Nijer’de cunta liderleri ABD temsilcisinin devrik cumhurbaşkanı ile görüşmesine izin vermedi

ABD yardımları kesilecek

Nijer’de cunta liderleri ABD temsilcisinin devrik cumhurbaşkanı ile görüşmesine izin vermedi


Nijer’de cunta liderleri ABD temsilcisinin devrik cumhurbaşkanı ile görüşmesine izin vermedi

Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askeri cunta başbakanlık görevine Lamine Zeine'yi getirdi

Nijer’de askeri cunta, ülkeye gelen üst düzey ABD’li bir diplomatın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Bazum ile görüşmesine izin vermedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland basına yaptığı açıklamada, devrik cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un “sanal ev hapsinde” olduğu tanımlamasında bulundu.

Nuland, isyancı subayların, ABD'nin ülkeyi sivil yönetime döndürme baskısına aldırış etmediğini belirterek, “Nijer anayasasına göre hareket etmek istemedikleri görülen onlar (darbeyi yapanlar) ne yapmak istedikleri konusunda oldukça kararlı.” ifadesini kullandı.

ABD yardımları kesilecek

ABD temsilcisi başkent Niamey’de askeri liderlerle yaptığı yaklaşık iki saat süren görüşmeyi, “oldukça açık sözlü, bazen zor” olarak tanımladı.

Nuland cunta liderleriyle yaptığı görüşmede, Nijer’de demokrasi yeniden tesis edilmediği takdirde ABD’nin bu ülkeye yaptığı hangi yardımların kesileceği konusuna açıklık getirdiğini ifade etti.

ABD temsilcisi, eşi ve oğluyla birlikte gözaltında tutulan Bazum’un sağlığı konusunda ülkesinin duyduğu endişeyi de görüşmede dile getirdiğini bildirdi.

Associated Press, askeri darbenin bazı liderlerinin ABD’nin bölgede El Kaide ve IŞİD gibi gruplarla mücadeledeki en önemli ortakları olarak görüldüğünü bildirdi.

Cunta başbakanlık görevine Lamine Zeine'yi getirdi

Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askeri cunta başbakanlık görevine Lamine Zeine'yi getirdi.

Ülkesinde tanınan bir ekonomist olan 58 yaşındaki Zeine 2002'den 2010'a kadar Finans Bakanlığı yapmıştı.

Zeine, son olarak Afrika Kalkınma Bankasının Çad temsilcisi olarak görev yapıyordu.

Cunta ECOWAS’ın ültimatomunu reddetmişti

Nijer cuntası, devrik cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'a koltuğu ve yetkilerinin geri verilmesi ültimatomunda bulunan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) talebini önceki gün reddetmişti.

Pazar günü bunun için kendilerine verilen süreye meydan okuyan cunta şimdi olası bir askeri müdahale senaryosu ile karşı karşıya.

ECOWAS savunma bakanları geçen hafta, 26 Temmuz darbesini tersine çevirmek için olası güç kullanımına ilişkin bir plan hazırladı.

ECOWAS temsilcileri, cunta liderlerinin verdikleri ültimatomu reddetmesinin ardından bu hafta içinde durumu tekrar gözden geçirecek.

ECOWAS daha önce de bölgede sorunlu noktalara asker gönderdi ancak Nijer topraklarında bu hiç olmadı.

Güvenlik analistleri, büyük bir operasyonun ayrıntılarının bir araya getirilmesinin haftalar sürebileceğini ve böyle bir işgalin çatışmaların uzamasına yol açarak ülkeyi ve bölgeyi daha da istikrarsızlaştırabileceğini düşünüyor.

Darbe lideri General Abdurrahmani Tiani, 2003 yılında hükümet ve isyancı güçler arasında varılan ateşkesin ardından Fildişi Sahili'ndeki ECOWAS barış güçlerinde tabur komutanı olarak görev yapmıştı.

Nijer'deki darbe

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükumetinin başına geçmişti.

EURO NEWS