Meclise sunulması beklenen yargı reformu paketi neleri kapsıyor?

"Kadın haklarından medya özgürlüğüne, 374 faaliyet konusu"

Meclise sunulması beklenen yargı reformu paketi neleri kapsıyor?


Meclise sunulması beklenen yargı reformu paketi neleri kapsıyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önceden duyurduğu, AK Parti MYK toplantısında da ele alınan reformların içeriği belli olmaya başladı.

AK Parti TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında reformlarla ilgili hazırlıkların büyük ölçüde şekillendiğini duyuran Erdoğan, kapsamlı reform teklifinin yakında bir bütün olarak kamuoyunun bilgisine sunulacağını aktardı.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan da 128 kanunda değişiklik öngörülen yargı reform paketinin neleri kapsadığı ile ilgili bilgi verdi. Özkan söz konusu reform paketiyle, toplumun tüm kesimlerinde yaşanan sıkıntılar ortadan kaldırılarak, başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasada yer alan temel hak ve özgürlüklerin işlerlik kazandırılmasının hedeflendiğini söyledi.

"Kadın haklarından medya özgürlüğüne, 374 faaliyet konusu"

Demirören Haber Ajansı'na konuşan Özkan, "Bu eylem planının 9 amacı ve bu 9 amacın ayrı ayrı 49 hedefi var. Paket idari düzenleme, yasal düzenleme ve uygulama öngörüyor." dedi.

Özkan'ın aktardıklarına göre paket, çocuktan gence, hayvan haklarından kadın haklarına, fikir özgürlüğünden medya özgürlüğüne kadar toplumda her insanın hayatına dokunacak 374 faaliyet konusunu kapsıyor.

Bu faaliyetlerin 128'inin kanuni düzenleme ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesini gerektirdiğini anlatan Grup Başkanvekili, 60'nın 'ikinci mevzuat' diye ifade edilen yönetmelik yapılmasını gerektirdiğini, 186'sının ise idari faaliyet kapsamında çalışma öngördüğünü söyledi. Özkan, "Yani merkezi hükümetimizin il ve ilçelerdeki teşkilatları ile yerel yönetimlerin kendi faaliyet alanlarında değişiklik öngörülüyor" diye konuştu.

"Gayrimüslimlere dini günlerde resmi tatil"

Paketin ifade ve örgütlenme ve din özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesi anlamında düzenlemeler içermesi de bekleniyor. Özkan yargı reformuyla, Türkiye’de yaşayan gayrimüslim ya da farklı din ve inançta olanlara, kendileri için kutsal sayılan günlerde resmi tatil getirilmesinin söz konusu olduğunu söyledi, "Kişi hak ve özgürlüklerinin genişlediği hususlar da yine bu pakette yer almaktadır" diye konuştu.

"Yargıda şeffaflık"

"Bu paket yarın hayata geçtiği zaman; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, anayasamızda yer alan temel haklar bağlamında vatandaşlarımızda büyük memnuniyet uyandıracak." diyen Özkan sözlerine şöyle devam etti:

"Başta insan hak ve özgürlüklerinin korunmasını hedef alıyor. Yargı bağımsızlığı ve adil yargılanma hakkı AK Parti’nin dünden bugüne yapmış olduğu bütün reformlarında yer alıyor. Yine hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflık, makul yargılanma usulü getiriliyor. Vatandaşlarımız bir dava açtığı zaman; bu davanın ne zaman ortalama bir süre içerisinde tamamlanacağını bilecek, buna 'makul süre içerisinde yargılanma hakkı' diyoruz. Bu yargılanmanın da bir şeffaflık içeresinde nasıl cereyan edeceğini bu paketle görecek".

"İnsan haklarında farkındalık"

Özkan'ın paylaştığı bilgilere göre yargı reformu ile özel hayat güvence altına alınacak, mülkiyet hakkında daha etkin koruma sağlanacak ve arabuluculuk düzenlemesi genişleyecek. Toplumsal refahın artırılması, güçlendirilmesi, kırılgan kesimlerin korunması reformda yer alan maddeler arasında.

"Kadın, yaşlı, engelli, çocuk bunların özellikle pozitif ayırımcılıklarla korunmasına yönelik engelleri kaldıracağız." diyen Özkan, "Bu konuda yerel yönetimlere bazı sorumluluklar verilecek. İnsan hakları konusunda üst düzey toplumsal farkındalık oluşturacağız. Bu reform paketi ile medya kuruluşlarının farkındalığını da ortaya koyacağız" diye konuştu.

euro news