MHP milletvekiline “FETÖ” cezasının kaynağı belli oldu

Türkiye Barolar Birliği'nin itirazı üzerine “Uyarma” cezası verildiği ortaya çıktı.

MHP milletvekiline “FETÖ” cezasının kaynağı belli oldu


Müyesser Yıldız yazdı...

2016 yılında MHP içinde yaşanan kongre savaşları sırasında bir hakime “FETÖ”cü imasında bulunan MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut'a Ankara Barosu değil, Türkiye Barolar Birliği'nin itirazı üzerine “Uyarma” cezası verildiği ortaya çıktı.

İki gün önce “MHP milletvekiline 'FETÖ' cezası” başlığıyla duyurduğumuz haberde, Meral Akşener ve Sinan Oğan'ın başını çektiği Bahçeli'ye muhalif isimlerin, MHP'yi olağanüstü kurultaya götürme girişimi sırasında yaşananları anlatıp, kurultayın yapılabileceği yönünde karar veren o dönem Ankara 2. İcra Mahkemesi Hakimi olan Burhan Yaz ile MHP Genel Başkanlık Avukatı Yücel Bulut arasında yaşanan gelişmeleri aktardık.

Av. Yücel Bulut 13 Mayıs 2016'da düzenlediği basın toplantısında, “Bu hakimin kimliği ve mazisi genel merkezimiz tarafından çok iyi bilinmektedir. Mesaisinin bitimine sayılı saatler kala açıkladığı kararla hangi amaca hizmet ettiği de yine tarafımızca çok iyi bilinmektedir” demiş, 15 Temmuz'dan sonra meslekten ihraç edilip, tutuklanan ve “FETÖ/PDY örgütüne üye olmaktan” hapis cezasına çarptırılan eski hakim Burhan Yaz ise kendisini hedef gösterdiği gerekçesiyle Bulut'u Ankara Barosu'na şikayet etmişti.

Yaklaşık 3 yıllık süreçten sonra Ankara Barosu Disiplin Kurulu, geçtiğimiz 6 Aralık'ta Av. Yücel Bulut hakkında şu kararı verdi:

“Beyanların, savunduğu hakkın meydana çıkarılmasında bağlantılı ve ölçülü ifadeler olmadığı, kararı veren hakim üzerinden yapılan eleştiriler ile savunma sınırlarının aşıldığı, bu doğrultuda Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının ilgili maddelerinde düzenlenen ilke ve esasların ihlal edilerek, disiplin suçu işlediği sonuç ve kanaatine varıldığından uyarma cezası ile cezalandırılmasına...”

Haberimiz farklı tepkilere yol açtı, Ankara Barosu eleştirildi. Son olarak bugün MHP Milletvekili Avukat Yücel Bulut da özetle şunları söyledi:

“Şahsım hakkında yaklaşık 4 yıl sonra uyarı cezası tahsis edildi. Burada cezanın içeriğinden ziyade FETÖ'den 8 yıl hapis cezası almış, cezasının infazı bekleyen, ev hapsinde bulunan bir şahsın şikâyeti üzerine ve aradan 4 yıl geçtikten sonra Disiplin Kurulu tarafından ceza tahsis edilmiş olması, ayrı anlam taşıyor. Bu kararda imzası olan Disiplin Kurulu üyelerini, şahsını hedef alarak söylemiyorum; ama bir yanıyla FETÖ'den halen soruşturma altında bulunan ya da firari olan FETÖ mensuplarına moral aşılamak anlamına geliyor. Bu aynı zamanda 'Biz halen buradayız, biz halen güçlüyüz' anlamını taşıyor. Dolaysıyla hukuk yönüyle değerlendirilmesi olan bir karardır. Bizler açısından can sıkıcı bir durum değil. Bugüne kadarki duruşumuzu muhafaza etmeye devam edeceğiz. Yasal yollardan da itirazımızı Türkiye Barolar Birliği'ne, akabinde netice alamazsak yargı organlarına taşımaya devam edeceğiz.”

ANKARA BAROSU "HAYIR" DEDİ

Av. Bulut hakkında verilen bu karar üzerine Ankara Barosu ve Baro Disiplin Kurulu hedefe oturtulduğuna göre, olayın tam olarak anlaşılabilmesi için süreci en başından anlatalım.

Eski Hakim Burhan Yaz, öncelikle düzenlediği basın toplantısıyla kendisini kamuoyu önünde suçlu ilân ettiği ve masumiyet karinesini çiğnediği iddiasıyla Av. Bulut'u Ankara Barosu'na şikayet etti.

Ankara Barosu Yönetim Kurulu 10 Mayıs 2017'de, “Vekil sıfatıyla yürüttüğü hukuki süreç hakkında düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamanın iddia ve savunma sınırları dahilinde kaldığını, Avukatlık Kanunu ile Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarına aykırı bir yönünün bulunmadığını, şikayete konu basın açıklamasının basında ve sosyal medyada haber içeriklerine yansıma şekli ile haber başlıklarının ise şikayet edilenin disiplin hukuku anlamındaki sorumluğu kapsamında olmadığını” belirterek, Av. Yücel Bulut hakkında disiplin kovuşturması açılmasına yer olmadığına karar verdi.  

Bunun üzerine Burhan Yaz, Türkiye Barolar Birliği'ne itirazda bulundu.

Metin Feyzioğlu Başkanlığında toplanan Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu ise 28 Eylül 2018'de oy birliğiyle şu kararı aldı:

“Şikayetli Avukatın, şikayetçi tarafından yargı yolu açık olarak verilen iki karar üzerine hemen ertesi gün basın toplantısı yaparak verilen kararların usul ve yasalara uygun olmadığına dair eleştiri hakkını kullanmak yerine, bunun yanında kararları veren hakim hakkında beyanlarda bulunulduğu, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduğunun ima edildiği, beyanları ile Yasaya ve Meslek Kurallarına aykırı davranıldığı anlaşıldığından, itirazın kabulüne karar verilmesi gerekmiştir. Açıklanan nedenlerle itirazın kabulüne, Ankara Barosu Yönetim Kurulunun, disiplin kovuşturması açılmasına yer olmadığına ilişkin 10 Mayıs 2017 günlü kararının kaldırılmasına, şikayetçi hakkında Avukatlık Yasasının 34. ve 134. maddeleri ile TBMM Meslek Kurallarının 3. 4. ve 5 maddeleri ve TBMM Reklam Yasağı Yönetmeliğinin 8-b maddesi uyarınca disiplin kovuşturması açılmasına karar verilmek üzere dosyanın Ankara Barosu Başkanlığına gönderilmesine...” 

Sonrası mı?

Ankara Barosu Yönetim Kurulu'nun, Türkiye Barolar Birliği'nin bu kararına direnme hakkı olmadığı için dosya doğrudan Disiplin Kurulu'na sevk edildi. Disiplin Kurulu da Av. Yücel Bulut hakkında, Türkiye Barolar Birliği kararında yer alan maddeler kapsamında “Uyarma cezası” verdi.

Peki, Disiplin Kurulu'nun Türkiye Barolar Birliği kararına direnme ve farklı bir karar verme imkanı var mıydı?

Ankara Barosu yetkilileri, kendilerinden bağımsız, seçimle gelmiş bir kurul olan Disiplin Kurulu'nun direnme hakkı bulunduğunu, ancak “Kovuşturmaya yer yok” kararı alınsaydı dahi dosyanın yine Türkiye Barolar Birliği'ne gideceğini, yani nihai kararı yine TBB'nin vereceğini bildirdi.

MHP Milletvekili Yücel Bulut'un “Uyarma” cezasıyla ilgili olarak Türkiye Barolar Birliği'ne itirazda bulunacağını belirtmiştik. Acaba Türkiye Barolar Birliği, daha önce oy birliğiyle aldığı kararda mı direnecek, yoksa farklı bir karar mı verecek; Bekleyip, göreceğiz.  

Müyesser Yıldız

Odatv.com