NATO Rusya’nın Çekilme Açıklamasına Karşı Temkinli

NATO savunma bakanları toplanıyor

NATO Rusya’nın Çekilme Açıklamasına Karşı Temkinli


NATO Rusya’nın Çekilme Açıklamasına Karşı Temkinli

Rusya’nın askeri tatbikatlara katılan bazı birimlerinin üslerine dönmeye başladıklarına ilişkin açıklamasına Ukrayna, Batı ülkeleri ve NATO temkinli yaklaştı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, şu ana kadar sahada gerilimin düşürülmesi yönünde bir adım görmediklerini söyledi.

Brüksel’de NATO savunma bakanlarıyla yapacağı toplantı öncesinde gazetecilere konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Şimdiye kadar sahada gerilimin düşürülmesi yönünde bir adım, Ukrayna sınırlarında Rusya’nın askeri varlığını azalttığına ilişkin bir işaret görmedik” dedi.

NATO Genel Sekreteri diplomatik çabalar konusundaysa, son günlerde Moskova’dan gelen sinyallere bakıldığında temkinli iyimser olunması için sebep olduğunu belirtti.

Jens Stoltenberg, Rusya’nın daha önce de asker ve teçhizatla bazı bölgelere girdiğini ve daha sonra kullanılmak üzere bölgede askeri malzeme bırakarak geri çekildiğini söyledi.

Stoltenberg, NATO’nun Rus kuvvetlerin, birliklerin ve askeri ekipmanın önemli ölçüde ve kalıcı olarak çekildiğini görmek istediğini belirtti.

NATO Genel Sekreteri, “Rusya, Ukrayna içinde ve çevresinde savaş gücü topladı. Koşullar yeni bir saldırı için hazır. Ancak Rusya’nın hala geri adım atabilecek vakti var; savaşa hazırlanmaktan vazgeçebilir ve barışçı bir çözüm için çalışmaya başlayabilir” dedi.

Stoltenberg, mevcut durum için “Avrupa’da karşı karşıya kaldığımız en ciddi güvenlik krizi” ifadelerini kullandı.

“Haberleri doğrulamamız gerekir”

ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Julianne Smith, Rusya’nın çekilmeye başladığına ilişkin haberleri dikkate aldıklarını; ancak durum gerçekten böyleyse, bunu doğrulamaları gerektiğini söyledi.

Brüksel’de basın mensuplarına açıklama yapan Smith, “Haberler yeni geldi. Durumu değerlendirip doğrulamak için çalışacak ve oradan ilerleyeceğiz” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da “Biz duyduğumuza değil gördüğümüze inanacağız. Askerlerin çekildiğini gördüğümüzde gerilimin azaltıldığına inanırız” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı çekilmeye başladığını iddia ettiği askerlerin nerede konuşlu olduğu ya da kaç askerin çekildiği ile ilgili bilgi vermedi. Bakanlık tank ve zırhlı araçların trene yüklendiği ve bir tank komutanının askerleri selamladığı fotoğraflar yayınladı.

Rusya Savunma Bakanlığı bu fotoğrafların ne zaman ya da nerede çekildiğine ya da “kalıcı görev yerleri” ifadesi dışında askeri araçların nereye gittiğine ilişkin ayrıntı paylaşmadı.

Adını vermeyen Amerikalı bir yetkili, Pazartesi öğleden sonra yaptığı açıklamada, az sayıda Rus kara birliklerinin son birkaç gündür toplanma alanlarından ayrılarak Ukrayna sınırına daha yakın noktalarda pozisyon aldıklarını ve bu noktaların Putin’in işgal kararı alması halinde çıkış noktaları olacağını söylemişti.

Rusya’nın sınırdaki askeri hareketliliğini takip eden uydu görüntüleme şirketi Maxar Technologies, Rusya’nın batısı, Belarus ve Kırım’da helikopter sevkiyatı, kara saldırısı uçağı ve bombardıman uçaklarının dahil olduğu askeri hareketliliğin arttığını bildirmişti.

48 saatlik süreçte çekilen fotoğraflar, kara güçlerinin garnizondan çıktıklarını ve muharip birimlerin konvoy oluşturmaya başladıklarını göstermişti.

NATO savunma bakanları toplanıyor

NATO savunma bakanlarının bu hafta Avrupa’nın güneydoğusunda çok uluslu dört muharebe grubu oluşturulmasını öngören bir planı hayata geçirmesi bekleniyor.

Bakanlar Çarşamba ve Perşembe günü yapılacak toplantılarda, Bulgaristan, Romanya ve muhtemelen Slovakya ve Macaristan’a biner askerden oluşan grupların konuşlandırılması için, komutanlara plan hazırlama emri verip vermeyeceklerini görüşecek.

Reuters’a konuşan diplomatlar, bakanların muhtemelen plan hazırlanması kararı vereceğini söyledi.

Üst düzey bir NATO yetkilisi “Gerekirse durumu tırmandırma, Rusya’nın ordusunu geri çekmesi halindeyse gerilimi azaltmamıza imkan verecek bir görevlendirme olacak” dedi.

ABD’nin NATO daimi temsilcisi Julianne Smith bakanların takviye bazı güçlendirmeleri görüşeceklerini söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Daha uzun vadeli bir kuvvet düzenlemesini de değerlendireceğiz. Buna Romanya’da bir muharebe grubunun oluşturulması da dahil” dedi.

Böyle bir adım, Rusya’nın Kırım’ı 2014 yılında ilhak etmesine yanıt olarak NATO’nun Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya’da tank, hava savunma, istihbarat ve gözlem birimleriyle de desteklenen askeri varlığını arttırmasının ardından, askeri güç durumundaki en büyük değişiklik olacak.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan bir yetkili de Fransız askerlerinin ancak NATO kararından sonra Romanya’ya konuşlanabileceğini, muharebe gruplarının oluşturulması ve silahlandırılmasının zaman alacağını belirtti.

Yetkili konunun NATO içinde tartışılacağını ve birkaç aylık bir takvimi amaçladıklarını söyledi.

NATO Romanya’da Fransa liderliğinde çok uluslu bir güç oluşturulmasını da değerlendirebilir. Böyle bir gücün Avrupa’nın doğusunda ittifak tatbikatlarını koordine ederek askerlerin resmi bir varlık göstermeden bölgeye giriş çıkışlarına imkan verebileceği belirtiliyor.

Duma'dan Putin'e Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgeleri tanıma çağrısı

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma bugün yapılan oylamada Putin'e Ukrayna'nın doğusunda Rusya'nın desteklediği ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlıklarının tanınması çağrısında bulundu.

İki bölgenin bağımsız devlet olarak tanınmasına yönelik resmi bir adım atılması halinde bunun Ukrayna'nın doğusundaki krizin çözümü için Rusya'nın bağlı olduğunu söylediği Minsk barış sürecini geçersiz kılabileceği belirtiliyor.

VOA