NATO Yüksek Alarm Gücünü 7 Kat Arttırıyor

Ukrayna'ya “Kapsamlı Yardım Paketi”

NATO Yüksek Alarm Gücünü 7 Kat Arttırıyor


NATO Yüksek Alarm Gücünü 7 Kat Arttırıyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaşla birlikte Doğu kanadını güçlendirme kararı alan NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük güç arttırımına gidiyor. NATO, Baltık savunmasını güçlendirmek için konuşlandırmaya hazır asker sayısını 7 kattan fazla artırmaya hazırlanıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu kanadında yer alan 40 bin askerlik “yüksek alarm gücünü” 300 bine yükselteceklerini açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Madrid’de 28-30 Haziran tarihlerinde yapılacak kritik NATO zirvesi öncesinde Brüksel’de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Stoltenberg, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine koyduğu vetoyu görüşmek üzere Madrid’de 4’lü zirve önerdiğini kaydetti.

Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşerek, Madrid’de 3 ülke lideriyle bir araya gelip sorunu aşmaya çalışacaklarını söyledi.

Stoltenberg, “Herhangi bir söz vermeyeceğim ama sizi temin ederim ki ilerlemeyi sağlamak için aktif olarak çalışıyoruz. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım başvurusu tarihi bir karardır. NATO'yu güçlendirecek ve Avrupa-Atlantik bölgesinde istikrara katkıda bulunacak bir şey olacaktır. Yani amaç ilerleme sağlamaktır” dedi.

Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almalıyız

Türkiye'nin güvenlik endişelerini de dikkat çeken Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'in üyelik başvurusu yapmasının ardından, ittifaka katılabilmelerini sağlamak için çok çalıştık. Aynı zamanda müttefiklerin ve bu durumda Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri de dikkate almamız gerekiyor. Müttefikimiz Türkiye, Finlandiya ve İsveç ile son haftalarda diyaloğu yoğunlaştırmamızın nedeni budur” diye konuştu.

Soğuk savaşın sona ermesiyle askeri harcamalarını kısan ve birliklerini Doğu Avrupa'dan çeken NATO, tarihi bir dönüşümden geçerek, müttefik topraklarının herhangi bir saldırıya uğraması durumunda her an harekete geçebilecek birlikleri güçlendiriyor.

NATO’nun geleceğinin planlanacağı ve önemli yeni kararların alınacağı Madrid Zirvesi’nin “dönüştürücü” olacağını vurgulayan Stoltenberg, “yeni güvenlik gerçekleri için yeni stratejik konseptin kabul edileceğini vurguladı. NATO’nun “caydırıcılık ve savunmasında” temel bir değişime gideceklerini, Ukrayna’ya destek vermeye ise devam edeceklerini belirten Stoltenberg, “Yeni konseptimiz, stratejik rekabet çağında bize rehberlik edecek” dedi.

Genel Sekreter Stoltenberg, “Müttefiklerin Rusya'yı güvenliğimize yönelik en önemli ve doğrudan tehdit olarak gördüklerini netleştirmesini umuyorum” diyerek, stratejik konseptin Rusya ve Çin’e ait bölümlerine vurgu yaptı. Rusya’nın “doğrudan tehdit”, Çin’in ise, “NATO’nun güvenliğine, çıkarlarına ve değerlerine getirdiği zorlukların” tanımlanacağını vurgulayan Stoltenberg, Stratejik Konsept’in bir dizi başka tehdit ve zorluğa karşı gelişen yaklaşımı da kapsayacağını vurguladı.

Madrid Zirvesi'nde NATO’nun ileri savunmasını güçlendirecek kararlar alacağını, İttifak'ın doğu kanadındaki muharebe gruplarının tugay seviyelerine çıkarılacağını belirterek, NATO’nun Soğuk Savaş’tan bu yana “kolektif caydırıcılık ve savunmamızın en büyük revizyonunu” gerçekleştiriyoruz” dedi.

Daha fazla yatırım yapılması çağrısı

Stoltenberg, “NATO Mukabele Gücü’nü dönüştüreceğiz. Yüksek alarm gücümüzü 40 binden 300 bine yükselteceğiz. Daha fazla önceden yerleştirilmiş ekipman ve askeri malzeme stoklarımız, hava savunması gibi daha ileriye konuşlandırılmış kapasitemiz, güçlendirilmiş komuta ve kontrol, belirli müttefikleri savunmak için önceden atanmış kuvvetlerle birlikte yükseltilmiş savunma planlarımız ile kriz ve çatışmalarda güçlendirme yeteneğimizi de arttıracağız. Bu birlikler yerel savunma kuvvetleriyle birlikte tatbikat yapacak ve yerel araziye, tesislere ve önceden konumlandırılmış yeni stoklarımıza aşina olacaklar. Böylece herhangi bir acil duruma sorunsuz ve hızlı bir şekilde müdahale edebilecekler” dedi.

Bütün bu adımları gerçekleştirmek için daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Stoltenberg, “Yeni savunma harcamaları rakamlarını yayınlayacaklarını, Avrupa ve Kanada’nın art arda 8 yıldır harcamalarını artırdığını belirtti.

Stoltenberg, NATO’ya üye 30 ülkeden 9’unun bütçelerinin yüzde 2’si oranında savunma yatırımı yapma hedefine ulaştığını ya da aştığını,19 müttefikin 2024 yılına kadar buna ulaşmak için net planları olduğunu, 5 üyenin de daha sonra yerine getirmek için somut taahhüt verdiğini aktardı.

Ukrayna'ya “Kapsamlı Yardım Paketi”

NATO’nun Ukrayna’yı destekjlemeye devam edeceğini belirten Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin video konferans bağlantısıyla zirveye katılmasından memnun olduklarını dile getirdi.

Stoltenberg, zirvede, Ukrayna için güçlendirilmiş bir “Kapsamlı Yardım Paketi” üzerinde anlaşmaya varılacağını da açıkladı. NATO Genel Sekreteri, paketin, güvenli iletişim, drone karşıtı sistemler ve yakıt gibi alanlarda destek teslimatları kapsayacağını belirtti ve uzun vadede, Ukrayna'nın Sovyet dönemi askeri teçhizatından modern NATO teçhizatına geçişine yardımcı olacaklarını da vurguladı.

ARZU ÇAKIR / VOA