Peskov, İsveç ve Finlandiya'yı bir kez daha uyardı

NATO, barış ve istikrar sağlayan bir ittifak değildir

Peskov, İsveç ve Finlandiya'yı bir kez daha uyardı


Peskov, İsveç ve Finlandiya'yı bir kez daha uyardı: NATO, barış ve istikrar sağlayan bir ittifak değildir

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması halinde Avrupa'da güvenliğin artmayacağını belirterek "NATO, barış ve istikrar sağlayan bir ittifak değildir. İttifak'ın daha fazla genişlemesi de kesinlikle Avrupa'da güvenliği artırmaz" dedi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, son dönemde gündemde daha fazla yer alan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme ihtimalini değerlendirdi.

Peskov "NATO barış ve istikrarı sağlayan bir ittifak değildir, İttifak bir çatışma aracıdır. İttifak'ın daha fazla genişlemesi de kesinlikle Avrupa’da güvenliği artırmaz" yorumunda bulundu.

'FİNLANDİYA MAYISTA NATO ÜYELİĞİNE BAŞVURACAK' İDDİASI

Geçen cuma Finlandiya'nın en büyük gazetelerinden Iltalehti, Helsinki yönetiminin NATO üyeliğine başvuru hazırlıklarının 14 Nisan'da başlayacağı ve mayısın ilk haftasında da başvuru yapılacağını ileri sürdü.

Finlandiya devlet televizyonu YLE'nin yayımladığı ankete göre, Finlandiya Parlamentosundaki milletvekillerinin 112'si NATO üyeliğini destekliyor, 71'i üyeliğe olumsuz bakıyor. Milletvekillerinin 17'si de kararsız olduğunu belirtiyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 7 Nisan'da NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Ukrayna savaşının aylar hatta yıllarca sürebileceğini, Finlandiya ve İsveç'in İttifak'a dahil olmayı istemeleri durumunda, bu talebin hızlı biçimde gerçekleştirileceğini söylemişti.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de geçen hafta Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma ihtimalinin Brüksel'de dışişleri bakanları tarafından görüşüldüğünü söyledi.

İSVEÇ'TE İKTİDAR NATO'YA ÜYELİK KONUSUNU GÖRÜŞÜYOR

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson askeri İttifak'a girmeyi tercih etmemekle birlikte mart sonunda adaylığın "ihtimaller arasına" alındığını söylemişti.

Parti içi görüşmelerin yazdan önce sona ereceğini düşündüklerini belirten başbakan, tartışılacak konunun NATO üyeliğine 'evet' ya da 'hayır' yanıtından daha kapsamlı olacağının altını çizdi.

Helsinki'de iki ay öncesine kadar imkansız görünen üyelik fikri Ukrayna'nın işgalinin ardından somut bir hal almaya başladı. NATO'ya üyeliği destekleyenlerin sayısı iki ülkede katlanarak artarak Finlandiya'da yüzde 60, İsveç'te ise yüzde 50 seviyesine ulaştı. İstemeyenlerin oranı ise yüzde 20-30 seviyesine geriledi.

KARAR