PSİKOTEKNİK BELGESİ DENETİMLERİ YENİDEN ERTELENDİ!

SALGIN TEHLİKELİ! PEKİ TRAFİK GÜVENLİĞİ NE OLACAK?

PSİKOTEKNİK BELGESİ DENETİMLERİ YENİDEN ERTELENDİ!




SÜRÜCÜLERİN DİKKATİNE: 

PSİKOTEKNİK BELGESİ DENETİMLERİ YENİDEN ERTELENDİ!

Türkiye’nin ilk trafik radyosu Radyo Trafik; Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu’yu konuk ettiği programda, son günlerde gündemi meşgul eden “ticari araç sürücülerinin bulundurması zorunlu olan psikoteknik belgesi denetimleri”nin ertelenmesi hakkında açıklamalarda bulundu

Ticari araç sürücülerinin bulundurması zorunlu olan psikoteknik belgesi denetimleri yeniden ertelendi; yeni tarih 30 Haziran 2021 olarak belirlendi.

Medyada yer alan haberlere göre denetimler 1 Ocak 2021’de başlayacak. Ancak Radyo Trafik’ in ulaştığı bilgilere göre, İçişleri Bakanlığı’nın 24 Aralık 2020’de yayınladığı yeni genelgeye göre denetimler son kez olmak üzere yeniden ertelendi. Erteleme sebebi olarak, Covid-19 salgın sürecinin devam etmesi ve kontrollü sosyal hayat döneminde yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlandığı belirtildi.

SALGIN TEHLİKELİ! PEKİ TRAFİK GÜVENLİĞİ NE OLACAK?

Ticari araç sürücülerine zorunlu olan psikoteknik belgesi denetimlerinin Eylül 2019’da başlaması kararlaştırıldı ancak o zamandan beri denetim tarihi 7 kere ertelendi. Denetim ertelemelerinin sebepleri ise belge alım merkezlerindeki yoğunluk ve dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını oldu.

Konuyla alakalı Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu Radyo Trafik ortak yayınında Gizem Öztürk’e açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanlığı’nın 2, 3 ve 4. denetim ertelemelerine sebep olarak yeteri kadar merkezin olmadığını belirtmesi üzerine psikoteknik merkezlerinin sayısını ve kapasitesini 10 kata çıkardıklarını belirten Cengizhan Kutlu, “Sektör yatırım yaptığı halde en son 24 Haziran 2020 tarihinde tekrar bir ertelemeyle karşılaştık. İşte bunun son olduğunu düşünüyorduk, 31 Aralık 2020 tarihine ertelenmişti fakat maalesef 24 Haziran – 24 Aralık 2020 tarihinde tekrar bir ertelenme yazısıyla karşılaştık. Bu çok üzücü. Pandemi süreci önemli ama insan unsurundan doğan trafik kazaları, trafik kazalarından verdiğimiz can kayıpları ortada. Sadece Kasım ayında 194 insanımızı kaybettik. 2020 rakamları çok ciddi rakamlar. Dünya sağlık örgütünün açıklamalarına göre ülkemizde trafik kazalarından dolayı 7 bin rakamlarında ölenler var. Çok ciddi rakamlar, 300 – 400 bin arasında değişen bir yaralanmalı trafik kazalara neden olmakta. İnsanımızın psikolojik kaygısı, travmasını da hesapladığımız zaman bu her yıl 1 milyona aşkın kişiyi etkiliyor.” dedi.

 PSİKOTEKNİK MERKEZLERİ DERNEĞİ’NDEN DENETİM ERTELEMELERİNE KARŞI DAVA AÇILIYOR!

Psikoteknik belgelerine sahip olmayan şoförlerin trafikte var olmasının trafik güvenliğini her geçen gün daha da tehlikeye attığına değinen Kutlu, denetim ertelemelerinin bir son bulması ve acilen denetimlerin başlaması gerektiğini savundu. Bu konuda Psikoteknik Merkezleri olarak boş durmayacaklarını da söyleyen Kutlu, bu hafta içinde İdari Danıştay’a dava açacaklarını, yürütmeyi durdurma istemiyle davanın en geç Pazartesi günü açılmış olacağını söyleyerek ekledi; “Bizim dava gerekçesinde de belirttiğimiz üzere 84 milyon kişinin hayati tehlikesi var. O yüzden İçişleri Bakanlığımızdan savunma almadan, biz yürütmeyi durdurma istemli talebimizin bir an önce olumlu karşılanacağını düşünüyoruz ve bir an önce yönetme durdurma yapılarak denetimlerin başlatılmasını talep ediyoruz.Eğer dava süreci olumsuz sonuçlanırsa tüm Türkiye’de iş durdurma gibi eylemler düşünüyoruz. Tüm Türkiye’deki psikoteknik merkezlerimiz bize bağlı ve ortak hareket ediyoruz. O yüzden de 15 Ocak tarihi önemli. 15 Ocak’a kadar yürütmeyi durdurmayı almak gibi bir hedefimiz var.” 

“PANDEMİDE LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE ÖNÜNE GELEN ŞOFÖR OLDU!”

Pandemi döneminde lojistik sevkiyatının 10 kat arttığını ve bunun üzerine şoförlük yapmayan insanların bile kurye vb. işlerde çalışmaya başladığına değinen Kutlu;  trafik güvenliğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Pandemi belki servis araçlarını, okul servis araçlarındaki hareketliliği azalttı ama diğer hareketlilik çok had safhaya geldi. Yani 10 kat arttı ve daha üzücü bir konu burada hiç şoför olmayan, sadece iş kaygısı nedeniyle şoför olmak isteyen, geçimini sağlamak isteyen insanlar araç kullanıyorlar. Ticari araç kullanıyorlar. Bunlar da psikoteknik teste hiç almamış hatta psikoteknik test ne hiç bilmeyen insanlar. Şu anda trafikte tabiri caizse cirit atıyorlar. Bunların belki içlerinde epilepsi hastalığı olanlar var, belki psikolojik rahatsızlığı olanlar var belki farklı ilaçlar kullananlar var, uyku yapıcı ilaçlar var. Bunların hiçbiri bilinmiyor ve hiçbiri bu sistemden geçmemiş. Bir psikiyatrist tarafından muayene edilmemiş. Psikoteknik test sistemi tarafından ölçülmemiş kişiler şu anda hepimizin hayatını tehlikeye düşüyor.”

Haber: Gizem Öztürk