Peki HSK ne bekliyor

TBMM’YE ‘ARTIK MIZRAK ÇUVALI YIRTTI’ ÖNERGESİ

Peki HSK ne bekliyor


Peki HSK ne bekliyor

Suç örgütü lideri Peker’in vahim suçlamalarına ilişkin devlet kurumları bugüne dek sessizliği tercih etti. Ancak son videodaki “Hakimler ve savcılar arandığı dönemde Sezgin Baran Korkmaz’ın otelinde bedava tatil yaptı” iddiası titizlikle korunması gereken ‘adalete güven’i zedeleyen unsur olarak öne çıktı. ‘Ya soru işaretleri giderilip yargı camiası bu şaibeden kurtarılsın ya da çürük elmalar ayıklansın’ çağrısı yükseldi.

Peker, işadamı Sezgin Baran Korkmaz’ın İçişleri’ne çağrılarak ‘yurt dışına çık’ uyarısında bulunulduğunu savundu.

Korkmaz’ın geceliği 100 bin lirayı bulan otelinde yargı mensuplarının ve gazetecilerin kaldığına ilişkin iddia da en hassas konuda kamuoyu duyarlılığı oluşturdu.

Bugüne kadar suçlamalara ilişkin adım atılmazken en azından böyle hassas bir başlıkta Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun harekete geçmesi gerektiği belirtildi.

TBMM’YE ‘ARTIK MIZRAK ÇUVALI YIRTTI’ ÖNERGESİ

Yargı denetim mekanizması olan HSK’nın, talimat beklemeden itham edilen isimleri incelemesi yönünde beklenti oluştu.

Sosyal medyada öğrenciler ‘Ben de KYK borcumu ödemiyorum’ etiketiyle tepki gösterdi. Konuyu Meclis’e taşıyan İYİ Partili Çıray ise “Mızrak çuvalı yırttı” diyerek yanıtlanması istemiyle sorular yöneltti.

karar-manset-8-haziran.jpg

“10 bin doları alan siyasetçi kim?” tartışması TBMM’yi zan altında bırakmıştı, şimdi benzer tartışmada oklar yargıya çevrildi. Peker, hakim-savcıların arandığı dönemde iş adamı Sezgin Baran Korkmaz’ın otelinde ücretsiz olarak kaldığını ileri sürdü. İddianın tespiti kısa sürede mümkünken, HSK konuya ilişkin şu ana dek adım atmadı.

Peker, iddiasını şöyle dile getirdi: “Bodrum’da Paramount otel var, sahibi kim, Sezgin Baran Korkmaz. Bu arkadaş Türkiye’de de ABD’de de aranıyor. Korkmaz’ın otelinde kimler var? Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Esat Toklu, Ankara hani İçişleri Bakanlığı’nın koyduğu yasakları kaldıran makam var ya o. Başka, bunun eski koruması, kendi korumasıydı, onu koruma dair başkanı yaptı.

Mehmet Ağar’dan öğrenmiş bu taktiği. Siz bu adamın arkadaşı değil misiniz? İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı izin vermiyor, Cumhurbaşkanına gidiyor, haberiniz varmış. Haberim yok diyor. Hangi savcı hangi hâkim kaldı hepsinin listesi bende.”

İçişleri Bakanı Soylu, Peker’in ithamları karşısında ‘mafyadan aylık 10 bin dolar maaş alan bir siyasetçi’ olduğunu ileri sürmüştü. Peker, eski AK Parti milletvekili, AK Parti MKYK üyesi Metin Külünk’e ve adını vermediği bazı siyasetçilere çok daha fazla miktarda para verdiğini iddia etti.

Soylu’nun sözleri sonrası başlayan “10 bin dolar alan kim?” tartışmasının ardından gözler bu kez yargı mensuplarında. Peker, Korkmaz’ın otelinde kimlerin kaldığına dair elinde bir liste olduğunu savunurken, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun suçlanan isimler hakkında inceleme başlatması yönünde beklenti oluştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, uluslararası kara para aklama suçlamasıyla aranan Korkmaz’ın Türkiye’deki şirketlerine ve tüm mal varlığına mahkeme tarafından el konulmuştu. 6 Kasım’da Korkmaz’ın malvarlıklarına el koyma kararı, İstanbul Başsavcılığı tarafından resen kaldırıldı.

İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği de başsavcılığın başvurusu üzerine, 17 Kasım’da, Korkmaz hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını kaldırdı. Korkmaz, bu şekilde yurt dışına gitti. Peker, Korkmaz’ın oteline ve 45 milyon dolarına İçişleri Bakanlığı üzerinden “çöküldüğünü” iddia etti. Soylu’nun Korkmaz’a “Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurt dışına çık. Yukarının haberi var, bu parayı da sil, sorun çıkacak” dediğini öne sürdü.

BEDAVA TATİL YAPTILARSA UZAKLAŞTIRILMALARI GEREK

Hukukçu Hasan Seymen Bi’ Karar Ver’de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un konuğu oldu. Yargı mensuplarının iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’a ait otelde ücretsiz konakladığı iddiasını değerlendiren Seymen “Bu kişinin otelinde şu anda görevde olan üst düzey bir hakimin bu işleri organize ettiği, yattığı kalktığı ismi verilerek ve görevi söylenerek iddia ediliyor. Peker’in elinde orada kalan hakimler ve savcılar ile ilgili de bir liste olduğu söyleniyor.

Diyor ki ‘siz kaç para maaş alıyorsunuz ki oranın süit dairelerinde tatil yapabiliyorsunuz?’ Bunların hepsinin hızla Adalet Bakanlığı ve HSK tarafından incelenmesi gerekir. Çünkü bir hakim ve savcı bağımsızlığını, tarafsızlığını korumak zorundadır. Hiçbir iş adamının otelinde bilabedel kalamaz, hiçbir tatilini bedava yapamaz, bunu yaptıysa derhal görevden uzaklaştırılması için bu çok önemli bir sebeptir. Çünkü tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirmiş demektir” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ: HATALARIMIZ VARSA DÜZELTİRİZ

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Sedat Peker’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili iddialarına yönelik muhalefetin ‘acil komisyon kurulması’ talebinin sorulması hakkında konuştu.

Turan “Yanlış yapan varsa ayıklamak bizim görevimiz. AK Parti’nin hatası varsa gereğini AK Parti yapmak durumundadır, yaparız ama Meclis’imizi bir adamın ekran karşısındaki konuşmalardan yola çıkarak belirlemenin doğru olmadığı kanaatindeyim” dedi.

“Hatırlayın Türkiye’de değnekçilik, çetecilik, mafyacılık her gün manşetlerdeydi. Biz çetelerle mücadelelerle en çok adım atan ekibiz” iddiasında bulunan Turan “Eskisi gibi çete, mafya, değnekçi manşetleri var mı? Kalmadı artık. Ama insanız hatamız vardır eksiğimiz vardır, bunları temizleriz. Ama Meclis’imizin alet edilmesini doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

Turan, Soylu’nun dile getirdiği ayda 10 bin dolar alan siyasetçiyle ilgili iddia hakkında ise “Kimin elinde bilgi belge varsa savcılarla paylaşmalı. Meclis bu tür gündemden kurtulmalı” ifadesini kullandı.

KARAR