Polisler tükeniyor
ÇÖZÜMSÜZLÜK İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR
Polisler tükeniyor
Tomarza’da AK Parti Gençlik Kolları Başkanı’nın karakol basarak memurun burnunu kırması polislerin çalışma koşullarını yeniden gündeme getirdi. Onur kırıcı davranışlar, artan mobbing, uzun çalışma süreleri, yalnızlaştırılma, sürgün ve soruşturmalar ise polis intiharlarının en önemli sebepleri. Muhalefet polis intiharlarının toplumdaki intiharların 5 katı olduğunu belirtirken Emniyet-Sen ise en büyük sıkıntının sorunların dile getirilebileceği bir platformun olmayışı olduğunu söylüyor.
SEDA ÇAKIR
Kayseri Tomarza’da AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Hakan Korkmaz’ın İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü basarak darp ettiği polis memurunun burnunu kırması polislerin çalışma koşullarını yeniden gündeme getirdi. Türkiye’de 1990-2022 yılları arasında 972 polis memuru, 21 polis amiri 43 GİH personeli ve 58 bekçi olmak üzere toplam bin 109 Emniyet Genel Müdürlüğü personeli intihar etti. Halkın Kolluk Kuvvetleri Desteği Derneği verilerine göre geçmiş yıllarda ortalama iki haftada veya bir haftada 1 güvenlik görevlisi intihar ederken, pandemi sürecinde bir haftada gerçekleşen intihar sayısı 2’ye, 2021 yılında ise 108 ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.
ÇÖZÜMSÜZLÜK İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR
Teşkilat içerisinde kronikleşen problemler karşısında yakın zamana kadar kendilerine destek sunacak bir sendikası olmayan polisler, toplumda ‘yalnızlaşan’ bir meslek grubu oldukları için idarecilerin ‘keyfi ve kanunsuz istekleri’ altında ezilmeye mahkum bırakılıyor. Mevcut durumdan polisi temsil eden kimsenin bulunmaması nedeniyle polis, tamamen kendisini yöneten siyasi otoritenin insafına terk ediliyor, yaşadıkları sorunları damgalanma korkusuyla dışarı yansıtmaya çekinen ve bir çözüm yolu bulamayan birçok polis de intihara sürükleniyor.
MOBİNG, CEZA SÜRGÜN, ENGELLEME
İntihar nedenleri ise şöyle sıralanıyor: Çalışma ve uyku düzensizliği, esnek çalışma sisteminin sokakta görev yapan polisler için uygulanmaması, fazla çalışma ücreti adı altında verilen 320-450 TL karşılığında süresi belli olmaksızın görev yaptırılması, ek görevlerde saat başı ücret ödenmemesi, mobbingin katılaşarak artmaya devam etmesi, çalışma koşullarının, 12-12 ve 12-24 adı verilen sistemle devam ettirilmesi, Emniyet Sendikasına karşı çıkan hükümet ve EGM’nin sorunları dinleyecek ve çözüm üretebilecek bir mekanizmayı oluşturmaması, TSK’da bulunan rehabilitasyon merkezlerinin Emniyet’te bulunmaması.
TEDAVİ YOK HASTANEYE SEVK VAR
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı geçen nisan ayında polis intiharlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 20 maddelik bir eylem planı hazırladıklarını bu çerçevede de 105 olan psikolog sayısını 291’e çıkardıklarını söylemişti. Ancak Emniyet’teki psikologların tedavi boyutunda herhangi bir faaliyeti yok. Emniyet’teki psikologların sadece hastaneye sevk yetkisi bulunuyor. Öte yandan muhalefet polis intiharlarının önüne geçmek için konuyu Meclis’e taşıdı. Ancak CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ile HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun araştırma önergeleri AK Parti ve MHP tarafından reddedildi.
SİYASİ İRADE BİZİ MUHATAP ALSIN
Muhalefet şu anda polis intiharlarının toplumdaki intiharların 5 katı olduğuna dikkat çekerken Emniyet Teşkilatı Sendikası Başkanı İsmail Okumuş ise teşkilatın en büyük sıkıntısının sorunların dile getirilebileceği hiçbir platformun olmayışını belirterek sendikalaşmanın önemine vurgu yaptı. Polis intiharlarının şu anda siyasi baskı olarak kullanıldığını söyleyen Okumuş, “Şu an düşünün koskoca bir Emniyet Teşkilatı ve yasal zemin çerçevesinde oluşmuş tek STK’sı Emniyet Teşkilatı Sendikası. Derneği bile olmayan bir kurumdan bahsediyoruz. Bu insanlar sesini tavana nasıl duyurabilir? İşte sosyal medya üzerinden ses duyurmaya çalışıyorlar. İsimlerin çoğu takma, orijinal isimleriyle bile giremiyorlar. Siyasi iradenin doğrudan bizleri muhatap alınması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
TOMARZA'DAN SONRA BİR SKANDAL DA ŞEHİTKAMİL'DEN
Kayseri Tomarza’daki skandal karakol baskınından sonra benzer bir olay da Gaziantep Şehitkamil’de yaşandı. ‘Polis Platformu’ adlı Twitter hesabından paylaşılan bir görüntüde, Şehitkamil AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Yılmaz’ın, görev başındaki polislerle tartışma yaşadığı görüldü. Yılmaz’ın, çok sayıda kişiyle birlikte polislere parmak salladığı ve arbede yaşandığı görüntülere yansıdı. Polis Platformu söz konusu paylaşıma “Gaziantep/Şehitkamil Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Yılmaz ve arkadaşları, görevi başındaki polislere bağırıyor, parmak sallıyor, üzerine hücum ediyor. Neyse ki araya giren duyarlı vatandaşlar polisleri kurtarıyor” notunu düştü.
KARAR