OHAL'e bağlı KHK ile ihraç edilenler 14 Mayıs seçimlerinde kime oy verecek?
''Hak kaybına uğrayan KHK'lıların hakları geri verilecek''
OHAL'e bağlı KHK ile ihraç edilenler 14 Mayıs seçimlerinde kime oy verecek?
OHAL döneminde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamu kurumlarından ihraç edilenlerin sayısı 125 bin 678.
KHK’lı Platformları Birliği, özel sektör ile birlikte bu rakamın 400 bine ulaştığını belirtiyor. Yine platformun verilerine göre yedi yıl süresince soruşturma geçirenlerin sayısı iki milyona ulaştı.
OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun görev süresi ise 22 Ocak'ta doldu ve altı yıl boyunca yapılan 127 bin 292 başvurunun tamamı karara bağlandı.
Peki hala hukuk mücadelelerine devam eden KHK’lılar önümüzdeki kritik seçimde kimi destekleyecek ? Muhalafetteki partilerden beklentileri neler ?
KHK'lı Platformları Birliği Sözcüsü Münir Korkmaz Yeşil Sol Parti’den milletvekili aday adayı oldu
Euronews’e açıklamalarda bulunan KHK'lı Platformları Birliği Sözcüsü Münir Korkmaz Yeşil Sol Parti'den milletvekili aday adayı.
Platform olarak mücadelelerini Meclis’e taşımanın önemli olduğu görüşünde KHK'lı Platformları Birliği Sözcüsü Münir Korkmaz.
Ve bir değişim olması halinde Millet İttifakı’nın bu sorunu çözeceğini o nedenle de Platform olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini net bir biçimde ifade ediyor.
‘’Cumhurbaşkanlığı adayı olarak da Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğiz. Toplumsal mutabakat bu kararımızda önemli. Biz bir değişim olması halinde KHK sorununun çözüleceğine inanıyoruz. Çünkü Millet İttifakı bu zülmü bitireceğini ve evrensel hukuk ilkelerini uygulayacağını beyan etti. KHK zulmüne son vereceğiz denilmesi bizi bağlar. Ayrıca yeniden yargılanma kriteri de oldukça önemli bu vaad de Millet İttifakı’nda var. Bizce denge unsuru olması açısından Emek ve Özgürlük İttifakı da önemli. Meclis’te onlar da çözümün bir parçası olacak. Biz bizden gasp edilenleri geri istiyoruz, yedi yıldır ne çektiğimizi ancak biz biliriz.’’
Korkmaz, şimdiye kadar KHK’lılar olarak verdikleri mücadelenin sadece iş dönüş ile alakalı olmadığını ve özellikle demokrasi mücadelesi verdiklerinin altını çiziyor.
Ve bu seçimde ; ‘’Bir tutum belgesi hazırladık, emekten, barıştan ve hukuktan yana olan siyasi partileri destekleyeceğiz. Ve bu partilerde KHK’lı adayların gösterilmesi için baskı uygulayacağız. Çünkü bu meselenin çözümü Meclis’te olur’’ diyor.
KHK’lılar olarak çok zor süreçlerden geçerek bir mücadele başlattıklarına değinen KHK'lı Platformları Birliği Sözcüsü Münir Korkmaz, bu süreçte çok sayıda KHK’lının kendi aileleri tarafından dışlandığını hatta psikolojik baskıya dayanamayan 130 kişinin de intihar ettiğini belirtiyor.
‘’Biz yedi yıldır bu ülkede vebalı gibi davranılan toplumsal bir kesimiz. Bir çok sosyoloğun da belirttiği gibi modern dünyada bu kadar kitlesel bir işten çıkartılma olmamıştır. Hak ihlaline uğrayan bizler arasında farklı inanç ve düşünceye sahip insanlar var. Aynı çuval içine atıldık, isimlerimiz tespit edilerek terörist ilan edildik ve işimizden atıldık. İnsan hakları savaşı vermek için bir platform kurduk. İçimizde müteddeyyin kesimler var ve yaşadıkları bu süreç onlar için daha da zordu, aileleri dışladı örneğin. Bu süreçte 130 kişi bu psikolojik baskıya dayanamayarak intihar etti. Böylesi zor bir süreçte mücadelemizi başlattık.’’
İlk başlarda siyasi partilere ulaşmakta sıkıntı yaşadıklarını anlatan Korkmaz, bu meselenin siyasi bir sorun olduğunu muhalefetteki partilere kabul ettirmeyi başardıklarını dile getiriyor.
‘’HDP’yi tenzih ederek diğer siyasi partilerin biraz korkak olduğunu ifade etmek isterim. HDP ilk başından beri bu meselenin siyasi bir tasfiye operasyonu olduğunu söyledi. Biz ilk zamanlar siyasi partilerden randevu alamadık. Sonra mücadelemizi ısrarla sürdürünce AK Parti ve MHP hariç, tüm siyasi partilerle görüştük.’’
KHK’lılar muhalefet partilerinden ne bekliyor ?
KHK’lılar olası bir iktidar değişiminde ise tüm sonuçlarıyla beraber KHK’ların iptal edilmesi, özlük haklarının geri iade edilmesini istiyorlar.
Ayrıca AK Parti döneminde yapılan yargılamaların adil olmadığını düşündüklerinden yeniden yargılamalar da talepleri arasında.
‘’Yoksa bizim derdimiz af edilmek değil çünkü biz bir suç işlemedik. Ama evrensel hukuk kurallarına göre yargılama yapılmalı. Göreve iade edilenler bile yeniden arşiv ve güvenlik soruşturmasına tabi tutuluyor.’’
Muhalefet partilerinin KHK sorununa dair çözüm önerileri ve atacakları adımlar neler ?
DEVA Partisi 3 ana başlıkta 18 maddeden oluşan KHK Mağduriyetleri Eylem Planı ile iktidara geldiklerinde hakkında soruşturma veya kovuşturma olmayanlar ile kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya beraat kararı verilmiş kişileri başvuruları üzerine kamu görevine iade edeceklerini açıkladı.
KHK’ların sosyal hayata ve özel sektöre yansıyan sonuçlarının ortadan kaldırılması ve de ceza yargılamalarındaki haksızlıkların giderilmesi gibi önemli maddeler DEVA Partisi'nin eylem planında yer alıyor.
CHP ise yakın zamanda KHK mağdurlarının göreve iade edilmesi için verdiği kanun teklifinin öne alınmasını istemişti. Fakat bu önerisi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.
CHP, bu teklifinde KHK ile ihraç edilen ancak hakkında soruşturma ve kovuşturma açılmayan, açılan kovuşturma ve soruşturmalar da lehine sonuçlananların görevlerine iade edilmesini talep ediyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise KHK ile görevden alınan kamu görevlilerine ilişkin, "KHK'lıların tamamını görevlerine iade edeceğiz" demişti.
''Hak kaybına uğrayan KHK'lıların hakları geri verilecek''
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, iktidara geldiklerinde ilk olarak Barış Akademisyenlerinin görevine iadesini sağlayacaklarını ifade ediyor.
Karaca, sonrasında ise KHK ile ihraç edilmiş olup hakkında herhangi bir soruşturma açılmayan, takipsizlik kararı alan ve beraat edenlerin görevlerine iade edileceğinin altını çiziyor.
Ayrıca KHK'lılar ile ilgili uluslararası mahkeme kararlarının yerine getirileceğini ve hak kaybına uğrayanların haklarının geri verileceğini ifade ediyor. KHK'lıların yaşadıkları hak kaybının ise bağımsız yargılama ile mümkün olabileceği düşüncesinde Karaca.
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, partisine milletvekili adaylığı için KHK'lıların da başvuruda bulunmuş olabileceğini ve bu temsiliyetin önemli olduğu görüşünde.
''Ben başvuruları alan makamda değilim ama sosyal medyada görüyoruz KHK'lıların başvuruları olabileceğini düşünüyorum. Toplumun her kesiminin temsiliyeti bizim için önemlidir.''
EURO NEWS