Maydanozun faydaları nelerdir?
MAYDANOZUN BESİN DEĞERLERİ
Maydanozun en güçlü sağlık yararları arasında antikanser potansiyeli, diyabet ve romatoid artritin yönetilmesi sayılabilir . Ayrıca, osteoporozun önlenmesine yardımcı olur ve anti-enflamatuar özelliklere sahip bir ağrı kesici görevi görür. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurken hazımsızlık, mide krampları, şişkinlik ve bulantı gibi mide-bağırsak sorunlarından da kurtulmayı sağlar. Maydanoz oldukça besleyici bir bitkidir ve sağlığımızı büyük ölçüde artırabilen bol miktarda vitamin ve antioksidanlara sahiptir. Şimdi, uzmanlar tarafından bolca tüketilmesi tavsiye edilen yeşil yapraklı sebzelerden maydanozun sağlığa faydalarına bir göz atalım… İşte maydanozun faydaları…
MAYDANOZUN BESİN DEĞERLERİ
30 gram maydanozda bulunan besin değerleri:
Protein: 1 gram
Yağ: 1 gramdan az
Lif: 1 gram
A Vitamini: Referans Günlük Alımın (RDI)% 108’i
C Vitamini: RDI’nin % 53’ü
K Vitamini: RDI’nin % 547’si
Folat: RDI'nın % 11'i
Potasyum: RDI’nın % 4’ü
(RDI): Tavsiye edilen günlük alınması gereken besin miktarı olarak Türkçe'ye çevrilebilecek olan (Recommended Daily Allowance) kelimelerinin baş harflerinden oluşan RDA toplumun yaklaşık %98'inin ihtiyacını belirlemek için oluşturulmuş bir standarttır.
MAYDANOZUN FAYDALARI
Maydanozun sağlık açısından yararlarından bazıları şunlardır:
– Kanser riskini azaltın
– Bağışıklık fonksiyonunuzu iyileştirin
Maydanoz, bağışıklık sistemini değiştirmeye yardımcı olabilir. Maydanoz esansiyel yağının, aşırı uyarılmış bir bağışıklık tepkisini bastırdığı, alerjilere, otoimmün ve kronik enflamatuar bozukluklara karşı mücadelede anahtar bir rol oynadığı bulunmuştur.
– Enflamasyonu giderir
Maydanoz, artritle ilişkili ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olur. Maydanoz, öjenol adı verilen uçucu bir yağ içerir ve yapılan bilimsel çalışmalarda güçlü anti-enflamatuar ve anti-artritik özelliklere sahip olduğu ve eklemdeki şişliği önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.
– Kan damarlarınızı koruyun
Maydanoz, en önemli B vitaminlerinden biri olan folik asit kaynağıdır. Folik asit, homosistein azaltılmasında yardımcı olur . Homosistein vücutta doğal olarak oluşan bir amino asittir ancak kandaki yüksek seviyeler felç riskini artırarak kan damarlarına zarar verebilir.
– İdrar yolu enfeksiyonlarında etkili
Maydanozun idrar söktürücü etkisi bulunuyor. Bu nedenle, böbrek taşı, safra kesesi ve idrar yolu enfeksiyonlarında yardımcıdır.
– Kemik sağlığı
– Ağız kokusunu engeller
Birkaç dal taze maydanoz çiğnemek ile kötü nefes ve ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olur. Antibakteriyel özelliği sayesinde ağızda kötü nefese sebep olan bakterilerin gelişmesini engeller.
– Cilt bakımı
C vitamini ve antioksidanlardan bol miktarda bulunan maydanoz, güçlü kollajen üreten ve cilt aydınlatma özelliklerine sahiptir. Bitki ciltteki lekeleri ve yara izlerini azaltmaya yardımcı olur. Maydanoz aynı zamanda yağ üretimini dengeleme kabiliyetine sahiptir ve bu nedenle sivilce için mükemmel bir çözümdür.
– Ağrı kesici
Maydanoz, morlukları iyileştiren ve ağrıyı azaltan yüksek düzeyde K vitamini, C vitamini ve beta-karoten içerir. Çürükler için ev yapımı bir ilaç için, taze yaprakları ezebilir, etkilenen bölgeye sürebilirsiniz.
– Anemi belirtilerini hafifletir
Maydanozdaki yüksek demir konsantrasyonu, demir eksikliğinden kaynaklanan aneminin tedavisine yardımcı olur. Bitkideki C vitamini, demirin daha iyi emilmesine yardımcı olur. Demir takviyesi almakta zorlanan kişilere genellikle maydanoz suyu veya çay içmeleri söylenir.
SÖZCÜ