OHAL Komisyonu'nun göreve iade ettiği onlarca polis memuruna 7 aydır işbaşı yaptırılmıyor

Araştırma Merkezi'nde görevlendiriliyorlar

OHAL Komisyonu'nun göreve iade ettiği onlarca polis memuruna 7 aydır işbaşı yaptırılmıyor


Ekim ayından bu yana iş başı yapmayı bekleyen polisler, 2019 yılının mayıs ayında yayınlanan yönetmelik nedeniyle İçişleri Bakanlığı Araştırma Merkezi'nde göreve başlayacak. Bu da aylık 2 bin lira civarında maddi kayba neden oluyor

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilenler için itiraz mercii olarak OHAL Komisyonu kuruldu. OHAL Komisyonu'nda başvurusu kabul edilen çok sayıda polis, aylardır atamalarının yapılmasını bekliyor. 

Araştırma Merkezi'nde görevlendiriliyorlar

2019 yılının ekim ayından bu yana başvuruları kabul edilen polis memurları, henüz görevine dönebilmiş değil. İhraçlarının üzerinden geçen 4 yıla yakın zamanın ardından komisyon tarafından aklanan polisler, 2019 yılında yayınlanan bir yönetmelik nedeniyle, göreve dönüş yapsalar bile kıdem kaybına uğruyor. 

ekim.jpg
Görsel: Independent Türkçe


2019 yılının mayıs ayında yayınlanan Araştırma Merkezi Yönetmeliği'nden önce OHAL Komisyonu tarafından başvurusu kabul edilen polis memurları, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görevlerine dönüş yapabiliyordu. Mayıs ayından sonra başvurusu kabul edilenler ise, yönetmeliğin ilanının ardından kurulan İçişleri Bakanlığı Araştırma Merkezi'nde göreve başlıyor. 

Kıdem ve gelir kaybı

2019 yılının Mayıs-Ekim ayları arasında kadar kabul edilen başvurular, 2020 yılbaşı itibariyle göreve başladı. Ancak, iade edilenlerin hiçbiri eski görevine dönemedi. Tamamına yakını, İçişleri Bakanlığı Araştırma Merkezi'nde görev aldı. İçişleri Bakanlığı Araştırma Merkezi'nde göreve başlayanların memuriyetteki kademesi, Emniyet Genel Müdürlüğü personeline göre daha düşük olduğu için, iade edilenlerin aylık 2 bin lira düzeyinde bir gelir kaybı yaşamasına neden oldu.

ekim2.jpg
Görsel: Independent Türkçe


Sayı 200'ü bulabilir

Geçen yıl ekim ayından sonra iade başvurusu kabul edilenler için henüz yaprak kımıldamıyor. 

7 ayı aşkın süredir göreve başlamayı bekleyen 70 polis için henüz bir adım atılmadı. Polisler, geçmişteki görevlerine dönemeyecek olsa bile bir an önce iş başı yapmayı bekliyor. 70 polis hakkındaki dönüş kararı kesin olmakla birlikte, bu sayının 200'e kadar çıkabileceği belirtiliyor.

'Garson'dan çıkan liste belirleyici oluyor

Ayrıca, ihraç edilen Emniyet Genel Müdürlüğü personeli için OHAL Komisyonu'nun incelemesinde, 'Garson' adlı gizli tanığın itirafları ve verdiği fişleme listesinden de faydalanıldığı öğrenildi. 

FETÖ'nün fişleme listesinde isminin yanında, AD, 0, DİL, SCD gibi kodlar yer alanların OHAL Komisyonu'na yaptığı başvurular kabul edilirken, EA, SAY, SCA, gibi kodlarla fişlenenler, hakkındaki davadan beraat etse ya da kovuşturmaya yer yok kararı dahi verilse, başvurusuna ret cevabı alıyor.

garson.jpg
Görsel: Independent Türkçe


OHAL Komisyonu'nun başvurusunu reddettiği polislerden biri için yazdığı gerekçede şu ifadeler yer alıyor:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nden temin edilen bilgilere göre, başvurucunun 2017/68532 hazırlık numaralı soruşturma dosyası kapsamında ele geçirilen Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatı personeline ilişkin örgüt arşivindeki detay bilgisinde; mahrem yapıda SAY (FETÖ/PDY mensubu olup, her şeyiyle teslim olan ancak yöneticilik vasıfları olmayan polis memuru) seviyesinde...

HDP'li Gergerlioğlu, Soylu'ya sordu

OHAL Komisyonu kararına rağmen ataması henüz yapılmayan polis memurlarının mağduriyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de girdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Gergerlioğlu'nun henüz yanıtlanmayan önergesinde, şu sorular yer aldı:

1.    Emniyet Genel Müdürlüğünden ihraç olup OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunca hakkında FETÖ irtibat ve iltisak bulunmadığı tespit edilen kaç personel vardır?
2.    Ekim 2019’dan itibaren iade edilen personelin ataması aradan geçen 7 ay süreye rağmen neden bekletilmektedir?
3.    Polis ihraçlarında, iade olmuş ilgili kişiler, haklarında irtibat ve iltisak bulunmamasına rağmen hangi kriterlere göre Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosuna ya da içişleri bakanlığı araştırma merkezine atanmaktadır?
4.    Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatından ihraç olan ve OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunca haklarında iade kararı verilen kişi sayısı kaçtır?
5.    Bu kişilerden eski kadrosuna ve kaçı araştırma merkezine atanmıştır?
6.    İade olan polislerin atamaları neden 6-7 ay süre almaktadır?
 

The Independentturkish