Prof. Dr. Başer: Avustralya’da Kovid-19’un hızını 48 saatte 5 bin kata kadar azaltabilen ilaç deneniyor
Kovid-19’a karşı ilaç geliştiren Çin’in ardından Avustralya'daki çalışmaların da olumlu yönde ilerlediği belirtildi.
Bengi Başer'in verdiği bilgiye göre, Avustralya’da laboratuvar ortamında yapılan bir çalışmayla koronavirüsün etkisini azaltabildiği tespit edilen Ivermectin adlı ilacın klinik sonuçları başarılı olursa tedavide kullanılabilecek
Lale Elmacıoğlu Muhabir @laleelmacioglu E-Mail
Bir ilacın tedavide kullanılabilmesi için klinik çalışmalarla kanıtlanması, Sağlık Bakanlığı'nın tedavi protokolüne alınmış olması ve hekim onayı gibi şartlar gerekiyor
Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı ve ilaç bulma çalışmaları sürerken, Avustralya’dan gelen bir haber umut ışığı oldu.
Kovid-19’a karşı ilaç geliştiren Çin’in ardından Avustralya'daki çalışmaların da olumlu yönde ilerlediği belirtildi.
Sciencedirect.com’da yer alan ve Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer’in Twitter hesabından duyurduğu çalışmaya göre, Avustralya’da bir grup bilim insanı, Ivermectin adlı ilacın laboratuvar şartlarında (in vitro) Kovid-19’a neden olan virüsün (SARS-CoV-2) inhibitörü (hızını azaltıcı) olduğunu ortaya çıkardı.
Paraziter enfeksiyonlar için FDA onaylı, DSÖ'nün temel ilaç listesinde ve tedariki kolay
Ivermectin’le yapılan tek bir tedavinin bile hücre kültüründe 48 saatte virüste yaklaşık 5 bin kat azalma sağlayabildiğine değinilen çalışmada, ilacın paraziter enfeksiyonlar için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onaylı olduğu ve bu sebeple başka amaç için kullanılma potansiyelinin de bulunduğu kaydedildi.
Söz konusu çalışmada ayrıca Ivermectin’in Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) temel ilaç model listesine eklenmesi nedeniyle dünyada yaygın şekilde bulunduğuna dikkat çekildi.
“48 saat içinde koronavirüsün hızını kestiğini görmüşler, HIV için de kullanılıyor”
Independent Türkçe’nin ulaştığı Prof. Dr. Bengi Başer, Kovid-19’a karşı hali hazırda kullanılan anti-viral ilaçların çoğunun SARS ve MERS gibi geçmiş viral salgınlarda da kullanıldığını, anti-protozoal bir ilaç olan hidroksiklorokin’in (plaguem) de sıtmada ve romotolojide kullanıldığını hatırlattı.
Prof. Dr. Başer, Kovid-19’un çoğalma hızını 2 gün içinde düşürdüğü belirtilen Ivermectin ilacının insanlarda HIV, hayvanlarda ise parazit ve bağışıklık için kullanıldığını belirtti:
Pek çok çalışma yürütülüyor ve ben de sürekli bu çalışmaları, yayınları takip ediyorum. Kovid-19 aşısına yönelik çalışmalar, ilaca kıyasla daha geç neticelenebilir. Avustralya'da yapılan çalışmada Ivermectin kullanılıyor. Bu ilaç, hayvanlarda uyuz, iç-dış parazit için kulanılır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. İnsanlarda da HIV tedavisi için kullanılan FDA onaylı bir ilaç olduğundan, virüsün çoğalmasını durdurmak için laboratuvarda denediler ve 48 saat içinde virüsün hızını kestiğini görmüşler. Şimdi bu ilaç deneniyor.
Prof. Dr. Bengi Başer / medicana.com.tr
"İnsanlar üzerinde hangi dozda kullanılması gerektiği araştırılıyor"
İlacın insanlar üzerinde hangi dozda kullanılması gerektiğine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Başer, “Ne zaman sonuçlanacağına ilişkin kesin tarih vermek mümkün değil” dedi.
“Şuan için yapabileceğimiz şey, Ivermectin’in klinik sonuçlarını beklemek” diyen Başer, Çin’de ve Almanya’da Kovid-19’a karşı başarılı sonuç veren Remdeilim isimli ilacın da Türkiye’de Kovid-19’a karşı kullanıldığını hatırlattı.
The Independentturkish