Moğolistan'ın dini çeşitliliği vurgulayan Papa Francis, şaman ve rahiplerle bir araya geldi

Çin ve Vatikan'ın gergin ilişkileri

Moğolistan'ın dini çeşitliliği vurgulayan Papa Francis, şaman ve rahiplerle bir araya geldi




Moğolistan'ın dini çeşitliliği vurgulayan Papa Francis, şaman ve rahiplerle bir araya geldi

Moğolistan nüfusunun yüzde 53'ü Budist, yüzde 39'u ateist, yüzde 3'ü Müslüman, yüzde 3'ü Şaman ve yüzde 2'si Hristiyanlardan oluşuyor.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Moğolistan'da ülkenin dini hoşgörü geleneğini vurgulamak amacıyla birçok farklı din ve inanç temsilcisinin katıldığı bir toplantıya başkanlık etti.

Yaklaşık bin 450 Katolik'in yaşadığı Moğolistan, ilk kez bir Papa'yı ağırladı. 

Papa Francis, başkent Ulanbatur'da düzenlenen etkinlikte Moğol şamanlar, Budist rahipler ve bir Rus Ortodoks rahibin yanı sıra Yahudi, Müslüman, Hindu, Şinto ve Protestan Hristiyanlarla bir araya geldi. 

"Yurt" ve cennet

Papa Francis, toplantıda liderlerin temsil ettiği inançların tanımını ve cennet kavramıyla ilişkilerini ilgiyle dinledi.

Birçok inanç lideri, yurt adı verilen geleneksel Moğol çadırını aile birliğinin sıcaklığını yansıtan, yabancıların hoş karşılandığı bir cennet kapısı olarak ilahi uyumun sembolü diye tanımladı.

Papa Francis'in Moğolistan'a ziyareti, Çin ve Rusya ile ilişkilerin gergin olduğu bir bölgede, Çin'in dini azınlıklara yönelik baskısının gündemde olduğu bir dönemde ülkenin hoşgörü geleneğini vurgulama amacı taşıyor.

Katolik sivil toplum kuruluşu  Aid to the Church in Need'e göre Moğolistan nüfusunun yüzde 53'ü Budist, yüzde 39'u ateist, yüzde 3'ü Müslüman, yüzde 3'ü Şaman ve yüzde 2'si Hristiyanlardan oluşuyor.

Çin ve Vatikan'ın gergin ilişkileri

Vatikan'ın Çin ile olan zorlu ilişkileri ve Pekin'in dini azınlıklara yönelik baskıları, Papa'nın Moğolistan gezisinde de kendi hissettirdi. Asya'da Çin hariç bütün ülkeler 20'den fazla rahip etkinlik için hacılara eşlik ederken, Çinli rahiplerin Moğolistan'a seyahat etmesine izin verilmediği belirtiliyor. 

Papa Francis'in, başkentteki katedralde yönettiği bir ayine Uygur Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Şincan'dan gelen küçük bir grup Hristiyan da katıldı. Papa'nın arabası geçerken Çin bayrağı açan grup "Tüm Çinliler sizi seviyor" sloganı attı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Katolikliğin ve diğer tüm dinlerin parti direktiflerine sıkı sıkıya bağlı kalmasını ve "Çinlileştirilmesini" talep ediyor. Bu talep doğrultusunda, Şincan bölgesinde çok sayıda cami yıkılırken, birçok kilise kubbe, minareden dini semboller kaldırıldı.

Vatikan ve Çin 2018 yılında Katolik rahip adayları konusunda bir anlaşma imzaladı ancak Pekin bu anlaşmayı ihlal etti.

EURO NEWS