Putin: ABD, Rusya'nın güvenlikle ilgili endişelerini görmezden geldi
Rusya 'savaş istemiyoruz' demişti
Putin: ABD, Rusya'nın güvenlikle ilgili endişelerini görmezden geldi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a Batı'nın, Ukrayna'yı işgal etmesinden korkarken Rusya'nın güvenlikle ilgili endişelerini görmezden geldiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken hafta içinde yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'nın sunduğu güvenlik teklifine yazılı yanıt verdiğini belirtmişti:
"ABD'nin yanıtı ileriye dönük ciddi bir diplomatik yol oluşturuyor. Gönderdiğimiz metin, ABD'nin, müttefiklerimizin ve ortaklarımızın Rusya'nın güvenlik tehdidine yol açan eylemleri hakkındaki endişelerini, Rusya'nın gündeme getirdiği endişelerin ilkeli ve pragmatik bir değerlendirmesini ve ortak bir zemin bulmak için yapabileceğimiz alanlar hakkında önerilerimizi içeriyor".
Ancak ABD'nin önerileri kamuoyuna açıklamadı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD'nin bu resmi yanıtının, Rusya'nın NATO ittifakının genişlemesi konusundaki "ana endişesine" cevap vermediğini söylemişti.
Bunun üzerine Putin bugün Macron'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Putin, ABD ve NATO'nun, Rusya'nın esas endişelerine yanıt vermediğini söyledi. Bunlar arasında, NATO'nun etkinlik alanını genişletmesi, Rusya sınırlarına yakın yerlere savunma sistemleri yerleştirmesi, Avrupa'daki askeri potansiyelinin ve altyapısının 1997'deki konumlara geri döndürülmesi gibi konular bulunuyor.
Bu konuşma, ABD'nin Rusya'nın asıl taleplerini reddetmesinin ardından Putin'den gelen ilk yorum oldu.
Ancak Rusya Devlet Başkanı, Macron'a, başka bir eyleme geçmeden önce ABD'nin sunduğu karşı teklifleri yakından inceleyeceğini belirtti.
Putin'in Macron'la yaptığı görüşmeden kısa bir süre sonra, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın kararlılığını göstermek için Doğu Avrupa'daki varlığını artırmaya hazır olduğunu söyledi.
Rusya 'savaş istemiyoruz' demişti
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin cevabının ardından ülkesinin Ukrayna'yla savaş istemediğini belirtmişti.
Moskova'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, ABD'nin, Ukrayna krizinin çözümü için yaptığı önerilerin "rasyonel yanları da olduğunu" söyledi ancak detay vermedi.
Lavrov ayrıca Rusya'nın çıkarlarının gözardı edilmesine izin vermeyeklerini belirtti, ABD'ye verilecek yanıtla ilgili kararı Devlet Başkanı Vladimir Putin'in vereceğini söyledi.
Rus bakan bugün Alman mevkidaşı Annalena Baerbock bir telefon görüşmesi yapacak.
Lavrov'un önümüzdeki haftalarda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.
Rusya, Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı çıkıyor.
NATO ise Rusya'nın bu konuda söz sahibi olamayacağını vurguluyor.
Biden: Rusya, Ukrayna'yı Şubat'ta işgal edebilir
Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı Şubat ayında işgal edebileceğini söyledi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, Biden'ın dün Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştüğünü açıkladı.
Horne, "Başkan Biden, Rusların Şubat'ta Ukrayna'yı işgal edebileceğine dair açık bir ihtimal bulunduğunu söyledi. Başkan bunu açıktan söyledi. Biz de aylardır bu konuda uyarıda bulunuyoruz'' dedi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ABD'nin müttefik ve ortaklarıyla birlikte kararlı bir şekilde karşılık vermeye hazır olduğunu teyit etti.
Zelenskiy de görüşmede Biden'la krizin yatıştırılmasına dair diplomatik çabaları ele aldıklarını ve atılacak ortak adımlarda konusunda uzlaştıklarını söyledi.
Rusya'nın son haftalarda Ukrayna sınırına on binlerce asker yığması işgal kaygılarını artırmıştı. Kremlin ise bir saldırı planlamadığını söylüyor.
Amerikan Axios haber sitesi ise adını açıklamadığı kaynaklara dayanarak Biden ve Zelenskiy'nin işgal tehdidinin ne kadar yakın olduğu konusunda farklı görüşte olduğunu öne sürdü.
Bazı askeri uzmanlar Rusya'nın ağır teçhizatı taşıyabilmek için Ukrayna'da toprağın donmasını bekliyor olabileceğini söylüyor.
ABD dün Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde, Rus doğal gazını Batı Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin durdurulacağı uyarısında bulunmuştu.
ABD, boru hattının açılışının engellenebileceğini, Almanya da projeye yaptırım uygulanabileceğini söyledi.
Rus boru hattı, Baltık Denizi'nin altından geçerek doğrudan Almanya'ya uzanıyor.
Beş yılda inşa edilen ve 11 milyar dolara mal olan 1.225 kilometrelik boru hattıyla Rusya'nın Almanya'ya gaz ihracatını iki katına çıkacağı belirtiliyor.
Ancak boru hattı henüz faaliyete geçmedi. Kasım'da Almanya'daki düzenleyici kurum boru hattının Almanya yasalarına uymadığını söyleyerek onay sürecini askıya almıştı.
BBC TÜRKÇE