Pelin Ünker'e açılan tazminat davası reddedildi

Pelin Ünker, 2018 yılından bu yana DW Türkçe muhabiri olarak çalışıyor.

Pelin Ünker'e açılan tazminat davası reddedildi




Pelin Ünker'e açılan tazminat davası reddedildi

DW Türkçe Muhabiri Pelin Ünker'e, Berat Albayrak ile Serhat Albayrak'ın Malta'daki off-shore hesaplarıyla ilgili Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan haberi nedeniyle Çalık Holding'in açtığı tazminat davası reddedildi.

Pelin Ünker, 2018 yılından bu yana DW Türkçe muhabiri olarak çalışıyor.

İstanbul 21. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada Pelin Ünker ile Orhan Erinç'e Çalık Holding'in açtığı 10 bin liralık maddi tazminat davası reddedildi.

Duruşmaya davacı vekili Tuğçe Karakaya ile Pelin Ünker ve Orhan Erdinç'in savunmasını üstlenen Abbas Yalçın katıldı.

Çalık Holding'in avukatı Karakaya, daha önceki taleplerini tekrar ederek davanın kabulünü, Ünker ve Erdinç'in avukatı Yalçın ise davanın reddine karar verilmesini istedi. Kararını açıklayan mahkeme, detayları gerekçeli kararda daha sonra açıklanmak üzere davanın reddine karar verdi.

"Ceza davasında da düşme kararı verildi"

Mahkemenin kararıyla ilgili DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Sorumluluğum gereğince, haberi yapmadan önce Çalık Holding’e ulaştım ve yapacağım haberle ilgili görüşlerini aldım. Haberimde de bu açıklamaya olduğu gibi yer verdim" diyen Ünker, sözlerini "Ayrıca haber içeriğinde ısrarla Off-Shore şirket kurmanın suç olmadığını, yasal olduğunu ancak Bakanlar Kurulu hangi ülkelerin 'vergi cenneti' olduğunu açıklamadığı için yıllardır Hazine'nin gelir kaybına uğradığını belirtmiş olmama rağmen Çalık Holding, 'kamuoyunu yanıltma maksatlı, iyi niyetten uzak bir haber' olduğu iddiasıyla hem iftira suçlamasında bulundu hem de tazminat davası açtı" şeklinde sürdürdü.

Açılan ceza davasında düşme kararı verildiğini vurgulayan Ünker, "İstinaf başvurusunu inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, haberimin ifade ve basın özgürlüğü kapsamında kaldığı ve bu nedenle de suç olmadığı gerekçesiyle hakkımda beraat kararı verdi ve bu karar kesinleşti. Aynı şekilde tazminat davasında da mahkeme, haberin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu gerekçesiyle tazminat talebini reddetti" bilgisini verdi.

Daha önce de Panama Papers haberleri nedeniyle dava açıldığına işaret ederek Ünker, "Daha önce yayınladığımız, Panama Papers yazı dizisinde Çalık Holding ve Berat Albayrak'ın isminin geçmesi sebebiyle de tazminat davası açılmış ve dava reddedilmişti. O karara karşı da istinaf başvurusu yapılmış ve İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesince haberimizin ağır ve sert eleştiri kapsamında olduğu belirtilmiş ve istinaf başvurusunun reddine karar verilmişti" dedi.

Binali Yıldırım'ın çocukları da dava açmıştı

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) medya ortağı olan Cumhuriyet gazetesi, Süddeutsche Zeitung gazetesi tarafından elde edilen "Paradise Papers” belgelerini dünya çapında diğer medya kurumları ile eş zamanlı olarak yayınlamıştı.

Vergi cennetleri böyle işliyor

Dünyanın en zengin iş insanlarının Malta'daki off-shore hesaplarına ilişkin bilgileri açığa çıkaran "Paradise Papers" haberlerinde, eski Başbakan Binali Yıldırım'ın oğulları Erkan ve Bülent Yıldırım'a ait şirketler olduğu da ortaya çıkmıştı. Pelin Ünker, Yıldırım'ın çocuklarının Malta'daki off-shore şirketlerini konu alan haberi nedeniyle geçen yıl görülen davada 8 bin 660 lira para cezası ve 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmış, karar istinaf mahkemesine taşınmıştı.

Pelin Ünker, 2018 yılından bu yana DW Türkçe muhabiri olarak çalışıyor.

Deutsche Welle Türkçe