Onursal Adıgüzel: Yazılımcıların yüzde 60'ı işsiz
‘YÜZDE 60’A YAKINI İŞSİZ’
Hazine ve Maliye Bakanı Berat albayrak'ın '1 Milyon Yazılımcı Projesi’ni eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel "Türkiye’de her yıl 12 bin civarı öğrenci bilişim ile ilgili bölümlerden mezun oluyor ve bunların yüzde 60’a yakını işsiz. 3 yıl sonra 1 milyon işsiz yazılımcıyla karşı karşıya kalmayacağımızın garantisi yok” dedi.
DUVAR – Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 1 Milyon Yazılımcı Projesi’yle 1 milyon kişiyi istihdam edeceklerini açıklamıştı. Albayrak’ı gerçekçi bulmayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, yazılı açıklama yaparak, “1 milyon hedefine ulaşsanız dahi, sektör mevcut haliyle bu kişilere istihdam yaratabilecek kapasiteye sahip değil. 3 yıl sonra 1 milyon işsiz yazılımcıyla karşı karşıya kalmayacağımızın garantisi yok” dedi.
İktidarı “hayal satmak” ile suçlayan Adıgüzel, “sektörün ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli insan kaynağını yetiştirebilmenin önemli olduğuna” dikkat çekti.
1 milyon yazılımcının gelişmiş ülkelerde dahi olmadığını vurgulayan Adıgüzel, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de profesyonel yazılım geliştirici sayısının 2018 yılında 140 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayı Almanya ve İngiltere’de yaklaşık 850 bin, Fransa’da 500 bin, Rusya’da 400 bin, Polonya’da 250 bin, Ukrayna’da ise 200 bin civarındadır. Yani gelişmiş ülkelerde dahi sayı halen 1 milyona ulaşmış değil” dedi.
‘YÜZDE 60’A YAKINI İŞSİZ’
“Türkiye’de her yıl 12 bin civarı öğrenci bilişim ile ilgili bölümlerden mezun oluyor ve bunların yüzde 60’a yakınının işsiz olduğu belirtiliyor” diyen Adıgüzel, şunları söyledi:
“Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri pazar verilerine baktığımızda, ABD doları bazında değerlendirildiğinde, geçmiş yıllarda 30-33 milyar dolar bandında seyreden sektör büyüklüğü, kur etkisiyle 2018 yılında 27-30 milyar dolar bandına inmiştir. Yazılım sektörünün payı ise 3,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Dünyadaki yazılım sektörü paylarına baktığımızda Türkiye’deki durumun vahametini daha iyi anlıyoruz. Hatırlanacağı üzere yazılım pazarını büyütmek, ihracatı ve sektörün istihdamını artırmak amacıyla Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan belgede, 4 hedef başlığı altında 28 eylem planı ortaya konmuştu. Bu eylem planlarından kaçı hayata geçirildi?
Özellikle son dönemde artan siyasi baskıların sonucunda dijital özgürlüklerde yaşanan daralma ile birlikte altyapı ve yatırım eksiklikleri yüksek vasıflı iş gücünün ülkeden göç etmesiyle sonuçlanmıştır. Yaşanan beyin göçünün önüne geçilebilmesi adına başta güvencesiz çalışma olmak üzere çalışanların çalışma koşullarını iyileştirecek adımların ivedilikle atılması gerekmektedir. Eğitim sistemimizin sorgulayan, araştıran, merak eden, hayal eden, düşünmekten ve sormaktan korkmayan bireyler yetiştirecek şekilde kurgulanması gerekir. Ancak bu şekilde küresel toplumda, içinde bulunduğumuz 4. Sanayi Devriminde sözü geçen lider bir ülke konumuna yükselebiliriz. Bununla birlikte bahse konu eğitim sistemi ile bu teknolojiyi üretip dış dünyaya pazarlayabilecek seviyede bireylerin yetiştirilmesi de beklenmektedir. O yüzden bu süreçte atılacak her adımın eğitim sistemiyle entegre bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir.”
DUVAR