Meme kanserinde  depresyonu önlemenin yolları

Farkındalık eğitimleri depresyon riskini azaltıyor

Meme kanserinde  depresyonu önlemenin yolları


Meme kanserinde  depresyonu önlemenin yolları

 

Meme kanseri tanısı ve sonrasında uygulanan tedaviler hastalarda depresyona yol açabiliyor. Ancak yeni yapılan bir çalışmaya göre hastalarda farkındalık ve meditasyon eğitimi ile depresyon riski düşürülebiliyor. Çalışmaya katılan hastalarda depresyon riskinin yüzde 50 seviyesinden 6 aylık bu destek sonrasında yüzde 20’ye düştüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Özellikle 50 yaşın altındaki hastalarda meme kanseri tanı ve tedavisinin depresyona yol açma olasılığının yüksek olduğu göz önünde bulundurulacak olursa bu çalışmanın sonuçları da oldukça önemli” açıklamasında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin San Antonio şehrinde her yıl yapılan meme kanseri sempozyumunda sunulan çalışmaya göre 247 hastanın bu çalışmada yer aldığını vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, araştırma ayrıntılarına ilişkin bilgileri şöyle aktardı: “Meme kanseri hastalarının 85 tanesi ek farkındalık eğitimi almış, 81 tanesi kontrol grubunda yer almış, bir diğer 81’ine de yalnızca sağkalım eğitimi verilmiş. Hastaların ortalama yaşı 45, yüzde 75’i evli ve yüzde 68’i çalışan kişilerden oluşuyor. Hastaların yüzde 56’sına mastektomi (memenin tamamen alınması) yapılmış, yüzde 57’si kemoterapi, yüzde 65’i radyoterapi ve anti-hormon tedavisi almışlar.”

Farkındalık eğitimleri depresyon riskini azaltıyor

Hastalara haftada 2 saatten 6 haftalık bir programın sunulduğunun altını çizen Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu hastalara onkoloji hemşireleri tarafından bir eğitim sunulmuş. Bu farkındalık eğitimleri sırasında farkındalığın ne olduğu, ağrıyla ve güç duygularla yaşamanın, bu zorluklarla başa çıkmanın yolları anlatılmış, ayrı ayrı eğitim seansları yapılmış. Sağ kalım eğitiminde ise meme kanseriyle ilgili temel bilgiler olarak yaşam kalitesi, fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, ailevi kanser riski, yaşam ve iş dengesi, menopoz, cinsel hayat ve vücut imajıyla ilgili temel bilgiler verilmiş. Bu eğitimin sonunda da başlangıçta hastaların yüzde 50’sinde depresyon semptomları varken hem farkındalık eğitimi alan grupta hem de sağ kalım eğitimi alan grupta bu oranların yüzde 20’ye azaldığı görülmüş. Yani hastalıkla ilgili farkındalık arttıkça, psikolojik destek de alındığında depresyon riskinin düştüğünü görüyoruz” dedi.