Prof. Dr. Şener Üşümezsoy yeni İzmir depreminin ne zaman hangi fayda olacağını açıkladı.
İzmir'de bir daha deprem olacak mı. Bomba açıklama geldi
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy yeni İzmir depreminin ne zaman hangi fayda olacağını açıkladı. İzmir'de bir daha deprem olacak mı. Bomba açıklama geldi
İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin detaylarını, Deprem Uzmanı Şener Üşümezsoy Yeniçağ'a açıkladı. Üşümezsoy, 1766’dan beri kırılmayan Aydın-İkaria üzerindeki fay kırılabilir. Çünkü burada 350 yıldır stres birikiyor dedi.
"İZMİR'DE YIKICI OLAN DEPREM BUYDU"
Deprem uzmanı Üşümezsoy, "Aynı yerde bir daha fayın kırılabilmesi için buradaki 5 metrelik akım kadar stres biriktirmesi gerekir. Bu depremde, 5 metrelik atım eğik düzlemde olduğu için yatay düzlemde yaklaşık 3 metrelik bir genişleme yapmıştır. Bu da Kuşadası Körfezi’nin 3 metre genişlediğini yani Sığacık ile Samos arasındaki mesafede 3-4 metre genişleme oldu. Yer kabuğundaki bu genişlemeler, Rodos’taki yitim zorunun Güney’e doğru gelmesiyle oluşan gerilmeden kaynaklanıyor. Bu kırılma da üç beş yüzyılda bir olur. İzmir’de yıkıcı olan deprem bu depremdir." diye konuştu.
"IKARIA'YA VE AYDIN'A GİDEN FAYDA 350 YILDIR STRES VAR"
Üşümezsoy, "Burada yana doğru geçen faylarda, yani İkara’ya ya da Aydın’a doğru giden faylarda stres vardır veya bu fayın kuzeyinde bulunan İzmir bloğunun içindeki kuzey-güney gidişli faylarda olabilir. Ancak artçılar görmediğimiz için oraya bir stres aktarımı yok. 1766’dan beri kırılmayan Aydın-Ikara fayı kırılabilir. Ancak İzmir’in hemen kuzeyinde kordon boyunca devam eden Narlıdere ve Urla’ya kadar devam eden bir fay var. 1688 ve 1715’te kırılmıştı, bu fayda kırılma beklenebilir. Çünkü, Bodrum ve Kuşadası, Midilli kırıldı. Bu fay 1688’den beri stres biriktiriyor. Bundan sonra olacak deprem bu fay olabilir." dedi.
"EN SON 1500-1700'LÜ YILLARDA KIRILDI"
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy,"Bu deprem İzmir fayında değil, Kuşadası Körfezi ve Samos adası açıklarında yer alan bir faydır. İzmir depremi tarihte, İzmir Körfezi içinden Batı’ya yani Urla’ya giden fay hattındadır. Narlıdere’deki yükselti ve çukur bu fayda olmuştur. Ama 1688’de kırıldığından bu yana yaklaşık 350 yıl oldu ve deprem beklenebilir. Ancak depremin kırılma periyodunu bilemiyoruz. Aydın’daki depremlerde 1500’lü ve 1700’li yıllarda kırılmıştı. Orada da Menderes vadisi boyunca Aydın kuşağında depremler olabilir." ifadelerini kullandı.
"DEPREMİN ŞİDDETİ BU HARİTAYLA GÖRÜLÜYOR"
Prof. Dr. Üşümezsoy, "Depremin şiddetini bu şekilde görüyoruz. Renklerle görüldüğü gibi; içerideki en yüksek şiddet kırmızı renk ile ifade ediliyor. 8. Dereceden düşerek şiddetin azalım eğrilerini görüyoruz. Bu anlamda, bölgedeki depremin etkilerini anlamak için bu harita bize bilgi veriyor. Turuncu renk 8’i, koyu sarı 7 , sarı 6, yeşil 5, mavi 4 şiddetinde olduğunu gösteriyor. Buradan çıkan sonuç, merkezde yer alan küçük bir alan 8 şiddetinde. Körfez 7 şiddetinde ve İzmir’e doğru bir kamalanma yaparak 6 ve 5 şiddetine düşüyor. Yıkımın olduğu zayıf zeminlerin olduğu kesimde şiddet yukarı doğru bir bükülme yapıyor. Bütün geniş bölgede olan etkileri ise, Körfez’den dışındaki alanda 4,3,2 gibi bir dağılım görülüyor." diye konuştu.
Depremin bütün geniş bölgede olan etkileri ise Körfez’den dışındaki alanda 4,3,2 gibi bir dağılım görülüyor.
Depremdeki pik yer ivmeleri ve maksimum intensitenin etkileriyle ile ilgili konuşan Üşümezsoy, "En çok ivmenin ve hızın arttığı kesimler konturlanmıştır. Yer ivmelerinin arttığı kesimde bu yıkım yerini işaret etmektedir." dedi.
"YIRTILMA SAMOS FAYININ ÜSTÜNDE BAŞLADI"
Üşümezsoy, "Bu depremde yırtılma Samos fayının hemen üstünde başlamakta ve bununla birlikte Kuzey ve Doğu yönünde ikinci bir yırtılma merkezi ortaya çıkmaktadır. Bu boyutuyla baktığımızda, iki yerde stres birikmiş ve bu iki yerde yırtılmanın olduğu kesin. Yırtılmalarda, 5 metreye yakın yer değiştirme olmuştur ve 2 metreye yakın bir yükselme meydana gelmiştir. Bu boyutuyla deprem şiddeti yırtılma merkezinde 8 ve 7 diye düşerken, İzmir’de 5 civarına inmiştir. Buradaki pik ivmelerine baktığımızda yıkımın şiddetli hissedildiği kesimde Bornova, yer almaktadır." ifadelerini kullandı.
"ŞİDDETİN MAKSİMUM ARTTIĞI KESİMLER SÖKE VE BORNOVA"
Deprem uzmanı ayrıca, "Bu pik ivmelerin ve şiddetin maksimum arttığı kesimler, Söke’ye doğru giden Dibek yarımadasının vadisinde ve İzmir’in doğusundaki vadide yer almaktadır. Buradaki zeminlerin dolgu zemin olduğu kesimdir." diye konuştu.
"DEPREMİN İZMİR'DE ŞİDDETİ 6"
Haritada küçük olarak gösterilen, fay düzlemindeki atım miktarını gösteriyor diyen Üşümezsoy, "Burada kırmızı renkle gösterilen kesim, 5 metreye yakın bir akımı gösteriyor. İkinci yerde ise akım buraya ters yönde ve 2,3 metrelik bir atım yer almaktadır. Yani Kuşadası Körfezi’ndeki ve Samos adasındaki atım, biri Samos adasını yükseltirken, diğerinde de Batı’dan Doğu’ya bir atım söz konusudur. Bu da Çeşme yükseltisinin devamını vermektedir. Bu anlamda, 4 metrelik atımlı bu kırılma 7’lik bir deprem yaratmaktadır. Buna göre, en yüksek şiddet 8, deniz içine doğru gelmektedir. 6 olunca İzmir’i kapsamaktadır. Ama iki yerde Bornova ve Söke’ye giden yolda yer ivmeleri artmıştır ve yıkımların nedeni de budur." diyerek sözlerine son verdi.