Marmaris Belediyesi, teknik personeline tetkik ettirme ve inceletme gereksinimi duymamıştır.” denildi.


Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada ise “İçmeler Kızılbük mevkiinde özel bir firma tarafından devam eden inşaat ile ilgili Marmaris Belediye Başkanlığınca usulüne uygun ruhsat düzenlenmediği iddia edildiğine dikkat çekilerek; “… Her ne kadar bahse konu alan 1996 yılında onaylanan karar ile Marmaris Milli Parkı sınırları içerisinde kalsa da, bu alanda İçmeler Revizyon Uygulama İmar Planı geçerlidir. Bu sebeple 1996 yılından önce onaylanan ilgili İçmeler İmar Planı Hükümleri, 3194 sayılı İmar Kanunu ve yönetmelikleri doğrultusunda yapı ruhsatları ve izinler verilmiştir.


İçmeler İmar planı notlarında geçen “İmar planı yerel koordinat sisteminde, imar uygulamaları da ulusal koordinat sisteminde hazırlanarak çakıştırıldığından, imar planı ada kenarı hatları ile imar uygulama hatlarının uyuşmadığı durumlarda imar uygulama hatlarına uyulacaktır.” maddesi doğrultusunda ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 06/07/2020 tarihli görüş yazısı ve bu alanla ilgili alınmış olan aplikasyon belgesi doğrultusunda 23/09/2020 tarihinde Belediyemizce imar durumu düzenlenmiştir.” denilerek, imar izin belgesindeki eksik teknik personel imzasına hiç değinilmedi.


MARMARİS BELEDİYESİ’NİN VERDİĞİ İMAR DURUM BELGESİ HUKUKSUZDUR


Marmaris Belediye başkanı Mehmet Oktay’la aynı gün basın toplantısı düzenleyen Memleket Partisi Marmaris İlçe Başkanı Serdar Karaağaç ve Muğla İl Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan da verdikleri bilgide, hukuksuz olduğunu iddia ettikleri İmar Durum Belgesi ile ilgili Marmaris Belediyesi tarafından bugüne kadar hiçbir açıklama yapılmadığına dikkat çekerek; “Belediye Meclis Toplantısında verdiğimiz soru önergesi de CHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. Belediye Başkanımızın bugün yaptığı açıklamalardan tatmin olamadık. Sanırım 1987’de ilk ruhsat Marmaris Belediyesince veriliyor. Sayın Belediye Başkanının söylediği gibi İçmeler belediyesi değil. Çünkü o tarihte henüz İçmeler belediyesi yok, 1989 yılında artık yeni kurulmuş İçmeler belediyesince ilave bir ruhsat tanzim ediliyor. İlave ruhsatlarla otelin inşaatına 1993 yılında başlanıyor. 2008 yılına gelinceye kadar inşaatın yüzde 80 i tamamlanıyor ve Sinpaş devreye giriyor devralınıyor projeyi. 2012 tarihinde İçmeler belediyesince ruhsat yenileniyor, 550 odalı 5 yıldızlı otel ruhsatı. Sinpaş devreye girdikten sonra projeye konut yapımı ilave edilmek isteniyor. İçmeler belediyesi konuta izin vermiyor. Bütünşehir yasasından sonra İçmeler belediyesi kapanıyor. Bu kez Marmaris belediyesine başvuruluyor, 2018 de ise belediye başkanımız “önceki süreçler çerçevesinde, her şey yasal düzenlenmiştir.” diyor. Her ne olduysa inşaat otelden konuta kaymaya başlayınca itirazlar başlıyor. Yıllardır atıl halde duran bu inşaat belediye yönetimi değiştikten sonra her ne olduysa hızlanmış, geldiğimiz noktada inşaat ruhsatında 205 odalı otel, yanında da 1407 adet devre mülk yani konut yapılması planlanmış.


Daha sonra toplam proje alanı 120 bin deniliyor ama toplam proje alanı 160 bin m2 bu arada. Yaklaşık 10 bin kişinin, sanki İçmeler kadar kişinin yaşayacağı bir proje bu. Burada kadastral bir yol yok, yol nereden geçecektir? Kanalizasyon, su, elektrik gibi altyapı hangi sistemle çözeceklerdir? Finansını kim sağlayacaktır? Marmaris belediyesine sesleniyoruz: Yanlış bir karar vermiş olabilirsiniz ama bundan her zaman dönebilirsiniz. Son imar durum belgesine göre geçmişteki tüm uygulamalar iptal, son verilen geçerlidir. Bunu da şimdiki Marmaris belediyesi vermiştir. Bunu neye göre vermişler? Bir vatandaş kadastral yol yoksa inşaat yapamıyor. Adı geçen bu yerde kadastral yol yok. Buraya kesinlikle imar durumu belgesi verilemez, yasalara aykırıdır. dediler. AjansCANKA