OYA ERSOY: Mersin Erdemli' de ardıç ağaçları biyokütle enerji için mi kesiliyor?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

OYA ERSOY: Mersin Erdemli' de ardıç ağaçları biyokütle enerji için mi kesiliyor?


OYA ERSOY: Mersin Erdemli' de ardıç ağaçları biyokütle enerji için mi kesiliyor?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM iç tüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 23.10.2021

Oya ERSOY

İstanbul Milletvekili

Mersin’in Toros Dağı eteklerindeki yayla özelliğine sahip köylerde Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü’nce haziran ayında başlatılan ardıç kesiminin devam ettiği ve kesimin ilk kez yapıldığı 6 köydeki 70-500 yıllık ardıç ağaçlarının kesilmesi o bölgede yaşayan halkın tepkisine neden olduğu haberlere yansımıştır.

Yöre halkının ardıç ağaçlarının kesilmemesi için yapmış olduğu açıklamalar ilişkin, Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü gençleştirme çalışmasında bulunduklarını bu nedenle yaklaşık 700 bin ardıç ağacının bulunduğu bölgede, devam eden çalışmalar kapsamında 40 bin ağacın kesileceğini duyurmuştur. Bir başka açıklamada da geçmişte alana sedir ekimi yapıldığı ve bu nedenle sedir koruluğunun da ortaya çıkması ve sedirlerin güneşlenmesi gerekçesiyle ardıç ormanı kesiminin yapıldığı ifade edilmiştir. İki ayrı açıklamanın birbiriyle tutarsız olması halk tarafından Toroslara kurulmuş olan biokütle enerji santrali Oltan Köleoğlu Enerjiye hammadde sağlamak olabileceği akıllara gelmektedir.

O bölgede yaşayan halk ise yapılan ardıç ağacı kesimlerinin biyokütle üretimi yapan şirketlere hammadde olduğunu iddia etti. Ali Topal adlı yurttaş, kesilen ardıç ağaçlarının Toroslarda kurulmuş olan biyokütle enerji santraline taşındığını tespit ettiklerini, Toroslarda açılan mermer madenlerine yenilerinin eklendiğini, Mersin Erdemli’de 96.25 hektar ve 28.43 hektar yani toplam 1247 dönüm ormanlık alan maden şirketlerinin talebi ile mermer madeni için 1 Kasım 2021 günü MAPEG’de ihale olacağını söylemiştir.



Bu bağlamda;

  1. Mersin’in Toros Dağı eteklerindeki yayla özelliğine sahip köylerde ardıç ağaçlarının kesilme nedeni kereste olarak kullanılmama özelliğinden midir? Bu ağaçların kesilmesi hem ekolojiye hem de üremesine neden olan ardıç kuşlarının yok olmasına neden olmayacak mıdır?

  2. Ardıç ağaçlarının kesimi, köylülerin yaşam alanına müdahale hem de onlarca canlının hayatının yok edilmesine neden olmayacak mıdır?

  3. Ardıç ağaçlarının kesilme nedeni o bölgede faaliyette bulunan, biyokütle üretimi yapan Oltan Köleoğlu Enerjiye hammadde sağlamak mıdır? Değilse, bu şirket biyokütle üretimi hangi kaynaklar ile yapmaktadır?

  4. Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ardıç ağaçlarının kesimine yönelik yapmış olduğu iki farklı açıklamanın nedeni nedir?

  5. Bölgedeki bu uygulamanın sonuçlarından biri de ardıç ormanının yok edilip yerine odun hammaddesi olarak daha değerli olan sedir ormanının tercih edilmesi midir? Orman sadece bir kereste deposundan ibaret midir?

  6. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü, Güzeloluk Orman İşletme Şefliği Orman Amenajman Planı’nda, ardıç ağaçlarının kesildiği bölmelerde herhangi bir “gençleştirme” çalışması öngörülmüş müdür? Orman Amenajman planına göre söz konusu ormanlar hangi ana fonksiyonlara ayrılmıştır?

  7. Bilindiği üzere biyokütle santrallerinde her türlü organik atık kullanılarak enerji üretilmektedir. Karaman’da kurulan biyokütle enerji santralinin hammadde kaynağı nasıl planlanmıştır? Ardıç ağaçları da organik atık olarak mı değerlendirilmektedir?