NATO tarihinin en büyük hava tatbikatı

Avrupa hava sahasında aksamalar bekleniyor

NATO tarihinin en büyük hava tatbikatı


NATO tarihinin en büyük hava tatbikatı

BERLİN - NATO, 11 Haziran Pazar günü tarihinin en büyük hava tatbikatını başlatıyor. Ağırlıklı olarak Almanya hava sahasında gerçekleşecek ve 25 ülkeden 10 bin asker ile 250 uçağın katılacağı tatbikat, 23 Haziran’a kadar sürecek.

Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz’ın komutası altında düzenlenecek tatbikata, en fazla sayıda uçak Amerikan ordusundan katılıyor.

ABD Hava Kuvvetleri'nden yaklaşık 110 uçağa ek olarak, Avrupa'daki NATO ülkelerinden 80 uçak, diğer NATO üyelerinden ise 60 uçağın tatbikatta yer alması öngörülüyor.

Rusya'nın 2022'nin Şubat ayında Ukrayna'yı işgali ile başlayan ve gerginliğin arttığı bir dönemde yapılacak tatbikata, NATO’ya üye olmayı arzulayan İsveç'in ve üyeliği son günlerde gündeme gelen Japonya'nın askeri gözlemci olarak davet edilmesi dikkat çekti.

"Defender 2023" adlı tatbikata Türkiye de katılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı 151’inci Filo Komutanlığı'na ait 3 adet F-16 savaş uçağı dün Merzifon'dan havalandıktan sonra, Almanya'nın Schleswig Hava Üssü’ne iniş yaptı.

Tatbikat savunma amaçlı

NATO’nun açıklamasına göre tatbikatla, "ittifakın hava savunmasının güçlü tutulması, havadaki güçlü caydırıcılığın sürdürüldüğüne dair mesaj verilmesi ve Atlantik'in iki yakasının uyumunun sağlamlaştırılması" amaçlanıyor.

Tatbikatla ilgiki bilgi veren ABD'nin Berlin Büyükelçisi Amy Gutmann, "NATO'daki müttefik gücümüzün savunmadaki çevikliğini ve süratini şüpheye yer bırakmayacak şekilde göstereceğiz" derken, operasyonun Rusya ile olası bir sıcak çatışma durumunda NATO’ya bağlı hava kuvvetlerinin Avrupa'ya hızlı bir şekilde takviyesi ve NATO hava sahasının savunulması senaryoları üzerine kurulu olduğunu belirtti.

ABD Hava Ulusal Muhafızları Komutanı Korgeneral Michael Loh da yaptığı açıklamada, tatbikatın yalnızca NATO içinde değil, diğer müttefikler ve ortaklar ile koordinasyonu amaçladığına dikkat çekti.

Alman Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) Komutanı Korgeneral Ingo Gerhartz da, "NATO topraklarının bir kırmızı çizgi olduğunu gösteriyoruz ve bu toprakların her santimetrekaresini savunmaya hazırız" açıklamasında bulundu.

Avrupa hava sahasında aksamalar bekleniyor

Tatbikat süresince başta Almanya olmak üzere Kuzey Avrupa’da sivil uçuş trafiğinde aksamalarla birlikte, uçuş iptalleri ve rötarlarının söz konusu olabileceği belirtiliyor.

Almanya Hava Trafik Kontrol Birliği (GdF) de günde 50 bin dakikaya kadar gecikme olabileceğine dair bir simülasyon açıkladı. NATO kaynakları ise, tatbikat kapsamında Almanya çıkışlı, Kuzey ve Baltık Denizi hattında yaklaşık 2 bin uçuşun planlandığını ve sivil uçuşlarda sınırlı bir gecikme yaşanabileceğini bildirdi.

Almanya’daki havalimanları işletmeleri tatbikatın gerçekleştiği tarihlerde yolculuk yapacak olanlar için uçuş saatlerindeki değişiklikleri kontrol etmelerine yönelik uyarı yaptı.

Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Gerhartz, "Sivil havacılık trafiğinde kısıtlamaların olabileceğini biliyorum. Uçakların alçaktan uçması da söz konusu olacak, bu da kısa vadeli aksamalara yol açabilir" şeklinde bilgi verdi.

Cem Dalaman / voa