NATO’dan İskenderun ve Hatay’da konteynır kentler

Stoltenberg Türkiye’de

NATO’dan İskenderun ve Hatay’da konteynır kentler


Stoltenberg Türkiye’de: “NATO’nun Kurulmasından Bu Yana Yaşanan En Ölümcül Felaket”

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye’yi ziyaret ediyor.

Depremden etkilenen İskenderun’da NATO tarafından oluşturulacak barınma merkezini ve bu şehirdeki NATO ekibini bugün ziyaret edecek olan Stoltenberg, ilk olarak Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Stoltenberg, Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında deprem felaketinden sonra Türkiye ve Suriye’ye dayanışma mesajları vermek için geldiğini söyleyerek, “Bu felaket ittifakımızın topraklarında, NATO’nun kurulmasından bu yana yaşanan en ölümcül, en korkunç felakettir” dedi.

Türk halkına başsağlığı dileyen NATO Genel Sekreteri, NATO’nun acil durum koordinasyon merkezinin verdiği hızlı tepkiyi ve desteği anlatarak, NATO müttefiklerinin her zaman Türkiye’nin yanında olduğunu belirtti.

Stoltenberg ittifak ülkelerinde bağış kampanyalarının da yürütüldüğünü kaydederek, “NATO üyesi olmaya aday Finlandiya ve İsveç’in de gösterdiği dayanışma çok önemli. İsveç gelecek ay uluslararası bağışçılar konferansı düzenleyecek. Burada bu bölgenin yeniden yapılandırılmasına ve desteklenmesine odaklanılacak. Zaman müttefiklerin yan yana durma ve destek verme zamanıdır” diye konuştu.

“İsveç ve Finlandiya’nın başvurusunu onaylama zamanı geldi”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Stoltenberg, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini onaylamasına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

“Hem İsveç hem Finlandiya’nın başvurusunu onaylama zamanının geldiğini düşünüyorum. Her iki ülke de Madrid’de üçlü mutabakat imzalandıktan bu yana önemli adımlar attılar. Ancak tabii Türkiye’nin de son derece meşru güvenlik endişeleri olduğunu biliyorum ve hiçbir müttefikin de bu endişeleri gözardı ettiğini düşünmüyorum.”

NATO için terörle mücadelenin önemli bir madde olduğunu vurgulayan Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımıyla uluslararası terörle mücadele kapasitesinin artacağına inandığını söyledi.

“Günün sonunda karar Türkiye'nindir”

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin aynı anda onaylanıp onaylanmaması gerektiğine ilişkin ise NATO Genel Sekreteri iki ülkenin de başvurusunu onaylama zamanının geldiği yönündeki görüşünü yineleyerek, şunları söyledi:

“Temel konu birlikte onaylanıp onaylanmamaları değil, temel konu mümkün olduğunca kısa sürede İsveç ve Finlandiya’nın üye olması. Kutsal kitap Kuran-ı Kerim’in İsveç’te yakılmış olmasının Türkiye’de büyük reaksiyonlar ortaya çıkardığını biliyorum, bunu anlıyorum. Kutsal kitabın yakılmasının utanç verici bir eylem olduğunu düşünüyorum. Bunu şiddetle kınadım. İsveç’in buna benzer eylemleri engellemesinin önemli olduğunu düşünüyorum. İsveç hükümeti ve Başbakanının bu eylemleri net bir şekilde kınamış olmasının olumlu olduğunu düşünüyorum.”

Stoltenberg, günün sonunda İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine Türkiye Cumhuriyeti parlamentosunun karar vereceğinin, bunun Türkiye’nin kararı olacağını vurguladı.

NATO’dan İskenderun ve Hatay’da konteynır kentler

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, bu süreçteki verdiği destek için Stoltenberg’e teşekkür ederek, “Sahadaki arama-kurtarma personelinin 3 bin 500’den fazlası NATO müttefiklerimizden geldi. Acil insani ihtiyaçları karşılamak üzere ayni ve nakdi yardımlarda bulundular” dedi.

NATO’nun envanterinde bulunan kış koşullarına uygun konteynır ve çadırları Türkiye’ye gönderdiğini anlatan Çavuşoğlu, 3 bine yakın kişiye barınma imkanı sağlayacak bu projenin ilk etapta 6 ay hizmet vereceğini, gerekirse uzatılabileceğini dile getirdi. Çavuşoğlu konteynır ve çadır kentlerin İskenderun ve Hatay’da kurulacağını kaydetti.

Çavuşoğlu: “İsveç’ten istediğimiz somut adımları henüz görmedik”

Stoltenberg ile bazı bölgesel konuları da değerlendirdiklerini ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna’daki durum, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreçleri gibi konuların da görüşmede ele alındığını kaydetti.

Çavuşoğlu İsveç’in atması gereken adımlar olduğunu söyleyerek, “Özellikle İsveç’teki son zamanlardaki provokasyonlar hiç faydalı olmadı. Ama neticede biz NATO’nun güçlenmesinden yanayız” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Finlandiya’nın NATO üyelik sürecinin İsveç’ten ayrı bir şekilde değerlendirebileceğini belirterek, “Türkiye’nin endişelerinin sadece sözde değil, uygulamada da karşılanması gerekiyor” dedi. İsveç’in Madrid’de imzalanan mutabakat zaptının yükümlüklerinin yerine getirdiğini söylemenin gerçekçi olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, “İstediğimiz somut adımları henüz görmedik. Anayasa değişikliği yaptılar. Kanun değişti ama PKK/YPG’nin faaliyetleri devam ediyor” diye konuştu.

“Blinken’la Pazartesi görüşeceğim”

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Türkiye ziyaretine ilişkin soruya ise Çavuşoğlu, Blinken’ın ziyaretinin deprem öncesi planlandığını, Münih Güvenlik Konferansı’na katıldıktan sonra Pazar günü Türkiye’de olacağını ve Pazartesi sabahı Ankara’da kendisiyle görüşeceğini söyledi.

Blinken’ın depremden sonra kendisini iki defa aradığını anlatan Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:

“Gerek Ankara’dan gerekse Washington’da misyonlarımız ve bakanlığımız aracılığıyla bizlere ilave yapabilecekleri bir şey olup olmadığını soruyorlar. Katkı veriyorlar, teşekkür ediyoruz. Biliyorsunuz bizim bir stratejik mekanizmamız var, mevcut sorunları çözmek, aşmak ve ilişkilerimizi güçlendirmek için kurulmuştur. İkili ilişkilerimizi, Ukrayna’daki savaşı, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleri gibi konuları görüşeceğiz."

VOA