Medvedev’den NATO’ya Nükleer Tehdit

Kaliningrad’daki İskender füzeleri

Medvedev’den NATO’ya Nükleer Tehdit


Medvedev’den NATO’ya Nükleer Tehdit 

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, İsveç ve Finlandiya'nın NATO’ya katılması halinde, Moskova’nın nükleer silahları konuşlandırmak dahil bölgedeki savunmasını güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiki olan Medvedev, iki ülke ittifaka üye olursa, Rusya'nın Baltık Denizi'ndeki kara, deniz ve hava kuvvetlerini güçlendireceğini kaydetti.

Medvedev ayrıca Polonya ile Litvanya arasındaki Rus şehri Kaliningrad'ın bulunduğu Baltık bölgesi ile nükleer tehdidi açıkça dile getirdi.

2008'den 2012'ye kadar cumhurbaşkanı olan Medvedev, "Bu durumda Baltık'ın nükleerden arındırılmış statüsünden daha fazla söz edilemez. Denge yeniden sağlanmalı’’ dedi.

Litvanya Savunma Bakanı Arvidas Anusauskas ise, Rusya'nın tehditlerinin yeni bir gelişme olmadığını ve Moskova'nın Ukrayna'daki savaştan çok önce Kaliningrad'a nükleer silah yerleştirdiğini söyledi.

Estonya’nın BNS haber ajansının aktardığına göre Anusauskas, "Nükleer silahlar Kaliningrad'da her zaman tutuldu. Uluslararası toplum, bölge ülkeleri bunun tamamen farkındadır. Tehdit amaçlı kullanılıyorlar’’ dedi.

Kaliningrad’daki İskender füzeleri

Kaliningrad, Avrupa’nın kuzey topraklarında özel bir öneme sahip. Eskiden Doğu Prusya'nın başkenti Königsberg olan Rus şehri, Londra ve Paris'e yaklaşık bin 1400, Almanya’nın başkenti Berlin'e 500 kilometre mesafede.

Kaliningrad, 1945’in Nisan ayında Kızıl Ordu tarafından Königsberg Kuşatması’nda ele geçirildikten sonra Potsdam Konferansı’nda Sovyetler Birliği'ne bırakıldı. Rusya, 2018'de Kaliningrad'a İskender füzelerini yerleştirdiğini açıkladı.

NATO kod adı SS-26 Stone olan İskender, hem konvansiyonel hem de nükleer savaş başlığı taşıyabilen kısa menzilli bir taktik balistik füze sistemi. Resmi menzili 500 kilometre, ancak bazı Batılı askeri kaynaklar menzilinin çok daha uzun olabileceğinden şüpheleniyor.

Medvedev, "Aklı başında hiç kimse daha yüksek fiyatlar ve vergiler, sınırları boyunca artan gerilimler, İskenderler, hipersonik sistemler ve kendi evlerinden kol mesafesinde nükleer silahlı gemiler istemez. Kuzey komşularımızın sağduyusunun kazanacağını umalım" dedi.

Finlandiya ve İsveç'in, Sovyetler Birliği'ne karşı Batı’nın ortak güvenliğini sağlamak için 1949'da kurulan NATO'ya olası katılımı, Ukrayna'daki savaşın Avrupa'daki en büyük stratejik sonuçlarından biri olarak yorumlanıyor.

Finlandiya 1917'de Rusya'dan bağımsızlığını kazandı ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Moskova'yla karşı karşıya geldiği iki savaşta toprak kaybetti.

Finlandiya bugün, İngiltere, ABD, Letonya ve Estonya'dan kuvvetlerin katılımıyla ülkenin batısında askeri tatbikat yapacaklarını açıkladı.

İsveç 200 yıldır hiçbir savaşta yer almadı ve 1814’te İsveç-Norveç Savaşı’ndan bu yana dış politikasında uluslararası demokrasiyi, çok taraflı diyalogu ve nükleer silahsızlanmayı desteklemeye odaklandı.

VOA