Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Kuzey Marmara’da iki büyük deprem bekliyorduk

Bu depremin ardından daha büyük bir deprem bekleniyor mu?

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Kuzey Marmara’da iki büyük deprem bekliyorduk


Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Odatv’ye anlattı: Yavaş atın tekmesi pek olur

Depremin merkezinin İstanbul'un Büyükçekmece ilçesi ile Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi arasında olduğu ve şiddetinin 4,7 olduğu açıklandı.

  

İstanbul'da saat 11:00 sıralarında bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul'un birçok ilçesinden de hissedildi. Depremin merkezinin İstanbul'un Büyükçekmece ilçesi ile Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi arasında olduğu ve şiddetinin 4,7 olduğu açıklandı. Sarsıntının yerin 9.8 km derinliğinde olduğu bildiriliyor.

İşte Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklama: 

Deprem nedeniyle İstanbul'da bazı okullar tedbir amaçlı boşaltıldı.

AFAD'a göre deprem Silivri açıklarında 5.36 kilometre derinlikte ve 4.6 şiddetinde gerçekleşti...

 

SİLİVRİ BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İstanbul'da meydana gelen depreme ilişkin şu ana kadar can kaybı veya herhangi bir hasar olmadığını bildirdi.

AHMET ERCAN ODATV'YE KONUŞTU

İstanbul’da meydana gelen korkutan depremi İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Odatv’ye değerlendirdi.

Artçı depremlerin 15 gün içinde devam edeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, şöyle devam etti:

“BANA ŞU ATASÖZÜNÜ ANIMSATIYOR: YAVAŞ ATIN TEKMESİ PEK OLUR”

“Yer şu anda tansiyonunu yükseltiyor. İstanbul için yıkımın eşik değeri 6.4’tür. 6.4’e kadar uyarıcı depremler olmadığı sürece İstanbul için yıkım olmayacaktır. Uyarıcı depremler Küçükçekmece ve Avcılar önlerinde olacak. Bir de Silivri-Marmara Ereğlisi önünde olacak. Şu anki deprem Tekirdağ kolu üzerinde olmuştur, İstanbul kolu üzerinde olmamıştır. İstanbul kolu dingin görünmektedir. Kaldı ki, Tekirdağ kolu daha devingendir, yani gerginlik boşaltma oranı İstanbul koluna göre uyarıcı depremleri daha fazla üretiyor. Ama hangi depremin daha önce olacağı konusunda bir bilgimiz yok. Benim beklentim İstanbul kolunun önce kırılması, daha sonra da Tekirdağ kolunun kırılması. İstanbul kolunun çok dingin görülmesinin nedeni bana şu atasözünü anımsatıyor; yavaş atın tekmesi pek olur.”

“6’YA VARAN GERGİNLİK BOŞALMALARINI GÖRECEĞİZ”

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Kuzey Marmara’da iki büyük deprem bekliyorduk; bunlardan bir tanesi Tekirdağ kolu, bir tanesi İstanbul kolu” diyerek açıklamasını sürdürdü:  

“İstanbul kolundaki depremin odağı, Küçükçekmece’nin 25 kilometre güneyinde, Marmara Denizi içinde 7 ile 10 kilometre derinliğinde olacaktı. Bu depremin büyüklüğünün de 6.4 ile 6.7 büyüklüğünde olmasını beklediğimi söylemiştim. Diğer deprem ise Silivri-Marmara Ereğilisi’nin 10 kilometre açığında depremin büyüklüğünün ise 7 ile 7.2 arasında olacağını belirtmiştim.

Daha önceki açıklamalarımda da büyük deprem gelinceye kadar, 4 ile 6’ya varan uyarıcı depremlerin olacağını açıklamıştım. Bunlardan bir tanesi bugün oldu; 4.7 büyüklüğünde.

Büyük deprem gelinceye kadar bu oran büyüyerek yani 4 ile 6 arasında 5, 5.5, 5.7 gibi hatta 6’ya varan gerginlik boşalmalarını göreceğiz.

Bugünkü gerginlik boşalması bizim deprem kestirimizin doğruluğunu belirtti. Yani, dedi ki ‘gelecek deprem jeofizik bilimi olarak, Silivri-Marmara Ereğlisi önünde oluşacaktır.’ Bugünkü depremin jeofizik bilimi açısından önemi var.”

“BÜYÜK DEPREMİ 2045’TEN ÖNCE BEKLEMİYORUM”

Depremin meydana geldiği çevre belediyeleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni uyaran Ahmet Ercan, şunalrı söyledi:

“Oradaki çevre belediyeleri konusunda da, keza büyükşehir belediyesi konusunda da uyarıcı niteliğinde. Yani, ‘uyumayın, ben uyumuyorum, bir gün geleceğim, önleminizi alın’ diyor.

Bu depremin ardından daha büyük bir deprem bekleniyor mu? Tabi ki bekliyoruz ama ben bu büyük depremi 2045’ten önce beklemiyorum. Çünkü bir depremin yer kabuğunu kırabilmesi için 6 milyar gigatonluk bir gücü biriktirmiş olması gerekiyor. Bu 6 milyar gigatonluk gücü biriktirebilmek için deprem büyüklüğünün 7.3’e kadar ulaşması gerekiyor. Bu büyüklükte bir gerginlik henüz yerde oluşmadı. Bunlar kırılma öncesi yerde oluşan çıtırtılar. Bu çıtırtılar, yani bunu orta boy depremler olarak adlandırıyoruz, bunlar 2045’e kadar artarak devam edecektir. Ve korku da salacak insanlara ama bu korku, önlemlerin artmasına ve kentsel dönüşümün hızlanmasına neden oalcak. Yani bunun sonuçlarının iyi olacağını kanısındayım. Çünk uzun süredir kentsel dönüşüm yerine kentsel bozuşum yapılıyor. Özellikle İstanbul’da yap-satçılar depremleri kullanarak fırsatçılık yapıyorlar. Yani, kentsel dönüşüm yapmıyorlar, yapısal dönüşüm yapıyorlar. Dolayısıyla İmamoğlu öncülüğünde yeniden kentsel dönüşüm kavramları içeriğine dönüşür ve büyük deprem gelmeden İstanbul’u güvenli bir biçime, yaşanabilir, insanların mutlu olacağı bir şekle dönüştürebilir.”

Odatv.com