Meleklerin Günü etkinliğine yoğun ilgi
Girişimcilik ekosistemi İstanbul’da kanatlandı!
Meleklerin Günü etkinliğine yoğun ilgi
Girişimcilik ekosistemi İstanbul’da kanatlandı!
Girişimcilik platformu helo!, “Meleklerin Günü" etkinliğini Kolektif House Levent’te yatırımcı, yatırım ağı ve girişimcilerin geniş katılımıyla gerçekleştirdi.
Erken aşama girişimlerin ihtiyaç duydukları desteği sağlamak üzere yola çıkan helo!, girişim hızlandırma ve geliştirme programlarının yanı sıra düzenlediği etkinliklerle de adından söz ettiriyor. Melek yatırımcıların deneyim ve tecrübelerini aktarmak üzere 10 Aralık’ta Kolektif House Levent’te “Meleklerin Günü” etkinliği düzenleyen helo!, girişimcilik dünyasının oyuncularını, melek yatırımcıları, girişimcileri ve melek yatırımcılığa ilgi duyan profesyonelleri bir araya getirdi. İlginin yoğun olduğu etkinlikte girişimcilik dünyasının tecrübeli isimleri Ersin Pamuksüzer, Agah Uğur, Varol Civil, Dilek Dayınlarlı, Koray Bahar, Ayşe İnal, Bülent Tekmen, İhsan Elgin, Enis Hulli, Gökhan Akar, Bora Şahinoğlu, Ata Uzunhasan, Alp Avni Yelkenbiçer, İbrahim Ulukaya, Osman Alp Arlı deneyimlerini paylaştı.
“İkiz Kuleler ile başlayan kırılmanın son noktası: Pandemi”
Etkinlik, The LifeCo Kurucusu Ersin Pamuksüzer’in "Değişen ve Dönüşen Global Ekonomi" konuşmasıyla başladı. Yaşadığımız dünyada sürekli olarak kırılma noktalarıyla karşı karşıya kaldığımızı ve İkiz Kuleler’le başlayan bu kırılmaların şimdiye kadarki son durağının pandemi krizi olduğunu ifade eden Pamuksüzer, her geçen gün teknolojinin de ilerlemesiyle yakında herkesin birbirini izleyebildiği ve uzaktan çoğu şeyin kontrol edildiği bir dünyanın bizleri beklediğini söyledi. Bu bağlamda girişimciliği de bir çiftçiliğe benzeten Pamuksüzer, "Biz bir ürün üretiyoruz, sabit para getirecek bir işe çeviriyoruz; sonra gidip teslim ediyoruz ve sistemin büyükleri de o işin dünyada kazanan iş olmasını sağlıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Programın ilk paneli ise Angel Effect’ten Sibel Eroğlu moderatörlüğünde; Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar, Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin ve Colendi Kurucu Ortağı Bülent Tekmen’in "Girişimci Melekler" hakkında sohbetiyle geçti.
Panelde, girişimlerin nasıl yatırım alabileceklerinden ve yatırım alırken yapmaları gereken planlardan bahsedilirken; İhsan Elgin, girişimcilere "Benim girişimcilere hep söylediğim şey şu: Herkesi dinle. Her dediğini yapmak zorunda değilsin ama dinle ve anla" tavsiyesinde bulundu.
A’dan Z’ye yatırım süreçleri
İkinci panel "A’dan Z’ye Yatırım Süreçleri" başlığı altında; helo!’dan Şevval Koçak’ın moderatörlüğünde, 500 İstanbul’dan Enis Hulli, ScaleX’ten Dilek Dayınlarlı ve hiVC’den Bora Şahinoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Enis Hulli, 500 İstanbul’un portföy stratejisinin nasıl ilerlediğini açıklarken, kendilerinin "agnostik" bir fon olduğunu dile getirdi. Eğer belli bir alana odaklanılırsa iyi fırsatların kaçabileceğine işaret eden Hulli "Hedef aslında esnek bir dansöz gibi olabilmek” dedi. Bora Şahinoğlu da yatırım yapacakları zaman trendini özellikle takip ettiklerini ve radarlarına yeni gelişen teknolojilerin girdiğini dile getirdi.
Programın üçüncü panelinde melek yatırım ağlarının işleyişi masaya yatırıldı. Startup Wise Guys’dan Günce Önür moderatörlüğündeki "Melek yatırım ağları nasıl çalışır?" başlıklı panelde; Revel Games Kurucu Ortağı Ayşe İnal, Galata Business’dan Ata Uzunhasan ve yine Angel Effect’ten Gökhan Akar melek yatırımcılığın öneminden ve girişime kattığı değerlerden bahsetti. Yatırımcıların sermayelerini dağıtırken doğru risk analizi yaparak doğru bir paylaşım yolu izlemelerinin en önemli adımlardan biri olduğu kaydedilen panelde söz alan Gökhan Akar, melek yatırım ağlarının girişimlere sadece para yatırımı yapmadığını aynı zamanda deneyim ve tecrübelerini de girişimlere aktardığını vurguladı.
Ekosisteme aktarılan finansmanın çoğu İstanbul’da
Etkinlik farklı bölgelerde melek yatırımcılık yapan konukların konuşmalarıyla devam etti. "Bölgesel Melek Yatırım Ağları" başlıklı panelde Boğaziçi Ventures'tan Gizem Sezer moderatörlüğü üstlenirken, Egiad Melekleri’nden Alp Avni Yelkenbiçer, Kültepe Yatırım’dan İbrahim Ulukaya ve Bodrum Angels’tan Osman Alp Arlı kendi bölgelerinde gördükleri eksikleri, zorlukları ve olması gerekenleri ilk ağızdan paylaştı. Konuşmacılar özellikle ekosistemde finansmanın İstanbul özelinde paylaşıldığını belirterek, İstanbul dışındaki illerdeki girişimlere de finansman akışının önemini vurguladı.
Etkinliğin ilk bölümünün son panelinde ise iki değerli isim tecrübelerini paylaştı. Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur ve TEB & Türkiye Endeavor Girişimci Destekleme Programı Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil; APY Ventures’tan Semiramis Kulak’ın eşliğinde “Meleklerin Tecrübeleri” başlığı altında sahneye çıktı. İki konuşmacı da hem girişimcilere hem de yatırımcılara önemli tavsiyelerde bulunurken; girişimcilere özellikle dinlemeye açık olmaları gerektiği tavsiyelerinde bulundular, yatırımcılara da karar verirken yavaş yavaş ve emin adımlarla ilerlemelerini önerdiler.
Sanat ve Spor Dünyasının melekleri
Etkinliğin ikinci bölümünde ise “Sanat ve Spor Dünyasının Melekleri” panelinde egirişim kurucusu Hilmi Öğütcü moderatörlüğünde, YouTuber Orkun Işıtmak ve başarılı sporcu Sinan Güler içlerinden çıkan yatırımcı/girişimci karakteri aktardı. Orkun Işıtmak girişimciliğe geçişini YouTube’da elde etmiş olduğu PR ve market gücünü hangi işlerle destekleyebileceği sorusunu sorduğunda gerçekleştiğini ifade etti. Sinan Güler ise girişimcilik ekosistemine girmesindeki en temel faktörün içinde olan merak olduğunu söyledi.
Meleklerin Günü etkinliğinin son bölümünde de birbirinden değerli 8 girişim, kendilerini yüzlerce yatırımcının karşısında tanıtma fırsatı yakaladı. ServisSoft, Scoutium, Botgate, Evimdekipskilog.com, VEM, Monday Hero, Lebleby ve Musixen girişimleri şimdiye kadar neler yaptıklarından ve hedeflerinden bahsettikleri kısa bir sunumlar gerçekleştirdiler. Meleklerin Günü etkinliği sunumlarının ardından mini konser ve networking ile tamamlandı.
“Yatırımcılara yol arkadaşlığı sağlıyor, girişimcileri güçlendiriyoruz”
helo! CEO’su Orhan Bayram, etkinliğe ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “helo! olarak erken aşama teknoloji girişimlerine ve bu girişimlerin A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarına odaklanan, yolun her adımında kendilerine arkadaşlık eden bir girişim geliştirme platformuyuz. Yaptığımız çalışmalarla, düzenlediğimiz etkinliklerle girişimcileri güçlendiriyor, yatırımcıları teşvik ediyor ve girişimcilik ekosisteminin üyelerini bir araya getiriyoruz. Bunlardan sadece biri olan Melekler Günü etkinliğine tüm girişimcilik ekosisteminden yoğun bir katılımın olmasından dolayı son derece mutlu ve gururluyuz. Önümüzdeki günlerde de ekosistemi birbirine daha çok yaklaştıran ve sinerjileri artıran etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz.”