Öcalan’ın avukatlarından AYM’ye başvuru
‘2019’dan bu yana görüşmeler engelleniyor’
Öcalan’ın avukatlarından AYM’ye başvuru
Asrın Hukuk Bürosu, yaşanan depremlerden dolayı PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek amacıyla yaptıkları başvuruların reddedilmesine ilişkin AYM’ye başvurdu.
Asrın Hukuk Bürosu, 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerin ardından İmralı Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 24 yıldır tutuklu bulunan ve yaklaşık 2 yıldır ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmeyen PKK Lideri Abdullah Öcalan ile diğer tutuklular Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın aile ve avukatları ile görüştürülmesi için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu.
Avukatların başvurusuna herhangi bir cevap verilmedi. Bunun üzerine avukatlar, 14 Şubat’ta Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvuruda bulunduğu öğrenildi.
Hakimlik, aile ziyaret yasağı ve avukat görüşünü kısıtlayan disiplin cezalarını öne sürerek, görüşme talebini reddetti. Avukatlar, söz konusu disiplin cezalarının doğal afetten kaynaklı başvuruları engelleme gerekçesi sayılamayacağını belirterek, Bursa 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.
Mahkeme, 22 Şubat’ta hakimliğin kararının “usul ve yasaya” aykırı bir yönünün olmadığını savunarak, başvuruyu reddetti.
Bunun üzerine avukatlar, 16 Mart’ta “Özel hayat ve aile hayatına saygı hakkı”, “Hak ve hürriyet hakkı” ve “İşkence ve eziyet ihlalini” düzenleyen Anayasa’nın 20, 40 ve 17’inci maddelerine işaret ederek, bu hakların ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.
‘2019’dan bu yana görüşmeler engelleniyor’
Başvuruda, hakimliğin kararı hatırlatılarak, “İnfaz Hakimliği kararında ret gerekçesine dayanak yapılan hususlar, yaşanan doğal afetten kaynaklı başvurucuların bilgiye erişimlerinin ve ziyaret gerçekleştirmelerinin engellenmesine gerekçe teşkil edemeyeceği gibi bahse konu kısıtlama ve yasak kararları yasaya aykırı olup hukuken sorun teşkil etmektedir” denildi.
Öcalan’ın gerçekleştirmiş olduğu son avukat görüşmesinin 7 Ağustos 2019 tarihinde olduğu belirtilen başvuru metninde, bu tarihten sonra avukat görüşünün gerçekleştirilmesinin engellediği ifade edildi:
Sn. Yıldırım, Sn. Konar ve Sn. Aktaş ise İmralı Cezaevine sevk tarihleri olan Mart 2015 tarihinden bugüne değin hiçbir şekilde avukat görüşü gerçekleştirmemişlerdir. Salt bu nedenle dahi diğer hususlara gerek olmaksızın bahse konu avukat görüş yasakları yasaya aykırılık teşkil etmekte olup hakimliğin kararına dayanak oluşturması mümkün değildir.
‘Doğal afet hallerinde hükümlüler yakınları ile konuşturulur’
Avukat ve aile ziyaretlerinin ‘sistematik ve kesintisiz bir şekilde engellendiğinin’ ifade edildiği başvuruda, deprem sonrasında yapılan başvuruya dikkat çekildi:
5275 sayılı yasanın hükümlülerin telefon ile haberleşme haklarını düzenleyen 66/3 maddesi gereğince açık ve kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlüler altsoy, üstsoy, eş ve kardeşlerinin ölüm, ağır hastalık, salgın hastalık veya doğal afet hâllerinde, kuruma ait telefon ve faks cihazından derhâl yararlandırılırlar. Aynı yasanın haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakma veya kısıtlama başlığını taşıyan 42/4 maddesi ise anne, baba, eş, çocuk ve kardeşlerin ölüm veya ağır hastalıkları ile doğal afet hâllerinde yapılması gereken haberleşmeler ve avukat ile ilişkilerinde bu kısıtlama hallerinin uygulanmayacağını düzenlemiştir.
Başvuruda, engelleme ile Abdullah Öcalan ve diğer tutukluların haklarına müdahale edildiği ifade edildi.
HABER MERKEZİ
GAZETE KARINCA