Prof. Dr. Selva Demiralp'ten '28 Mayıs son çıkış' uyarısı

Merkez bankası rezervleri tarihi diplerde

Prof. Dr. Selva Demiralp'ten '28 Mayıs son çıkış' uyarısı




Prof. Dr. Selva Demiralp'ten '28 Mayıs son çıkış' uyarısı: Merkez bankası rezervleri tarihi diplerde

Türkiye'nin ekonomik tablosunu mercek altına alan Prof. Dr. Demiralp, 28 Mayıs'ı işaret etti. Merkez Bankası döviz rezervlerinin tarihi diplerde olduğunu söyleyen Prof. Demiralp, "Kim ister ki faizler artsın yatırım iştahı azalsın, pasta küçülsün? 2022 yılı boyunca faiz artıran ve sayısı doksanı aşan Merkez Bankası bunu cehaletten ya da vatan hainliği için mi yapıyor?" ifadelerine yer verdi.

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi öncesinde, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimlerine devam edeceğini açıklamasını değerlendirdiği yazısında, "Kim ister ki faizler artsın yatırım iştahı azalsın, pasta küçülsün? 2022 yılı boyunca faiz artıran ve sayısı doksanı aşan Merkez Bankası bunu cehaletten ya da vatan hainliği için mi yapıyor? Hükümetleri bu merkez bankalarını nasıl destekliyor? O merkez bankalarının başkanları neden görevden alınmıyor" sorularını yöneltti.

'EKONOMİDE ÇOK KRİTİK GÜNLER'

Yetkin Report da yazıları yayımlanan Prof. Dr. Selva Demiralp şu ifadeleri kullandı:

"Ekonomide çok kritik günler bizi bekliyor. Dileğim memleketimizin yol yakınken bu patikadan geri dönmesi ve karar alıcılarımızın burada gösterdiğim kötü örneklerden hızla uzaklaşacak politikalarla yolun bundan sonrasına devam etmesidir. Aksi takdirde geri dönüşü çok zor ve esas maliyetlerini bundan sonra hissedeceğimiz bir ekonomik yolculuk bizi bekliyor"

demiralp-768x476.png

'DÖVİZ REZERVLERİ DURUMUN VAHAMETİNİ...'

Prof. Demiralp analizlerine şu sözlerle devam ediyor: Cuma günü gelen ve 12 Mayıs haftasına ait olan Merkez Bankası’nın döviz rezervleri durumun vahametini gözler önüne seriyor. Son gelen rakamlar Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervlerinin 2,3 milyar dolar gibi gözleri fal taşı gibi açtıran bir seviyeye gerilediğini gösteriyor. Net rezervler Merkez bankasının elinde bulunan bono, tahvil, nakit gibi döviz cinsi rezerv varlıklarından rezerv yükümlülüklerini çıkardığımızda elde kalan miktar. 12 Mayıs haftasında 103 milyar dolara inen brüt rezervlerin kısa vadeli borç ve cari açığı karşılayacak bir seviyenin altına düşmesi tehlikeli kabul edilir. 12 Mayıs itibariyle bu fark 150 milyar dolara yaklaştı.

demiralp2.png

Net uluslararası rezervler bir ülkenin dış kırılganlıklarını gösteren en yaygın göstergedir. Söz konusu rakam Merkez Bankası’nın swap adı verilen takas yolu ile aldığı kısa vadeli borçlarını göstermiyor. Swapları çıkardığımız zaman 12 Mayıs itibarıyla net uluslararası rezervler -58 milyar dolar seviyesine geriliyor. Bu rakamı daha da vahim hale getiren boyut ise 14 Mayıs seçimi sonrası rezerv satışlarının daha da hız kazanmış olması. Resmi rakamlar haftaya gelecek olsa da 18 Mayıs ile biten haftada swap hariç net rezervlerimizin -74 milyar dolar seviyesi ile tarihi dipte olduğu tahmin ediliyor.

KARAR