Osman Kavala'nın tutuklu yargılandığı Gezi Davası bugün görülüyor

AİHM hak ihlali kararı vermişti

Osman Kavala'nın tutuklu yargılandığı Gezi Davası bugün görülüyor


AİHM hak ihlali kararı vermişti; Osman Kavala'nın tutuklu yargılandığı Gezi Davası bugün görülüyor

Kavala'nın avukatları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği hak ihlali kararı doğrultusunda tahliye talebinde bulunacak

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 12 Aralık'ta hak ihlali kararı verdiği davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala ve 15 kişinin yargılandığı Gezi Davası'nın dördüncü duruşması bugün görülüyor.

İstanbul Silivri'de görülen davada, yargılanan 16 kişi hakkında 606 yıldan 2 bin 970 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bu duruşmada Gezi Parkı eylemleri sırasında zarar gördüğünü iddia eden kişiler de dinlenecek. 

 

Ayrıca, Kavala'nın avukatları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği hak ihlali kararı doğrultusunda tahliye talebinde bulunacak.

Davanın ilk duruşmasında, tutuklu yargılanan Yiğit Aksakoğlu tahliye edilmişti.

2013 yılında FETÖ'den ihraç edilen yargı mensuplarının başlattığı soruşturmanın ardından bu yıl 657 sayfalık iddianame hazırlanmış ve soruşturmayı başlatan FETÖ'cü yargı mensuplarına atıf yapılarak "delillerin yeniden kıymetlendirildiği" ifade edilmişti. 

Davada yargılanan 16 kişi Gezi Direnişi’nde İstanbul dışındaki tüm eylemlerden de sorumlu tutuluyor. 

Osman Kavala, 18 Ekim 2017'de Antep'te Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınmış, 1 Kasım 2017'de de tutuklanmıştı. 784 gündür hapishanede olan Kavala hakkındaki iddianame, tutuklandıktan 13 ay sonra hazırlanmıştı.

Davanın 8 Ekim’de görülen son duruşmasında mahkeme heyeti, firari sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının infazının ve müştekilere çıkarılan davetiyelerin ulaşmasının beklenmesine karar vermişti. Sanıklardan İnanç Ekmekçi hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar veren mahkeme, Murat Papuç'un dinlenmesi için çağrılmasına, usulüne uygun çağrılan tanık Hasan Gül hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına hükmetmişti. Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 24-25 Aralık tarihlerine ertelemişti.

Osman Kavala kimdir?

Osman Kavala, 1957'de Paris'te doğdu. İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala grubunda yönetici olarak çalışmaya başladı.

Murat Belge’yle birlikte Türkiye’nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi olan Kavala, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi.

The Independentturkish