Prof. Şener Üşümezsoy haritada yerini göstererek açıkladı: Marmara depremi hangi büyüklükte olacak?
Marmara depremi hangi büyüklükte olacak?
Prof. Şener Üşümezsoy haritada yerini göstererek açıkladı: Marmara depremi hangi büyüklükte olacak?
Uzun bir süredir beklenen büyük Marmara depremi için uyarı üzerine uyarı gelmeye devam ediyor. Deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, harita üzerinde çizgilerle göstererek, risk taşıyan faylar olarak Esenköy-Bozburun Fayı ve Gemlik-Mudanya Fayına dikkat çekti. Üşümezsoy, aynı zamanda, buralarda oluşabilecek depremlerin şiddetlerini de açıkladı.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından gözler beklenen büyük Marmara depremine çevrildi. Prof. Şener Üşümezsoy, riskli faylar hakkında Yeniçağ'dan Merve Kızılalp'e konuştu.
Prof. Üşümezsoy, Gemlik-Mudanya ve Esenköy-Bozburun fay hatlarına dikkat çekerek, "Haritada görülen Gemlik-Mudanya fayı ile Esenköy-Bozburun fayı Marmara’da risk taşıyan faydır. Kuzeydeki ise Kumburgaz fayına verev gelen fay hattı risk taşıyan faydır. Bu bölgelerde 5 ve üzeri depremler oldu. 5.7’lik depremin olduğu nokta görülmektedir. 5 üzerindeki noktalar ise kırılmış Tekirdağ-Silivri fayı üzerindedir. Crip olduğu için orada bir risk yoktur. Risk olarak Gemlik-Mudanya fayı görülmektedir" ifadelerini kullandı.
HARİTA ÜZERİNDE GÖSTERDİ
Haritanın daha kolay anlaşılması için sarı çizgilerin kırılmış fay, kırmızı çizgilerin ise stres yüklü faylar olduğunu söyleyen Üşümezsoy, hangi fayın ne zaman kırıldığını, kırılan fayların crip olarak akıp akmadığına dair açıklamalarda bulundu.
Prof. Şener Üşümezsoy
Gemlik-Mudanya Fayı ve Esenköy Bozburun Fayı'na oldukça dikkat çeken Üşümezsoy, uyarılarını yineleyerek, şu ifadeleri kullandı:
4 ve üstü depremlerin yer aldığı bölge kırmızı yuvarlaklardır. Bu bölgede beyaz çizgi ile gösterilen alan Adalar fayı ve Yeşilköy-Büyükçekmece fayındaki Avcılar fayıdır. Yani ölü faydır. Sarı çizgiler ise 1999 depreminde kırılan Yalova ve Körfez fayıdır. 1894’te kırılan fay ise Çınarcık fayıdır. Sarı çizgilerden diğerleri ise 1912’de kırılan Tekirdağ-Saroz fayı,1953’te kırılan İncegönen ve 1964’te kırılan Manyas fayıdır. Uludağ çevresinde 1855’te Bursa’nın batısında ve doğusunda iki büyük deprem oluşturmuştur. O da sarı ile gösterilmiştir. Risk taşıyan faylar olarak Esenköy-Bozburun fayı ve Gemlik-Mudanya fayı kırmızı ile gösterilmiştir ve bu bölgedeki riskli olan faydır. Diğer 5.7’lik depremin oluştuğu Silivri ve Kumburgaz fayıdır. Diğer taraftan Sarıköy fayı ise Bandırma Körfezi’nin güneyinde yer almaktadır.
Tekirdağ fayında Marmara adası önünden geçen 1912’de kırılan fayın üzerinde birçok 4 ve 5 büyüklüğünde deprem olmuştur. Ama bunlar fayın crip olarak akmasıyla oluşan depremlerdir. Stres birikmiş bir fayda olmadığı için büyük bir deprem oluşturmayacaktır.
'1999'DAN SONRA TEKRAR STRES YÜKLENDİ'
1999 Gölcük depreminden sonra Yalova ve Körfez Fay hattı üzerinde yeniden stres oluştuğunu belirten Üşümezsoy, bu bölgelerin kırmızı çizgilerle çizildiğini ve risk taşıdığını ifade etti.
Üşümezsoy bölgeyle ilgili, “Mavi çizgi 1894’te Çınar çukuru güney kesimde kırılan fay hattı ve 1999’da kırılan Yalova ve Körfez fay hattı, kırmızı kesimler ise bu deprem sonrası 1999 sonrasında stres yüklenen fay hatları Gemlik-Mudanya ve Bozburun fayıdır. Gemlik-Mudanya fayı ile Bozburun fayı birlikte kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem üretebilir. Tek kırılırsa 6 buçuk büyüklüğünde deprem üretebilme potansiyeline sahip” açıklamalarında bulundu.
KARAR