Meksika'da 100 bin kişi seçim sistemindeki değişiklikleri protesto etti
"Fonlar yoksullara harcansın"
Meksika'da 100 bin kişi seçim sistemindeki değişiklikleri protesto etti
Meksika'da Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un seçim sisteminde yapmak istediği değişiklikler pazar günü başkent Meksiko City'de protesto edildi. Protestocular değişikliklerin demokrasiyi tehdit ettiğini ve geçmişe dönüş anlamına geleceğini dile getirdi.
Çoğunlukla Ulusal Seçim Enstitüsü'nün rengi olan beyaz ve pembeye bürünen protestocular "Oyuma Dokunma!" sloganları attı.
Protestocuların normalde 100 bin kişi kapasitesine sahip olan başkentin ana meydanı Zocalo'ya sığmayarak yan cadde ve sokaklara yayıldığı bildirildi.
AP haber ajansına konuşan 64 yaşındaki protestocu Enrique Bastien, Obrador'un reformlarla hükümetin geçmişte olduğu gibi yine seçimleri kontrol etmek istediğini söyledi.
Veteriner olan Bastien, Kurumsal Devrimci Parti'nin (PRI) Meksika'yı yönettiği 1970'li ve 80'li yılları hatırlatarak, "Bağımsızlığın olmadığı bir hayattı" dedi.
Diğer birçok gösterici ise 1990'larda bağımsız Ulusal Seçim Enstitüsü kurulmadan önce ülkede yaygın olan oyların yanlış sayılması, kampanya harcamalarının fazlalığı ve seçim baskısı gibi taktiklerine karşı uyarıda bulunmak istiyor.
"Fonlar yoksullara harcansın"
Rreformların demokrasi için bir tehdit olduğu iddialarını reddeden Obrador, Ulusal Seçim Enstitüsü'nün çok fazla para harcadığını savunarak fonların yoksullar için harcanması gerektiğini ileri sürüyor. Devlet başkanı ise eleştirileri "elitist" olarak değerlendiriyor.
Devlet Başkanı Obrador'un geçen hafta kabul edilen yasa teklifine göre yerel seçim ofislerinin maaşlarında, finansmanında ve oy verme merkezlerini işleten ve denetleyen vatandaşların eğitiminde kesintiye gidilecek. Teklifte ayrıca kampanya harcamalarını bildirmeyen adaylara yönelik yaptırımlar da azaltılacak.
Yasal kampanya finansmanının neredeyse tamamının yasa gereği hükümet tarafından karşılandığı Meksika'da seçimler uluslararası standartlara göre pahalıya mal oluyor.
Öte yandan Ulusal Seçim Enstitüsü ülkede en yaygın kabul gören kimlik biçimi olan güvenli seçmen kimlik kartlarını düzenlemekle ve ülkenin ücra ve genellikle tehlikeli köşelerinde oy verme işlemlerini denetlemekle de görevli.
EURO NEWS