Pakistan’ın eski başbakanı Şerif, koltuğu için ülkesine döndü

Pakistan ciddi bir ekonomik krizden geçiyor

Pakistan’ın eski başbakanı Şerif, koltuğu için ülkesine döndü


Pakistan’ın eski başbakanı Şerif, koltuğu için ülkesine döndü

Pakistan’ın eski başbakanı Navaz Şerif, ülkeye gelişinin hemen ardından doğum yeri Lahor'da Pakistan Müslüman Ligi-Navaz Partisi’nin (PML-N) mitingine katılıp halka hitap edecek.

Pakistan’da daha önce üç kez başbakanlık yapan Nevaz Şerif’in, Londra’daki 4 senelik sürgün hayatına son vererek bugün ülkesine döndü.

Pakistan siyasetinde etkili olan ordunun, siyaset yasağı bulunan Şerif'in temyiz yolu ile beraat ettikten sonra seçimde yarışmasına engel olmayacağı belirtiliyor. 

Şerif'e karşı seçimi kazanan eski Başbakan İmran Han güven oylamasıyla düşürülmüş, uzmanlar oylamada ordunun etkili olduğunu öne sürmüştü.  

Ülkesine dönen Şerif, genel seçimlere üç ay kala partisinin kampanyasına liderlik yapacak.

73 yaşındaki siyasetçinin, partisi ve medya kuruluşlarından yaklaşık 194 kişiyi taşıyan kiralık bir uçakla Dubai'den ülkeye gelişinin hemen ardından doğum yeri Lahor'da Pakistan Müslüman Ligi-Navaz Partisi’nin (PML-N) mitingine katılıp halka hitap edecek.

Seçimlere katılabilecek mi?

Pakistan’da yargılandığı 2 yolsuzluk davasında mahkeme tarafından 19 Ekim’de hakkındaki gözaltı kararının askıya alınması ve kendisine geçici kefalet hakkı tanınmasının ardından 2019'dan bu yana Londra'da bulunan Şerif’in ülkeye dönmesinin önü açılmıştı.

Şerif hakkında verilin hapis cezası yüzünden seçimlere katılması yasak. Ancak parti yetkilileri Şerif’in avukatlarının mahkumiyete itiraz edip, eski başbakanın seçime katılabilmesi için temyiz mahkemesine başvuracaklarını belirtiyor.

Navaz Şerif, 2019'dan bu yana Londra'da

Panama'da bulunan offshore hesaplarına ait bilgilerin paylaşıldığı 'Panama Belgeleri' skandalında adı geçen Navaz Şerif, 2017'de Anayasa Mahkemesince görevinden alınmıştı.

Hakkındaki tutuklu yargılama kararı sonrası 10 ay cezaevinde yatan Şerif, Kasım 2019'da sağlık sorunları nedeniyle tedavi görmesi için 2 aylığına serbest bırakılmıştı.

Yüksek Mahkeme, tedavi için cezaevinden 8 hafta ayrılmasına izin verilen Şerif'in, bu sürenin en fazla 4 haftasını yurt dışında geçirilebileceğine ve bu sürenin doktorların talebiyle uzatılabileceğine hükmetmişti.

Bu kararın ardından Kasım 2019'da tedavi için İngiltere'ye giden Nevaz Şerif, halen Londra'da bulunuyor.

Aralık 2020'de İslamabad Yüksek Mahkemesi, yolsuzlukla yargılandığı davalara katılmayan eski Başbakan Şerif'i 'adalet kaçağı' ilan etmişti.

Pakistan'a geri dönebilmek için hakkındaki mahkeme kararlarına karşı itiraz eden Şerif, 1990-1993, 1997-1999, 2013-2017 dönemlerinde 3 defa başbakanlık görevinde bulunmuştu.

10 Kasım 2022'de Navaz Şerif'e diplomatik pasaport çıkartılmış, hükümet yetkilileri, ülkeye dönebilmesi için yasal zeminin hazırlandığını belirtmişti.

Pakistan ciddi bir ekonomik krizden geçiyor

Nevaz Şerif’in ülkeye dönüşü nüfusu 241 milyona ulaşan Pakistan’ın tarihinin en ciddi ekonomik krizinden geçtiği bir döneme denk geldi.

Nevaz Şerif’in ekonomik büyüme ve kalkınma konusunda ülkesinde başarılı bir geçmişi var.

2017'de başbakanlıktan uzaklaştırıldığında Pakistan'ın büyüme oranı yüzde 5,8, enflasyon oranı ise sadece yüzde 4 civarındaydı.

Pakistan’da eylül ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 31'in üstünü çıkarken, büyümenin bu yıl yüzde 2’yi geçemeyeceği tahmin ediliyor.

EURO NEWS