Melih Bulu'nun rektörlüğüne karşı çıkanlar BOUN'da iki fakülte kurulmasını nasıl yorumladı?

Boğaziçi Üniversitesi'ne hukuk ve iletişim fakülteleri kurulmasına da tepki geldi.

Melih Bulu'nun rektörlüğüne karşı çıkanlar BOUN'da iki fakülte kurulmasını nasıl yorumladı?


Melih Bulu'nun rektörlüğüne karşı çıkanlar BOUN'da iki fakülte kurulmasını nasıl yorumladı?

Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör olarak atamasının protesto edildiği Boğaziçi Üniversitesi'ne hukuk ve iletişim fakülteleri kurulmasına da tepki geldi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından, Erdoğan'ın üniversiteye neden iki fakülte daha ekleme kararı aldığına yönelik tartışmalar gündeme oturdu.

AK Parti'den adaylık geçmişi bulunan Melih Bulu'nun üniversitenin bünyesindeki akademisyenlere danışılmadan doğrudan atanmasına karşı çıkanlar, söz konusu kararı yeni rektörün üniversitede yönetim kadrosunu oluşturacak kadar destek bulamamasına bağlıyor.

Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bulu'nun göremediği desteği yeni fakültelerin kadrolarına atanacak isimlerle inşa etmeyi hedeflediğini savunanlar sosyal medyada tepkilerini ortaya koydu. Akademik çevrelerin tepkisine muhalif siyasiler de destek verdi.

Boğaziçi Dayanışması'ndan Erdoğan'a hitaben yazılan açık mektupta, "Kendi atadığınız rektörü okulda tutacak gücünüz olmadığı için yeni kurulacak fakültelerle, şişirme kadrolarla ayakta tutmaya çalışmak da pek yüreklice bir tutum olmasa gerek. Bu nedenle yürek konusunda söylediklerinizi ciddiye almıyoruz" denildi.

Benzer görüşü paylaşan bilişim hukuk uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'daki paylaşımında "Boğaziçi Hukuk ve İletişim Fakültelerinin ana amacı Truva Atı görevi yapmak olacak. Rektörü meşru kılmak için gerekli kadrolar bu Fakülteler üzerinden verilecek. Gelecek yeni isimler, rektör yardımcılığı ve vekaleten “görevini ihmal eden” fakülte dekanlarının da yerine atanacak." diye yazdı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da "Türkiye'de bu kadar çok hukuk fakültesi ve iletişim fakültesi varken #BoğaziçiÜniversitesi'nde bu fakültelerin açılmasının tek amacı, öğretim üyesi ve fiziksel yapısını değiştirmek." yorumunu karara karşı çıkanların kullandığı #FakülteyiSarayaKur etiketiyle paylaştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, fakülte açma kararının hukuksuz olduğunu şöyle savundu: "Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde Hukuk ve İletişim Fakültesi kurarak Kayyum Rektör’ün kadrolaşması için tüm hukuki, etik ve ahlaki değerleri ayaklar altına alıyorlar. Rektör ataması hukuksuz olduğu gibi Boğaziçi Senatosu’nun kararı olmadan fakülte açma kararı da hukuksuzdur."

Eleştirilerin odağındaki Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu ise iki yeni fakültenin üniversiteye farklı perspektifler ve zenginlikler katacağına inandığını belirterek şu yorumu yaptı:

"Cumhurbaşkanımızın imzasıyla kurulan İletişim ve Hukuk Fakültelerinin Boğaziçi’ne farklı perspektifler ve zenginlikler katacağına inanıyorum. Bundan sonraki sürecin işleyişini ilgili akademik kurullarımız ile ilerleteceğiz. Üniversitemiz ve ülkemiz için hayırlı olsun."

Boğaziçi Üniversitesi'ne neden hukuk ve iletişim fakültelerini açılacağı sorusuna resmi bir yanıt gelmezken AK Partili siyasiler karara desteklerini #ErdoğanınYanındayız etiketiyle paylaştı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, sosyal medyadaki iletisinde "Boğaziçi Üniversitemizin kapasite, kalite ve vizyonunu; öğrencilerimizin eğitim kalitesini çok daha ileriye taşımaya imkan sağlayacak olan, İletişim ve Hukuk Fakültelerinin kurulmasını sağlayan liderimiz,#ErdoğanınYanındayız" ifadelerini kullandı.

EURO NEWS