Muhalefetin oylamaya katılmama izahı: Hayati risk altında çalıştık
CHP, HDP ve İYİ Parti gruplarından oylamaya sınırlı sayıda milletvekili katılımı tartışma konusu oldu.
AK Parti ve MHP’nin oylarıyla yasalaşan infaz teklifinin nihai oylamasına sadece 52 muhalefet milletvekilinin katılması eleştiri konusu oldu. Meclis’teki AK Parti ve MHP çoğunluğuna dikkat çeken muhalefet partileri ise görüşmelerin her aşamasında Meclis İçtüzüğü'nden doğan tüm hakları kullandıklarını hatırlattılar ve akıbeti belli bir oylamada sayı hesabını haksızlık olarak nitelendirdiler.
ANKARA – TBMM Genel Kurulu’nda infaz kanunu teklifinin oylamasına 589 milletvekili bulunan Meclis’te sadece 330 milletvekili katıldı. Oylamaya katılan 279 milletvekili “kabul”, 51 milletvekili “ret” oyu kullandı. Getirilen teklifi yetersiz bulan, genişletilmesini isteyen ama bu konuda adım atılmayınca “hayır” oyu kullanacağını beyan eden CHP, HDP ve İYİ Parti gruplarından oylamaya sınırlı sayıda milletvekili katılımı tartışma konusu oldu.
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, oylamaya katılımın az olmasıyla ilgili tartışmaları değerlendirdi. Korona virüsü salgını nedeniyle büyük risk altına çalışıldığına dikkat çeken Özkoç, sağlık durumu ve yaş gözeterek bazı milletvekillerinin özellikle gelmemeleri konusunda uyarıldığını söyledi. Nöbetleşe, gruplar halinde tüm konuşma haklarını kullanarak teklife muhalefet ettiklerini anlatan Özkoç, sabah saat 4:00-5:00’lere kadar görev yapıldığına dikkat çekti. Söz konusu oylama açısından tüm milletvekillerinin Meclis’te bulunması yönündeki çağrıların AK Parti ve MHP çoğunluğunun bulunduğu Meclis aritmetiği düşünülmeden yapıldığını söyleyen Özkoç, “Hayati risk altında sabah 4’lere kadar çalıştılar diye bakan yok” serzenişinde bulundu.
‘İÇ TÜZÜKTEN DOĞAN TÜM HAKLARI KULLANDIK’
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da infaz paketi görüşmelerinin korona virüsü salgını sürecinde yapıldığına dikkat çekti, bu nedenle rahatsızlıkları bulunan, kronik hastalıkları olan milletvekillerinin görüşmelere katılmadığını söyledi. 27 milletvekili ile komisyon aşamasından Genel Kurul sürecine gece gündüz demeden, saatlerce süren görüşmeleri yakından takip ettiklerini anlatan Beştaş şunları söyledi:
“Meclis tarihinde en fazla yoklama, karar yeter sayısı istenen, katılımın en yüksek olduğu bir çalışma yürütüldü. Sayının daha da yüksek olmasını isterdik ama korona dönemindeyiz. Buna karşın bu infaz paketinin adaletsizliği, eşitsizliği konusunda geri adım atmadan düşüncelerimizi her aşamada dile getirdik. Geneli, bölümler üzerinde tüm konuşmaları gerçekleştirdik. 70 maddeye de değişiklik önergesi vererek itirazlarımızı kayda geçirdik. İç tüzükten gelen tüm haklarımızı sonuna kadar kullandık. Ne yazık ki itirazlarımız dikkate alınmadı bu şekilde yasalaştı. Bu paketin değişmeden geçmiş olmasından üzüntü duyuyoruz. Çünkü yaşan hakkı tehlikede. Adalet Bakanlığından cezaevindeki korona virüsünden kaynaklı ölümleri gösteren son yapılan açıklama da endişelerimizde haklılığımızı ortaya koydu” dedi.
‘MİLLETEVKİLLERİNİN DE DİKKAT ETMESİ GEREK’
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da oylamaya neden tüm milletvekillerinin katılmadığı eleştirilerini “haksızlık” olarak nitelendirdi. TBMM’de yasaya muhalefet eden milletvekillerinin komisyon aşamasından 7 gün süren genel kurul sürecine kadar çok yüksek performans sergilediğini söyleyen Dervişoğlu bunun dikkate alınmasını istedi. Covid-19 salgını nedeniyle çok büyük risk olmasına karşın Meclis’in açık kalması için uğraş verdiklerini anlatan Dervişoğlu, diğer yandan bu süreçte milletvekillerinin de sağlıklarını düşünerek hareket ettiklerini söyledi. Nöbet sistemiyle çalıştıklarını belirten Dervişoğlu, Meclis’teki sandalye dağılımına dikkat çekerek “Akıbeti belli bir oylamada milletvekillerini düşünerek konuşmalarını yapan arkadaşlarımızın evlerine gitmesini istedik. Bu salgında herkesin dikkat etmesi gereken konulara milletvekillerinin de etmesi gerek. Buna karşın yapılan muhalefeti görmezden gelmek haksızlık. Bu Meclis’in itibarını bu anlamda hepimizin koruması gerekiyor” dedi.
TBMM’DE SANDALYE DAĞILIMI:
Adalet ve Kalkınma Partisi 291
Cumhuriyet Halk Partisi 139
Halkların Demokratik Partisi 61
Milliyetçi Hareket Partisi 49
İyi Parti 37
Türkiye İşçi Partisi 2
Büyük Birlik Partisi 1
Demokrasi ve Atılım Partisi 1
Demokrat Parti 1
Demokratik Bölgeler Partisi 1
Saadet Partisi 1
Bağımsız Milletvekili 5
Toplam 589
DUVAR