Mossad Başkanı, "Batı Şeria'yı ilhak planını" görüşmek için Arap liderlerle bir araya gelecek

"Amaç, tepkinin şiddetini azaltmak"

Mossad Başkanı, "Batı Şeria'yı ilhak planını" görüşmek için Arap liderlerle bir araya gelecek




Ziyaretin İsrail'in Batı Şeria'nın bazı bölgeleirni ilhak etme planı ile ilgili bu ülke liderlerinin "nabzını ölçmeyi" amaçladığı belirtildi

İsrail Devlet Televizyonu (KAN), istihbarat servisi Mossad'ın başkanı Yossi Kohen'in önümüzdeki günlerde Mısır ve Ürdün dahil bazı Arap ülkelerinin liderleriyle bir araya geleceğini bildirdi.

Kan, ziyaretin İsrail'in Batı Şeria'nın bazı bölgeleirni ilhak etme planı ile ilgili bu ülke liderlerinin "nabzını ölçmeyi" amaçladığını belirtti.

"Amaç, tepkinin şiddetini azaltmak"

Televizyona konuşan üst düzey bir yetkili, "Temasların amacı Arap ülkelerinin konumlarını ve planlarını dinlemek. Bunun yanında İsrail'in ilhak planını gerçekleştirmesi durumunda beklenen tepkilerin şiddetini azaltmaya çalışmak" dedi.

Yayın kuruluşu, gerektiği durumd Mossad Başkanı'nın Ortadoğu turu düzenleyeceğini ve bazı Arap liderlerle konuyu görüşeceğini belirtti.

Kohen tepkinin şiddetli olmayacağını düşünüyor

Kohen'in İsrail İç İstihbarat Servisi (Şin Bet) Başkanı Nadav Argaman ve İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohav'dan farklı bir duruş sergilediğinin altını çizen Kan, şöyle devam etti:

"Kohen, Batı Şeria'nın işgalinin güvenlik sorunları oluşturacağını söyleyen Argaman ve Kohav'ın aksine, önümüzdeki temmuz ayında uygulamaya başlanacak olan ilhak planına karşı Arap ülkeleri ve Filistinlilerin tepkisi konusunda daha iyimser tahminler yürütüyor"

Bu arada İsrailli i24 News kanalı, Kohen'in özellikle Ortadoğu ülkeleri olmak üzere uluslararası alanda iyi ilişkilere sahip olduğunu bildirdi.

Kanala ait sitede yer alan haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ilhak konusunu görüşmek üzere dün (14 Haziran Pazar) ABD Büyükelçisi David Friedman, Knesset Başkanı Yariv Lavin, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi ile bir araya geldiği belirtildi.

Bu, Likud ile Mavi Beyaz İttifakı arasında Batı Şeria ile ilgili son günlerde yapılan ikinci toplantı oldu.

Mayıs ayında Netanyahu, "Batı Şeria'daki 17 yerleşim birimlerinin bir kısmının ilhak edilme zamanınının geldiğini" söylemişti.

Uluslararası toplumun İsrail'in ilhak planına karşı baskısı sürse de Tel Aviv ilhak konusunda kararlılığını dile getiriyor.

Aralık 2016'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail işgali altındaki bölgelerde yerleşim faaliyetlerini durdurmaya çağıran 2334 sayılı kararı kabul etmiş, İsrail hükümeti bu kararı uygulamayı reddetmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya meclisin onayına sunabilecek.

İsrail yönetimi, 1 Temmuz'dan itibaren "ilhak" planını devreye sokmak isterken, Washington yönetiminin yeni tip koronavirüs ve ülkedeki protestolar nedeniyle planın ertelenmesini istediği belirtiliyor.

© The Independentturkish