Pekin yönetimi, Uygurların iadesini hızlandıracak anlaşmayı onayladı

UYGULARIN SINIR DIŞI EDİLME SÜRECİ HIZLANACAK 

Pekin yönetimi, Uygurların iadesini hızlandıracak anlaşmayı onayladı




Pekin yönetimi, Uygurların iadesini hızlandıracak anlaşmayı onayladı

Çin ile Türkiye arasında 2017'de imzalanan fakat TBMM'nin henüz onaylamadığı ‘Suçluların İadesi Anlaşması’ Pekin yönetimi tarafından kabul edildi. Yasa Ankara’dan da kabul görürse Uygurların iadesi hızlanacak.

Çin'de Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, Çin ile Türkiye arasında 2017'de imzalanan fakat TBMM'nin henüz onaylamadığı "Suçluların İadesi Anlaşması"nı oylayarak kabul ettiğini duyurdu. 

Çin Parlamentosu'nun internet sitesinde cumartesi akşamı duyurulan haber, Türkiye'de yaşayan Uygur vatandaşlarda endişeye neden oldu.   

UYGULARIN SINIR DIŞI EDİLME SÜRECİ HIZLANACAK 

Anlaşmaya göre Pekin yönetimi, özellikle Türkiye'ye sığınmış ve "terör suçu" işlediğini ileri sürdüğü Müslüman Uygurların sınır dışı edilme sürecini hızlandırmayı hedefliyor. 

UYGURLAR ARASINDA PANİĞE NEDEN OLDU

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşat Raşit, sınır dışı etme anlaşmasının Çin'den kaçmış ve henüz Türk vatandaşlığı almamış Uygurlar arasında "büyük bir panik" yaratacağını söyledi.

SUÇLULARIN İADESİ ANLAŞMASI 

14-15 Mayıs 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çin'de birçok ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının iştirak ettiği "Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu"na katılmıştı. Bu forumdan sadece bir gün önce Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında Türk ve Çin heyetleri arasında ikili görüşmelerde bulunuldu. 

Görüşmeler kapsamında, “Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Arasında Suçluların İadesi Anlaşması” Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi tarafından imzalandı. 

tbmm.jpg

 TÜRKİYE ÇİN’İ ELEŞTİREN TEK MÜSLÜMAN ÜLKE  

Türkiye, Doğu Türkistan'daki durumdan dolayı endişesini dile getiren tek Müslüman ülke olarak ön plana çıkıyor. Ankara son olarak şubat ayında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nde de durumu eleştirmişti. 

Çin'in terörle mücadele hakkını tanıdıklarını ve 'Tek Çin' politikasını desteklediklerini belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'terörist ile masum insan' arasında ayrım yapılmasının altını çizmişti. 

Bunun üzerine Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li, Türkiye’nin Uygur Türklerinin durumunu eleştirmeye devam etmesi halinde Pekin ile ekonomik ilişkileri tehlikeye atacağı uyarısında bulunmuştu. 

ÇİN, ERDOĞAN’IN İFADELERİNİ DEĞİŞTİRMEDİ 

Çin haber ajansı ise geçen sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'e gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında "Sincanlılar refah içinde mutlu" açıklaması yaptığını ileri sürmüş fakat Ankara bu haberin bir çeviri hatası olduğunu açıklamış ve düzeltilmesini istemişti.

Fakat Erdoğan'ın açıklaması Çin basınında değiştirilmemişti. Ankara, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu cümle yerine "Türkiye, Sincan'daki (Doğu Türkistan) halkların barış ve refah içinde mutlu bir şekilde yaşamasını ümit ediyor" dediğini açıklamıştı. 

KARAR