Milletvekili Sındır, “hayvanın sütü kendi boğazına yetmiyor”

“YEM FİYATLARI 11 AYDA YÜZDE 50 ARTTI, ÇİĞ SÜT FİYATI SABİT KALDI”

Milletvekili Sındır, “hayvanın sütü kendi boğazına yetmiyor”


Milletvekili Sındır, “hayvanın sütü kendi boğazına yetmiyor”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda partisi adına konuştu; hayvancılık desteklerinde yapılan kesintileri eleştirdi, üreticinin çaresizlikten süt ineklerini kesime verdiğini ve Türkiye’nin hayvancılıkta geri dönüşü olmayan bir yola girmek üzere olduğunu söyledi.

Sındır, “hayvanın sütü kendi boğazına yetmiyor fakat iktidar hayvancılığa desteği kısıyor. Sadece bu yıl hayvancılığa verilen destek 558 milyon lira azalıyor. 2020’nin ilk 8 ayında süt tozu ithalatı yüzde 9 bin 712, peynir altı suyu ithalatı yüzde 6 bin 419, yoğurt ithalatı yüzde 864 arttı” dedi.

 

“YEM FİYATLARI 11 AYDA YÜZDE 50 ARTTI, ÇİĞ SÜT FİYATI SABİT KALDI”

Hayvancılık desteklerinde yapılan kesintilere dikkat çekerek sözlerine başlayan Sındır, “Bir yandan hayvan varlığımız artıyor diyeceksiniz, diğer yandan destekleme hacmini düşüreceksiniz. Bu bir çelişki değil mi? Hayvancılığa 2020’de 6 milyar 862 milyon lira destek verirken 2021’de 6 milyar 304 milyon lira destek vereceksiniz. Yani yüzde 6 azalış ile 558 milyon lira daha az destek vereceksiniz. Yem fiyatları son 11 ayda yüzde 50 artarken, çiğ süt fiyatı sabit kaldı. Zarar eden çiftçi süt ineklerini kestiriyor. Bunu belki size söyleyen yoktur ama hiç olmazsa benden duymuş olun sayın bakan; süt inekleri için kesimhaneler bile doluluktan 2-3 ay sonrasına gün veriyor. Karkas et fiyatı kilosu 32-33 liraya düştü çiftçi beslese de kestirse de zarar ediyor. AKP iktidarı üreticinin derdiyle dertlenmeyen, onların sorunlarına çözüm üretmeyen; besicimizi kaderine terk eden bir anlayışla hayvancılık sektörünü bitiyor” dedi.

 

“ÇİĞ SÜT FİYATINA 50-60 KURUŞ ZAM YAPIN”

AKP iktidarının üreticinin sesine kulak tıkadığını ve Türkiye’yi hayvancılıkta ithalatçı bir ülke haline dönüştürdüğünü ifade eden Sındır, “olması gereken süt yem paritesine göre 1 kg süt ile en az 1,5 kg yem alınabilmeliyken, yem fiyatları bir yandan aşırı bir şekilde artınca, çiğ süt fiyatı sabit kalınca 1.3 pariteye göre dahi en az 45 kuruşluk bir açık oluştu. Döviz kuru yüzde 50 artacak, girdi maliyetleri yüzde 50 artacak, hayvancılık destekleri azalacak, çiğ süt fiyatı sabit kalacak. Olur mu böyle iş. Çiğ sütün maliyeti 2,34 lira iken fiyatı maalesef 2,30 lira. Artık hayvanın sütü kendi boğazına yetmiyor. Üreticinin sesine kulak verin ve derhal çiğ süt fiyatına en az 50-60 kuruş zam yapın. Aksi durumda yakında hayvancılık yapacak üretici bulamayacaksınız. Süt tozu ihracatımız üretimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yüzde 74,4 azaldı, ithalatımız ise ilk 8 ayda yüzde 9 bin 712 arttı. Peynir altı suyunda ithalat yüzde 6 bin 419 arttı, yoğurt ithalatı yüzde 864 arttı. Bunları bakanlık görmüyor mu? Türkiye hayvancılıkta geri dönüşü olmayan bir yola girmek üzere” dedi.

 

“BOŞ VERMİŞLİK VAR!”

AKP iktidarında tarım sektörünün bir kenara itildiğini ifade ederek sözlerini sonlandıran Sındır, şöyle konuştu: “GAP Bölgesinin 2019 yılı raporuna göre; sulamaya açılan alanlar bölümünde, master planda 1,8 milyon alanın sulamaya açılması planlanmış. Fırat ve Dicle havzasında toplam 558 bin 507 hektar alan sulamaya açılmış. Bunun sadece 343 bin 427 hektarı 18 yılda sizin açtığınız alan ve yılda 19 bin hektara denk geliyor. Sizin ve sizden önceki dönemde GAP’ta toplam işletmeye açılan sulama projeleri sadece yüzde 31. Sayın bakan oysaki sizin sunum yaptığınız raporda bu rakam yüzde 50 olarak ifade ediliyor. Elektrikli traktör üretimini hala bekliyoruz. Prototip üretiliyor dediniz biz de heyecanlandık. Fakat ne durumda olduğunu da bilmiyoruz. Bu konuda kamuoyunun aklında birçok soru işareti olduğunu biliniz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesinde üretimi arttırmak, ileri teknoloji üretimi yapmak, üreterek büyümek, üreterek kalkınan bir ülke olma iddiası yok. Boş vermişlik var.”