Özgür Özel ve Örsan Öymen CHP genel başkanlığı adaylıklarını açıkladı

Özel'in ardından Örsan Öymen de adaylığını açıkladı

Özgür Özel ve Örsan Öymen CHP genel başkanlığı adaylıklarını açıkladı


Özgür Özel ve Örsan Öymen CHP genel başkanlığı adaylıklarını açıkladı

CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve CHP Parti Meclisi'nin eski üyesi Prof. Dr. Örsan Kunter Öymen bugün, parti genel merkezinde CHP 38. Olağan Kurultayı'nda genel başkan adayı olarak yarışmaya karar verdiklerini açıkladı.

Adaylığını ilk açıklayan isim olan Özgür Özel, "Parti içi iktidarı kazanmak için değil. CHP’yi, Atatürk’ün partisini iktidar yapmak için Cumhuriyet Halk Partisi adaylığımı ilan ediyorum" dedi.

Mayıs 2023’te Millet İttifakı işbirliğiyle cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin kaybedilmesinin ardından CHP içinde ‘Cumhuriyet'in 29 Ekim 2023 sonrasındaki ikinci yüzyılında rolü ve geleceği’ tartışmasında yeni aşamaya geçildi. Gelecek haftalarda ne zaman yapılacağı açıklanacak CHP 38. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık yarışı artık ana gündem maddesine dönüştü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Merkez Yürütme Kurulu üyesi Bülent Kuşoğlu gibi isimler tarafından kurultayda aday gösterilmesi söz konusu. Dolayısıyla 28 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından CHP'de olağan kurultay süreci başlatılması kararı almasına rağmen Kılıçdaroğlu, liderlik koltuğundan ayrılma, kurultayda aday olmama yönünde karar almadı.

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun Mart 2024'teki yerel seçimlerde de Genel Başkan olarak görevini sürdürme tutumu üzerine cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterilmiş olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere "CHP'de değişim" tartışması başlatıldı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise değişimi, Merkez Yürütme Kurulu'nu Haziran 2023'te değiştirmesiyle ve kurultay kararı alınmasıyla gerçekleştirdiği yönünde mesajlar verdi. Bu süreçte CHP Grup Başkanı Özgür Özel ise, MYK değişimi sonrasında 12 Haziran'da "Sorumluluktan kaçmayacağım" açıklamasıyla genel başkanlık için Kılıçdaroğlu karşısında olacağı konusunda ilk işaret fişeğini yaktı.

Özgür Özel, CHP'de üç aydır devam eden tartışmaların ardından bugün CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, genel başkan adaylığı kararını "Değişimin Yüzyılı Yüzyılın Değişimi- CHP" başlıklı tutum belgesiyle ilan etti.

"Parti içi iktidarı kazanmak için değil. CHP’yi, Atatürk’ün partisini iktidar yapmak için Cumhuriyet Halk Partisi adaylığımı ilan ediyorum" diyen Özel, "Bir emanet vardır. Bugün o emaneti onurla Kemal Kılıçdaroğlu taşımaktadır. Atatürk'ün emanetidir. Delegelerimiz uygun görürse o emaneti Özgür Özel taşıyacaktır" ifadesini de kullandı.

"Bu bir yolculuğun hikayesidir. Bu artık korkmayanların hikayesidir”

Özgür Özel, genel başkan adaylığı açıklamasına, "28 Mayıs sabahı, Manisa, Malatya, İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Edirne'de, 81 ilde uyanıp da o gün bugündür uyanıp huzurlu uyuyamayanların hikayesidir. Bu bir yolculuğun hikayesidir. Sonu nedir diye düşünmeden yola çıkanların, bana ne olur acaba diye endişe etmeyenlerin hikayesidir. Arkamızda kim var diyenlere, arkamızda, bayramda babasına kavuşturamadığımız Vera'ya verdiğimiz söz var diyenlerin; Şenyaşar ailesine getiremediğimiz adalet var diyenlerin hikayesidir. Bu, seçimin kaybedilmesine dur diyemeyenlerin, kayba engel olamamanın üzüntüsünü duyanların kahrını çekenlerin hikayesidir. Kendini suçsuz görenlerin değil, kendinde hiç suç görmeyip hiçbir şey olmamış gibi davranmaya itiraz edenlerin hikayesidir. Sorumluluk duyanların hikayesidir" sözleriyle başladı.

CHP Genel Başkanlığı adaylığı kararında yalnız olmadığını vurgulayan Özel, "Tek bir kişinin değil bir kadronun attığı kocaman bir adımdır. Parti içi iktidar mücadelesinin değil, büyük iktidar hayalinin ilk adımıdır. Biz bu yürüyüş ile Atatürk'ün devrimci, dönüştürücü karakterini esas alan büyük bir meydan okumayı hedefliyoruz. Yeni yüzyılda yeni bir siyaset için yeni yaklaşımlarla yol alacağız. Ülkemizin kaderini değiştiren, nice devrime imza atan bir siyasi irade bunu yine yapacak güce ve kudrete sahiptir. Daha önce başardık, yine başaracağız" mesajını verdi.

Kılıçdaroğlu yönetimi ve Millet İttifakı işbirliğine eleştiri

Özel, Kılıçdaroğlu liderliğindeki mevcut CHP yönetimine, "Toplumsal talep ve ihtiyaçların aksine, partimizin yönetimi yenilginin nedenlerini araştırıp yeni yol haritası çizmedi. Farklı bahaneler üretti, siyasi sorumluluk üstlenmedi. Parti içi iktidarı korumaya odaklandı. Güvenini yitiren seçmenimiz, siyaseti terk edecek kadar bir duygusal kopuşa sürüklendi. Parti yönetimi, bu kırılmayı görmezden gelmeyi tercih etti" eleştirisinde bulundu.

Özel, Millet İttifakı'nı oluşturan diğer beş siyasi parti (İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ile DEVA Partisi) ile yürütülen iş birliği modelini de eleştirdi.

Özel, "İttifak siyaseti, ittifak kuranların birbirine dönüştüğü siyaset olmamalıdır. Birbirine benzemeyen partilerin, kendi kimliklerini korumalı. İttifaklar, parti vicdanında karşılık bulacak şekilde tasarlanmalı. Partimizin seçilecek sıralardan 39 milletvekilini başka partilere vermesi, parti tarihinde unutulmayacak bir hasar bırakmıştır. Partiler arası imzalanan protokollere dahil seçilmiş kurulları bilgilendirmenin dahi yapılmadığı süreçler işletilmiştir. Aşkın yetkiler kullanıp sorumluluk üstlenmeyen bir yönetim tarzı kabullenemez" dedi.

"Ekrem İmamoğlu" ve "emanetçi" sorularını yanıtladı

CHP Grup Başkanlığı görevinden istifa etmeyeceğini ve bunun "ikilik" olmadığını söyleyen Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili soruya ise "Bugün bir görüşmem olmadı. Ama İmamoğlu ile partimizdeki herkes gibi açık bir iletişim kanalımız var" yanıtını verdi. İmamoğlu’nun kendisini tebrik ettiği paylaşımı anımsatılınca Özel, sadece İmamoğlu ile değil bu partiye gönül veren herkesle birlikte yürüdüğünü söyledi.

CHP’nin genel başkanlığına aday olan birine en son söylenebilecek şeyin emanetçilik olduğunu kaydeden Özel, “Bir emanet vardır, onu şu anda Sayın Kılıçdaroğlu taşımaktadır. Emanet Atatürk’ün emanetidir. Nasip olursa bir siyasetçinin taşıyabileceği en onur verici emanettir. Atatürk’ün emaneti dışında bir emaneti taşımak CHP’deki hiçbir siyasetçiye yakışmaz” dedi.

Özel ayrıca bir soru üzerine, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile sözlerinden sadece küçük bir bölüm alınarak linç ettirildiği görüşünü de e paylaştı.

Özgür Özel'e adaylığında kimler açıkça destek verdi?

CHP Genel Merkezi'nde, Özgür Özel'in bugünkü basın toplantısına eşi Didem Özel ile kızı İpek Özel’in yanı sıra partiden katılanlar şöyle aktarıldı:

(CHP 28. Dönem Grubu üyesi milletvekilleri)

Burhanettin Bulut - Adana

Ayhan Barut - Adana

Murat Emir - Ankara

Süleyman Bülbül - Aydın

Özgür Ceylan - Çanakkale

Ahmet Baran Yazgan - Edirne

Ediz Ün - Edirne

Hikmet Yalım Halıcı - Isparta

Ali Gökçek - İstanbul

Turan Taşkın Özer - İstanbul

Özgür Karabat - İstanbul

Suat Özçağdaş - İstanbul

Gökan Zeybek - İstanbul

Fethi Açıkel - İstanbul

Gökçe Gökçen - İzmir

İsmail Atakan Ünver - Karaman

Hasan Baltacı - Kastamonu

Veli Ağbaba - Malatya

Bekir Başevirgen - Manisa

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu - Manisa

Cumhur Uzun - Muğla

Süreyya Öneş Derici - Muğla

Seyit Torun - Ordu

Asu Kaya - Osmaniye

Ulaş Karasu - Sivas

(CHP Parti Meclisi üyeleri)

Candan Yüceer

Pınar Uzun

Erbil Aydınlık

Sevgi Kılıç

CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Gülşah Deniz Atalar

(27. Dönem - önceki dönem milletvekilleri)

Alpay Antmen

Baha Ünlü

Kadir Gökmen Öğüt

İrfan Kaplan

Çetin Arık

Ahmet Kaya

Nurettin Demir

Faruk Sarıaslan

Özel'in ardından Örsan Öymen de adaylığını açıkladı

CHP Parti Meclisi'nin eski üyesi Prof. Dr. Örsan Kunter Öymen de bugün, kurultayda genel başkanlık için yarışacağını resmen açıkladı.

Öymen, Özgür Özel'in ardından parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Haziran'da "CHP İlke ve Demokrasi Hareketi"ni başlattıklarını ve parti içinde demokrasiyi sağlamak amacıyla hareket ettiklerini belirterek, şimdi de bu amaçla aday olduğunu kaydetti.

Gazeteci- yazar kimliğiyle tanınmasının yanı sıra Assos'da felsefe odaklı toplantılara evsahipliğiyle de demokrasi alanı başta olmak üzere siyaset alanına yönelik teorik tartışmalarda rol alan Öymen, henüz Kılıçdaroğlu'nun adaylığı kendisi tarafından ilan edilmediği için resmen aday olan ikinci isim oldu.

CHP'nin eski genel başkanlarından Altan Öymen'in yeğeni olan Örsan Öymen, hem Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki mevcut CHP yönetimini hem de bugün Özgür Özel'in adaylığını destekleyen değişim ekibini eleştirerek adaylığını şöyle açıkladı:

"Bütün araştırmalar, halktan alınan tepkiler ve ilçe kongrelerindeki hava bunu göstermektedir. Demokratik ülkede genel başkan bir veya iki seçim kaybettiği zaman istifa eder ya da yeniden aday olmayacağını açıklar. Ne yazık ki partimizde böyle bir gelişmeyi yaşamadık. Ne yazık ki partimiz, mevcut genel merkez yönetiminin temsil ettiği statükocular ile sahte değişimciler arasında sıkışıp kalmıştır. Bir kısır döngü söz konusudur, CHP bir çıkmaz sokağın içerisindedir. O nedenle bizim üçüncü bir yol açmamız gerekiyor. Bir başka yol açmamız gerekiyor. Bu yol Mustafa Kemal Atatürk'ün yoludur. Bu yol Atatürk'ün aydınlanma devrimlerinin yoludur. Bu yol altı ok yoludur. Bu yol sosyal demokrasinin, demokratik solculuğun yoludur. Bu yolu açmak için 38'inci Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık için aday adayı olmaya karar verdim."

"CHP kimliğini yitirmiştir" tepkisini gösterdi

Parti yönetimine yönelik "CHP'nin oyu yüzde 21-22'dir" şeklinde kaderci bir kabulleniş olduğu ve bu görüşle seçim sürecine, ittifak girişimlerine yaklaşıldığı eleştirisini paylaşan Örsan Öymen, mevcut duruma ilişkin şunları ifade etti:

"CHP kimliğini yitirmiştir. İlkelerinden uzaklaşmıştır. Bir siyasi partinin üyesi kurultay tarafından belirlenen partinin temel ilkelerine uymakla yükümlüdür. CHP'nin temel ilkeleri bellidir. Altı ok. Bunlara bütün olarak sahip çıkılması gerekir. İdeolojik bütünlük sağlanamamaktır. Partinin neyi temsil ettiği belirsizdir. Acaba bu arkadaşlarımız daha önce bu ideolojik hatalar yapıldığında seslerini çıkarmışlar mıydı? Sorunun parçası olurlar, sorunu nasıl çözecekler? Zaman zaman altına imza attılar birçok kararın. Değişim taleplerinde bir umut göremiyorum."

Öymen neden aday olduğuyla ilgili olarak, "Ben sıradan işlerle klişe şablonlardan uzak durdum hayatım boyunca. Bunlar yapıma aykırı. Bende özgürlük ve bağımsızlık bir tutku. Bir şeye adaysam bir işe giriştiysem o statükonun içinde kesinlikle yapmam. Dava için mücadele vermek doğrudur. Genel Başkanlık bir araç, amaç olduysa burada bir sorun vardır. Amaç devrim yapmaktır, amaç önce CHP'de sonra Türkiye Cumhuriyeti'nde devrim yapmaktır" diye konuştu.

Öymen, Kılıçdaroğlu ile görüşmediğini, adaylığıyla ilgili genel merkezi yazılı bildirdiği belirtirken, Özel'in adaylığına ilişkin soruyu ise "Sayın Özgür Özel değerli bir milletvekilidir. Çok çalışkan, en etkili vekillerimizden biridir. Nezaket çerçevesinde bu sürecin yürütülmesini istiyorum" diye yanıtladı.

Yıldız Yazıcıoğlu / VOA