NATO'nun Kabil'deki önceliği belli oldu
"20 YIL SONRA BİR ŞEY YAPMADAN ÇIKIYORSUNUZ" SORUSU
NATO'nun Kabil'deki önceliği belli oldu
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan’daki son gelişmeleri ve NATO'nun ülkeden çekilmesinin perde arkasını açıkladı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan'daki gelişmeler ile ilgili olarak; “Bizim için Afganistan'daki askeri misyonumuzu bitirmek kolay değildi. Orada kalsaydık istemediğimiz bir savaşa girecek ve saldırılara maruz kalacaktık. Kabil'de önceliğimiz tahliyelerin başarılı bir şekilde tamamlanması” dedi. Stoltenberg, ayrıca; İngiltere, Türkiye ve ABD'ye teşekkür etti.
"20 YIL SONRA BİR ŞEY YAPMADAN ÇIKIYORSUNUZ" SORUSU
Stoltenberg, açıklamasından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Afgan bir gazeteci, Stoltenberg'e; "NATO ve AB büyük bir yapıydı ve buna rağmen Taliban'a karşı bir müdafaa yapamadılar. Şimdi 20 yıl sonra hiçbir şey yapmadan çıkıyorsunuz. Bir kadın olarak şunu da sormak istiyorum, lütfen Taliban'ı aynı şekilde tanımayın, bizi aynı pozisyona sokmayın" dedi.
Stoltenberg, gazeteciye; "Öfkenizi, acınızı anlıyorum. Bana da 2021'de bir söz verildi. Şu anda genel sekreterim ve mesuliyet bende. Bunca yıldır defalarca Afganistan'a gittim. Bu çok büyük bir trajedi. Kadın hakları her zaman bizim için çok önemli olacak" karşılığını verdi.
"ÇÖKÜŞ ÇOK HIZLI OLDU"
Stoltenberg, “Milyarlarca ABD doları yatırım yaptık, askerlerimizin hayatlarını feda ettik. Bir soruşturma açılması lazım ders çıkarabilmek için. Neden bizim eğittiğimiz güçler Taliban'a direnemedi?" sorusuna ise, "Biz her zaman riskleri biliyorduk. Şaşırdık çünkü çöküş çok hızlı oldu. Çıkarmamız gereken çok der var bunu yapacağız. İnsanları Afganistan'dan havalimanından tahliye etmek bugün asıl konuşmamız gereken bu" yanıtını verdi.
Stoltenberg, "Bizler Afganistan'da barışçıl bir devir teslim olmasını istiyoruz. İntikam güden bir anlayışa karşıyız. Bugün yaşanan trajediye Afgan liderlerin bu siyasi yenilgisi yol açmıştır" dedi ve şunları söyledi:
"Yeni Afganistan hükümeti bir an önce kurulmalı. Afgan halkının ve Afgan kadınlarının tüm insanı haklarına saygı gösterilmeli. Afganistan'da yeniden bir korku iklimi ve dünyanın geri kalanından izolasyon yaşanmamalı. Bizim için Afganistan'daki askeri misyonumuzu bitirmek kolay değildi, ciddi bir ikilem yaşadık. Orada kalsaydık istemediğimiz bir savaşa girecek ve saldırılara maruz kalacaktık. Biz başından beri hiçbir zaman Afganistan'da sonsuza kadar kalmayı düşünmedik.
SİYASİ VE ASKERİ ÇÖKÜŞ
Son birkaç haftadır Afganistan'da şahit olduklarımız sadece askeri bir çöküşü değil siyasi bir çöküşü de işaret ediyor. Afganistan'ın Taliban'ın eline geçmesi kimsenin beklemediği kadar hızlı oldu. Afgan güçlerinin bir kısmı cesurca savaştı ve elinden geleni yaptı. Ancak siyasi liderler Taliban'ın karşısında duramadı ve duruma siyasi bir çözüm bulamadı.
Bugün yaşanan trajediye Afgan liderlerin bu siyasi yenilgisi yol açmıştır. Biz NATO ile ilgili olarak da dürüst ve net bir analiz yapmak zorundayız. 20 yıldır yaptığımız maddi ve manevi fedakarlıklara rağmen beklemediğimiz hızda bir çöküş yaşadık. Bundan çıkarmamız gereken dersler olduğu açık.
ANKA / KARAR