Bugünlerde, ünlü Kanadalı şarkıcı, besteci ve şair Leonard Cohen’in “Hallelujah” ve “Suzanne” şarkılarını dinliyorum. Bir taraftan da Cohen’in “Herkes biliyor” şiirini okuyarak kendim için harika bir atmosfer oluşturuyorum. Aslında şarkılar, şiirler ve tüm sanatsal yaratımlar insanın ruhsal dünyasını zenginleştirdiği gibi aynı zamanda hayatla ilişkisini de her gün yeniden tamir eden, tazeleyen bir özelliğe sahiptir. Eğer müziğe böyle bir estetik pencereden bakamıyorsanız klasik müziği de, cazı da, rock’ı da lüzumsuz bir gürültü olarak görmeniz kaçınılmazdır.
/Herkes biliyor, zarların hileli olduğunu
herkes parmaklarını çapraz yapar yuvarlarken
herkes biliyor, savaşın bittiğini
herkes biliyor, iyi adamların kaybettiğini
herkes biliyor, dövüşün hileli olduğunu
fakirler fakir kalır, zenginler zenginleşir
hep böyle gider
herkes biliyor
herkes biliyor, geminin su aldığını
herkes biliyor, kaptanın yalan söylediğini
herkeste bu buruk duygular
sanki babaları ya da köpekleri ölmüş gibi/
Cohen’in ilk başlarda daha çok şiir ve roman ilgi alanını oluştururken zamanla müziğe kaymış ve bize her zaman dinlemekten keyif alacağımız şarkılar bırakmıştır. “Hüznün manevi babası” olarak adlandırılan sanatçı, “Pesimizmin Saray Şairi”, “melankolinin babası”, “aylakların prensi”… gibi çok farklı lakaplarla da anılmış bir müzisyendir. Cohen ilk albümlerinde bir bakıma ağıt yakmış, dinleyicilere adeta inler gibi seslenmiştir. Ve daha ilk albümüyle kitleleri etkilemeyi başarmıştır.
Çağdaşları arasında gizemli bir şarkıcı olarak bilinen Leonard Cohen’in yazdıklarının çoğu bunalıma işaret etse de, o kendini her zaman hayatın gerçeklerinin bir gözlemcisi olarak gördü. Kendisiyle yapılan bir söyleşideki şu ifadeleri Cohen’i çok daha doğru tarif ettiği kanaatindeyim: “Kahkahalarla gülmeyi seviyorum, ama bence ağırbaşlılıkla gelen bir hoşnutluk hali var. Hepimiz kapıyı kapatıp, odamıza geldiğimizde kalbimiz ve duygularımızla baş başa kalıyoruz, ve bu o kadar da gülünecek bir şey değil.”
Ve tabii ki o, iflah olmaz bir Lorca hayranıydı… Zaman zaman neden Leonard Cohen’in şarkılarını hep coşkuyla dinlediğimi, dizelerini keyifle okuduğumu sormuşumdur kendi kendime. Şimdi anlıyorum ki ben de Lorca’nın şiirlerini okurken hem imgeler dünyasının zenginliğine açılıyorum, hem de hayatın gerçeklerine vuruyorum kendimi…
İlkokul ve lise yıllarında edebiyata büyük merakı olan Cohen, özellikle Federico García Lorca’nın şiirlerine büyük bir hayranlık duyuyordu. Lorca onun kahramanıydı. Öyle ki kahramanının adını ileride doğacak kızına verecek kadar. Lorca’nın “Al Bu Valsi” şiirini tam yüz elli saat süren uzun çalışmasıyla İspanyolcadan İngilizceye çevirmiştir.
Cohen’in Lorca’nın şiiri ile ilgili şu ifadeleri adeta bir edebiyatçı titizliğinin göstergesi gibidir: “Lorca, İspanyol şiirinin yerleşik biçimlerini çağdaş bir duyarlıkla yoğurarak zenginleştirdi ve çarpıcı imgelerle dolu, lirik özelliğini hiç yitirmeyen, son derece etkili bir şiir yaratmayı başardı. Şiirlerinde hep ‘Endülüs ruhunu’ aradı. Bu ruhu en kusursuz biçimde Çingenelerin temsil ettiğini söylüyordu Lorca. “Çingene Romansları”nı yazdı, soneler ve kasideler kaleme aldı.”
MEHMET OCAKTAN / KARAR
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Editor Mayıs 28, 2021 0
Editor2 Şubat 11, 2024 0
Editor Ekim 26, 2024 0
Editor Ekim 28, 2024 0
Editor Ekim 31, 2024 0
Editor Ekim 31, 2024 0
Editor Ekim 31, 2024 0
Editor Ekim 31, 2024 0
Editor Aralık 22, 2020 0
İKİLİ İLİŞKİLERİN SONUCU
Editor Aralık 1, 2020 0
EGE’NİN HAZİNESİ KARAKILÇIK BUĞDAYI ARTIK AKHİSAR’DA
Editor Nisan 24, 2020 0
Akşam yemeğinden sonra mecbur kalmadıkça bir şey tüketmeyin
Editor Mayıs 19, 2020 0
Taha Akyol : Bağımsız aydın
Editor Aralık 26, 2020 0
2018 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi.
Editor Şubat 12, 2021 0
MGM ve TOGG İŞ BİRLİĞİ NELER GETİRECEK?
Editor Nisan 14, 2021 0
1960 Darbesi'nde baş rol oynayan Albay Türkeş'in sözlerine kulak vermeliler.
Editor Mayıs 15, 2020 0
EMEKLİ MAAŞI ÖDEMELERİ NE ZAMAN?
Editor Eylül 27, 2020 0
Belarus'ta ağustos ayında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından düzenlenen...