NATO Genel Sekreteri: “İsveç’in üyeliğinin gecikmesi PKK ve Putin’i memnun eder”

“İttifakımızı zayıflatmak istiyorlar”

NATO Genel Sekreteri: “İsveç’in üyeliğinin gecikmesi PKK ve Putin’i memnun eder”


NATO Genel Sekreteri: “İsveç’in üyeliğinin gecikmesi PKK ve Putin’i memnun eder”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İsveç, Finlandiya ve Türkiye ile Brüksel’de bugünkü görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, haftaya yapılacak zirvede İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin olumlu bir karara varılmasının hala olası olduğunu söyledi. NATO Genel Sekreteri, “İsveç’in üyeliğinin gecikmesi PKK ve Putin’i memnun eder” dedi.

Jens Stoltenberg, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO liderler zirvesinde Türkiye ve İsveç’in liderleriyle bir toplantı yapacağını kaydetti.

“Önemli olan önümüzdeki hafta olumlu bir sonuç almamız. İsveç’in üyeliği tüm müttefiklerin güvenliği açısından çıkarına” diyen NATO Genel Sekreteri, sürecin en kısa sürede tamamlanmasını istediklerini vurguladı.

Stoltenberg, “İyi ilerleme sağladık. Önümüzdeki hafta zirvede olumlu bir kararın olması kesinlikle hala olası. Hepimiz İsveç’in NATO üyeliğinin en kısa zamanda gerçekleşmesi gerektiği konusunda hemfikiriz” diye konuştu.

Pazartesi’yi işaret etti

NATO Genel Sekreteri, “Elbette temel amacım zirveye kadar anlaşma sağlamak. Ama bunun garantisi yok. Sıkı çalışıyoruz. Hafta sonu da ilerleme sağlayacağımızdan eminim. Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Kristersson ile görüşeceğim. İsveç’in NATO üyeliğinin tamamlanması konusunda olumlu bir karara varmak üzere ortak zeminde buluşmayı umuyorum” ifadelerini kullandı.

Jens Stoltenberg, “Tabii ki Türkiye meclisinden onay Pazartesi gününden önce gelmeyecektir ancak bunu sağlamak için önemli siyasi kararlar alabiliriz. Pazartesi’ye kadar sıkı çalışacağız” dedi.

Karadeniz’den Baltık’a kesintisiz kalkan

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’in üyeliğinin ittifakın hem Kuzey Kutbu hem de Baltık Bölgesi’nin savunulmasına yönelik planlama yapmasına imkan vereceğini vurguladı.

“İsveç’in üyeliği Karadeniz’den Baltık Denizi bölgesine kadar kesintisiz bir kalkan sağlayacak” dedi.

“İttifakımızı zayıflatmak istiyorlar”

İsveç’te geçtiğimiz haftalarda NATO karşıtı sloganların da atıldığı bir grup PKK destekçisinin protestolarına atıfta bulunan NATO Genel Sekreteri, “İsveç’te Türkiye ve NATO karşıtı gösterileri gördük. Terörle mücadele işbirliğini sekteye uğratmak için ve ittifakımızı zayıflatmak için İsveç’in NATO’ya üye olmasını engellemek istiyorlar” şeklinde konuştu.

NATO Genel Sekreteri, “Şunu net şekilde görmemiz gerekir. Bu provokasyonlardan yararlananlar sadece NATO’yu bölmek isteyenler. İsveç’in üyeliğinin gecikmesi PKK ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin tarafından memnuniyetle karşılanacaktır” ifadelerini kullandı.

Toplantıya İsveç’in güvenlik servisi başkanı ve MİT Başkanı Kalın da katıldı

İsveç’in Türkiye’nin taleplerini yerine getirmek amacıyla önemli adımlar attığı konusunda bir şüphenin olmadığını belirten NATO Genel Sekreteri, bugün İsveç ve Türkiye arasındaki ikili toplantıya da İsveç güvenlik servisi başkanının da katıldığına ve güvenlik konularının ayrıntılarına grime imkanı olduğuna dikkat çekti.

Brüksel’de İsveç ve Türkiye yetkilileri arasında yapılan ikili görüşmelere Türkiye tarafından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dışında MİT Başkanı İbrahim Kalın da katıldı.

Zirvede Biden-Erdoğan görüşmesi olası mı?

Reuters’ın planlama konusunda bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırdığı bugünkü haberinde Litvanya’daki NATO zirvesi sırasında ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın biraraya gelebileceği belirtildi.

Reuters’a adını vermemek koşuluyla konuşan Amerikalı bir yetkili iki liderin ayak üstü bir görüşme yapabileceğini de kaydetti.

“Hala umutluyuz ama karar Türkiye’nin”

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom da Brüksel’deki görüşmelerin ardından açıklama yaptı.

İsveçli Bakan, Türkiye’nin onay vermesi konusunda hala umutlu olduklarını ancak kararı Türkiye’nin vermesi gerektiğini belirtti.

“İsveç’in Türkiye için güvenli bir müttefik olacağını bilmemiz gerekiyor”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında, “İsveç’teki güvenlik sistemi alt yapısının provokasyonlara engel teşkil edecek bir mekanizma üretememesi bizi açıkçası düşündürüyor” dedi.

Hakan Fidan, “Terörle mücadele alanında İsveç’in NATO üyeliğinin ittifaka herhangi bir risk getirmemesi, tam tersine olumlu bir katkıda bulunması gerekir. İsveç’in Türkiye için güvenli bir müttefik olacağını bilmemiz gerekiyor. PKK, FETÖ gibi terör örgütleri ve bunlarla bağlantılı yapılar İsveç sokaklarında gösterilere devam edecekse, eleman devşirebilecekse, mali kaynaklara erişim sağlayabilecekse mevzuat değişikliğinin Türkiye için bir manası açıkçası kalmıyor. Dolayısıyla İsveç’in Üçlü Muhtıra’daki tüm taahhütleri yerine getirdiği iddiasını ayrıca incelemek gerekiyor” diye konuştu.

Kurban Bayramı’nın ilk gününde İsveç’te yaşanan Kuran’ı Kerim saldırısına da değinen Fidan sözlerini, “Buna izin verilmesi asla göz ardı edebileceğimiz bir durum değildir. Terör örgütlerinin ekmeğine yağ süren bu tür eylemlere izin veren bir ülkenin terörle mücadelede nasıl bir rol oynayabileceği de ayrıca tartışmaya açık hale geliyor. Mevzubahis olan yaşamsal çıkarlarımız ve ülkemizin bekasıdır. Devletimizin ve milletimizin güvenliğidir. Böyle bir konuda zaman baskısının bir metot olarak kullanılmasını hiçbir zaman tasvip etmedik” diye sürdürdü.

VOA