Millet İttifakı'nın Hükümet Programı: Mülakat bitecek liyakat gelecek

ÖĞRETMENLİK MÜLAKATLARI

Millet İttifakı'nın Hükümet Programı: Mülakat bitecek liyakat gelecek




Millet İttifakı'nın Hükümet Programı: Mülakat bitecek liyakat gelecek

İktidarın kamuda 'mülakatla' işe alımı birçok vatandaş tarafından 'liyakat' sorununu gündeme getiriyor. Özellikle öğretmen atamalarında birçok öğretmen adayını isyan ettiren uygulama Millet İttifakı'nın da Ortak Politikalar Metni'ne girdi. Söz konusu metinde "Öğretmenleri öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen şeklinde gruplayan uygulamaya son vereceğiz. Öğretmen atamalarında mülakatı kaldıracak, ataması yapılmayan öğretmen havuzunu eriteceğiz." ifadeleri kaydedildi.

İktidarın özellikle son yıllarda kamunun her dalında personel alımı için getirdiği 'mülakat' uygulaması Türkiye'de politik bir mevzu olarak yer ediniyor. Birçok vatandaş tarafından mülakatla hak edenlerin sistemin dışında kaldığı düşünülürken 'liyakatin' ise bütünüyle işlevsizleştirildiği belirtiliyor. Mülakat mağdurları terimini ortaya çıkaran işe alımdaki bu uygulama özellikle öğretmen adayları tarafından sıklıkla eleştiriliyor.

Millet İttifakı da bugün açıkladığı Ortak Mutabakat Metni'nde bu konuya değinerek mülakatı kaldıracaklarını duyurdu:

'ORTAK POLİTİKALAR MUTABAKAT METNİ'NİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Metinde şu ifadeler kaydedildi:

  • Eğitim kurum ve süreçlerini cinsiyet, etnik köken, din, dil, yerleşim yeri, sağlık durumu, sosyo-ekonomik koşulları ayırt etmeden, fırsat eşitliği ve adaletini ve herkesin nitelikli eğitim hakkını garanti altına alan kapsayıcı bir anlayışla düzenleyeceğiz.
  • Devlet okullarındaki öğrencilere ücretsiz süt, su ve öğle yemeği vereceğiz.
  • Okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretimdeki tüm öğrencilere yardımcı kitaba ihtiyaç duymayacak şekilde ders kitaplarını yerel esnafa ve ekonomiye katkıda bulunacak şekilde ücretsiz temin edeceğiz.
  • “Eğitim Destek Kartı” ile anaokulundan üniversiteye kadar devlet okullarındaki ihtiyaç sahibi öğrencilerin kırtasiye, çanta, kıyafet ihtiyaçlarını ve internete erişimlerini ücretsiz karşılayacağız.

SINAV SİSTEMİ

  • Sınav güvenliğini kamu vicdanında hiçbir tereddüt oluşturmayacak şekilde sağlayacağız. Ortaöğretime geçişlerde sınav odaklı değil süreç odaklı bir sistem geliştireceğiz. Liselere Giriş Sınavlarında yıldan yıla değişen uygulamalara son verecek, LGS sınavını süreç içinde kaldıracağız. Üniversiteye girişte yılda bir defa yapılan sınav yerine çoklu sınav imkânı sunacağız.
  • Zorunlu eğitimi 1 yılı okul öncesi eğitim, 5 yılı ilkokul, 4 yılı ortaokul, 3 'ü ise lise olmak üzere 1+5+4+3 şeklinde uygulayacağız. Altyapıları oluşturarak okul öncesi eğitimi 1 yıl zorunlu tutarak ücretsiz sağlayacak, isteğe bağlı olarak 3 yaş ve üzerine erken çocukluk eğitimi imkânı sunacağız.
  • 5 yıllık ilkokulun 5. sınıfını bir üst öğrenime akademik hazırlık programı şeklinde, 4 yıllık ortaokulun ilk yılını ise yabancı dil ve kodlama hazırlık sınıfı şeklinde düzenleyeceğiz.

EĞİTİM MÜFREDATI

  • İlköğretimde evrensel etik, insan hakları, adalet, sağlık, çevre ve hayvan hakları, kültür, sanat, bilim, spor konusunda farkındalığın artırılmasını sağlayacak, müfredatı teknoloji ve inovasyona dönük farkındalığı artıracak şekilde güncelleyecek, oyunlaştırma gibi tekniklerle öğrencilerimize programlama ve girişimcilik felsefesi kazandıracağız.
  • Dijital içerik ve ortamlar kullanılarak öğrencilerin en az bir yabancı dil öğrenmesini ve yazılım ile kodlama becerisi kazanmasını sağlayacağız.
  • Lise eğitiminde salt bilgi veren ve sınav odaklı yaklaşımdan sosyal-duygusal ve bilimsel düşünme, mesleki eğilim, sosyal farkındalık, kimlik kazanımı gibi konularda rehberlik odaklı sisteme geçeceğiz.
  • YÖK’ü kaldıracak, yüksek öğretim kurumlarının akademik, idari ve mali özerkliğine müdahale etmeksizin yüksek öğretimin planlanması ve yükseköğretim kurumları arasında koordinasyonun sağlanması şeklinde sınırlı görevleri bulunan bir kurul kuracağız.
  • Yükseköğretim kurumlarının yönetim ve denetiminin kendi öğretim üyeleri arasından se- çimle oluşturdukları organlar eliyle gerçekleştirilmesini sağlayacağız.

ÖĞRETMENLİK MÜLAKATLARI

  • Öğretmen başına öğrenci sayısında OECD ortalamasına ulaşmayı hedefleyeceğiz.
  • Öğretmenlik Meslek Yasasını değiştirecek, öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirecek, öğretmenleri öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen şeklinde gruplayan uygulamaya son vereceğiz. Öğretmen atamalarında mülakatı kaldıracak, ataması yapılmayan öğretmen havuzunu eriteceğiz.
  • Özel eğitime ihtiyacı olan dezavantajlı çocukların eğitime erişiminin önündeki tüm engelleri kaldıracağız.
  • Üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerimizi, objektif ölçütlerle tespit ederek, bu öğrencilerimiz için özel okullar açacak, özel destek programları hazırlayacak ve okul dışı eğitim olanakları
  • ile burs sağlayacağız.

KARAR