PKK’nın fotokapan korkusu orman işçilerini hedef haline getirdi
PKK mensupları, bunları yerleştirmekle suçladığı orman işçilerini hedef listesine koydu
İHA ve SİHA’lar dışında araziye yerleştirilen fotokapanların da hareket kabiliyetini kısıtladığından hareket eden PKK mensupları, bunları yerleştirmekle suçladığı orman işçilerini hedef listesine koydu
Fotokapanlar yaban hayatını izlemek kadar militanların geçişlerini izliyor
Diyarbakır Kulp’a bağlı Güleç Mahallesi kırsalında orman işçilerinin içinde bulunduğu minibüsün geçişi sırasında el yapımı patlayıcının infilak etirilmesi sonucu beş kişi yaşamını yitirdi.
Valilikten yapılan açıklamada saldırının ormana odun kesmeye giden işçileri hedef aldığı belirtildi.
Aslında bu olay orman işçilerini hedef alan ilk saldırı değil.
Geçen yıl içinde Türkiye ve birçok devlet ile uluslararası kurumların "terör örgütü" olarak gördüğü PKK tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen ve bir ayda orman işçilerini hedef alan iki saldırı daha oldu.
13 Eylül 2019'da yine Diyarbakır Kulp’ta Karabulak Köyü kırsalı sınırlarında Dokuzviraj mevkinde yola tuzaklanan patlayıcının orman işçileri taşıyan aracın geçişi sırasında infilak etmesi sonucu yedi kişi ölürken 10 kişi yaralandı.
Trabzon'da Eren Bülbül'ü öldüren militanlar da fotokapana yakalanmıştı
Fotokapanlar da terörle mücadele kullanılıyor
Örgütün geçmişten beri üslenme bölgelerine yakın yerlerde ağaç kesimini engellemeye yönelik girişimleri ve çağrıları oluyor.
Ancak son yıllarda bunu fiili saldırıya dönüştürmesinde ise bir korkusu etkili oldu.
Örgütün son yıllarda kırsal alanda ciddi kayıplar vermesinde insansız hava araçları kadar bilinmese de araziye yerleştirilen foto kapanların da etkisi var.
Geçtiğimiz yıllarda yabani hayvan popülasyonunu tespit etmek için batı illerindeki milli parklara yerleştirilen foto kapanlar Doğu illerinde de örgütün geçiş noktalarına yerleştirilmeye başlandı.
Kaya ve ağaçların arasına gizlenen ve harekete duyarlı olan foto kapanlardan gelen sinyaller doğrultusunda SİHA ve İHA'lar görüntünü alındığı alanlardaki keşiflerini arttırıyor.
Geçen yıllarda fotokapanlardan gelen görüntülere dayanılarak yapıldığı iddia edilen çok sayıda operasyon haberi basında yer almıştı.
Trabzon Maçka'da Eren Bülbül'ü ölümüne neden olan militanlar da fotokapana yakalanmışlardı.
Orman işçisi görünümüyle korucu ve istihbaratçıların yerleştirdiğini iddia ediyorlar
Örgüt bu foto kapanların orman işçisi görünümüyle araziye çıkan korucu ve sivil istihbarat mensuplarınca yerleştirildiğini iddia ederek bir süreden beri orman işçilerinin bulunduğı araçları da hedef alınacakları tehditinde bulunuyordu.
Bu tehditlerini hayata geçiren örgütün geçen yıldan beri orman işçilerini hedef alan saldırılarda çok sayıda işçi öldü veya yaralandı.
Mithat Işık / Fotoğraf: sde.com
Neden saldırılar Kulp'ta yoğunlaşıyor
Stratejik Düşünce Enstitüsü Güvenlik Politikaları Koordinatörü olan Emekli Albay Mithat Işık, eski bir özel kuvvetler mensubu.
Şemdin Sakık’ın yakalandığı operasyonu komutan eden Işık, orman işçilerini hedef alan saldırılarda ölenlerin içinde emekli korucular olduğunu doğruluyor ancak bu kişilerin örgütün iddia ettiği gibi foto kapan yerleştiren insanlar olmadığını kendi ekmeklerinin peşinde olduğunu iddia ederek saldırıların asıl nedeni hakkında şunu iddia ediyor:
İnsanlar ekim yapmak, odun toplamak için buralara gidip geliyorlar.Saldırıların olduğu Kulp ve Bagok Dağı bölgeleri örgütün her koşul altında militan bulundurduğu, terk etmek istemediği alanlar. Özellikle örgüt son olayın olduğu alana yakın olan Sağgöze bölgesindeki baraj çalışmasından rahatsız. Baraj halinde üstlenme bölgesinin su altında kalacağını düşünüyor. Bu nedenle bu alana giriş çıkış yapılmasından rahatsız oluyorlar. Bunu engellemek için sivil demeden saldırıyorlar.
The Independentturkish