Orta Doğu’da Savaş Tehlikesi: Türkiye’nin Savunma Sanayii Umut Veriyor

Savaşın Çıkmaması Gerekiyor

Orta Doğu’da Savaş Tehlikesi: Türkiye’nin Savunma Sanayii Umut Veriyor




Orta Doğu’da Savaş Tehlikesi: Türkiye’nin Savunma Sanayii Umut Veriyor

YEREL GÜNDEM / ANKARA

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Orta Doğu’daki savaş tehlikesine dikkat çekerek, bölgede artan gerilimi ve Türkiye’nin savunma sanayiindeki gelişmelerini ele alan bir yazı kaleme aldı. İşte Akyol’un değerlendirmeleri ve tespitleri:

Orta Doğu’da Savaş Tam Tamları

Orta Doğu’da savaş tamtamları yeniden çalmaya başladı. 1960'lar ve 70'lerde olduğu gibi, ABD İsrail’i silahlandırırken, Rusya bu defa Arapları değil, İran’ı silahlandırıyor. Bu gergin ortamda Türkiye'nin savunma sanayiinde ulaştığı seviye umut veriyor. Sanayi devrimini kaçırmış ve dünya ekonomisine ancak elli yıl önce açılmış bir ülke için bu başarılar hiç de fena değil.

Türk Savunma Sanayiinin Başarısı

Defens News’a göre, savunma sanayiinde zirvede olan “100 Şirket” içinde 5 Türk kamu şirketi yer alıyor. ASELSAN 42. sırada, TUSAŞ 50. sırada, Roketsan 71. sırada ve Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) 94. sırada bulunuyor. Taha Akyol, bu başarıların Türk savunma sanayiinin geldiği noktayı gösterdiğini ve daha büyük başarılar dilediğini belirtiyor.

İsrail-İran Savaşı Olasılığı

Führer Netanyahu liderliğinde İsrail’in bir haydut devleti olduğunu ifade eden Akyol, İran’ın kendi toprağında Haniye’nin öldürülmesi üzerine misilleme yemini ettiğini belirtiyor. Birinin arkasında ABD, diğerinin arkasında Rusya var. Çin ise bu gerilimde kurnaz bir tutum sergiliyor ve riske girmiyor. 1967 ve 1973 savaşlarının öncesindeki gibi haberler gelmeye başladı. İran’a ileri teknolojili savunma ve radar sistemleri veren Rusya’nın, İran’a S-400’leri verebileceği konuşuluyor.

Geçmişten Dersler

1967 ve 1973 savaşlarında Sovyet Rusya, Mısır ve Suriye’yi en ileri teknolojili silahlarla donatmıştı. Eldeki silah kapasitesi çok farklı olmasa da İsrailliler daha savaşkan ve daha eğitimliydi. 1967 savaşında İsrailli pilotlar, Sovyet yapımı 280 Mısır uçağını, 52 Suriye uçağını ve 20 Ürdün uçağını daha havalanmadan imha etmişti.

Savaşın Çıkmaması Gerekiyor

İran’ın, savaşa hazır ve iyi eğitimli askeri kuvvetleri ve Hizbullah gibi “vekaleten” savaş organları var. Ayrıca İHA, SİHA ve füzeler yapıyor. Global Firepower’ın Mart raporuna göre, askeri güç itibarıyla dünyada 14. sırada yer alıyor. Ancak ABD desteği olmayan İsrail, İran’ın gerisinde kalabilir. ABD desteği ile İsrail’in güçlendiği ve Defens News listesinde İran’ın adının geçmediği belirtiliyor.

Türkiye’nin Duruşu

Taha Akyol, bir savaş çıkarsa İran’ın büyük tahribata uğrayacağını ve İsrail’in katliamlarını unutturabileceğini vurguluyor. Rusya’nın, Orta Doğu’da Suriye’den sonra bir mevzi daha ele geçirmek için İran’ı desteklediğini belirten Akyol, savaşın asla çıkmaması gerektiğini ifade ediyor. Türkiye’nin bu cepheleşmeden kesinlikle uzak durması gerektiğini vurguluyor.

Orta Doğu’da artan gerilim ve olası savaş tehlikesi, bölge ülkelerinin ve dünyanın dikkatini çekiyor. Türkiye’nin savunma sanayiinde ulaştığı seviye, bu zorlu süreçte umut verici bir gelişme olarak öne çıkıyor.

www.yerelgundem.com