Putin: Çin'le askeri ittifak kurmuyoruz, şeffaf işbirliği yapıyoruz

Belarus'a nükleer silah

Putin: Çin'le askeri ittifak kurmuyoruz, şeffaf işbirliği yapıyoruz




Putin: Çin'le askeri ittifak kurmuyoruz, şeffaf işbirliği yapıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çin ile askeri bir ittifak kurmadıklarını, iki ordu arasındaki işbirliğinin saydam olduğunu söyledi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i Moskova'da ağırladıktan günler sonra televizyonda yayınlanan konuşmasında Putin, "Evet, askeri-teknik etkileşim alanında işbirliğimiz var. Bunu gizlemiyoruz," ifadelerini kullandı.

20-21 Mart tarihlerinde Putin ve Şi arasında gerçekleştirilen zirvede her iki lider askeriye de dahil olmak üzere daha yakın ilişkiler kurulması sözü verdi.

Rusya geçtiğimiz yıl başında Ukrayna işgalinden haftalar önce Çin'le "sınırsız işbirliği" anlaşması imzalamıştı. İşgalin başından bu yana Putin'in kararını eleştirmekten kaçınan Pekin yönetimi Ukrayna için bir barış planı önerdi. Batı ülkeleri ise bu planın Putin'e Ukrayna'daki güçlerini tazelemek için zaman kazandırmayı hedeflediğini savunuyor.

Öte yandan Putin, Pekin'le artan ilişkilerin Rusya'yı finans ve enerji gibi konularda Çin'e daha bağımlı hale getireceği iddialarının da doğru olmadığını söyledi. 

Küresel eksen

Putin ayrıca ABD ve NATO'yu İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası, Faşist İtalya ve Emperyal Japonya'nın kurduğu ittifaka benzer bir "küresel eksen" kurmayı hedeflediğini söyledi.

Rus lider Ukrayna'daki faaliyetlerinin de saldırgan bir Batıya karşı düzenlenen savunma amaçlı bir saldırı olduğunu belirterek Moskova'nın İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi ordusuna karşı verdiği mücadeleye atıfta bulundu.

Kiev ve Batılı ülkeler ise bu iddiaları saçma bularak Moskova'nın amacının topraklarını genişleterek Ukrayna'nın bağımsızlığına son vermek olduğunu savunuyor

Belarus'a nükleer silah

Putin, Rossiya-24 televizyon kanalına verdiği röportajda da Belarus'a taktik nükleer silah yerleştireceklerini belirterek, "Bunu nükleer silahların yayılmasının önlenmesiyle ilgili uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden yapacağız." dedi.

Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah sevk etmesinin Rusya için tehdit oluşturup oluşturmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Putin, "Elbette tehdit var. Çatıştığımız ülkeye silah sevkiyatı yapıldığında bu, gerçekten tehdittir." diye konuştu.

Putin, Ukrayna'ya sevk edilen silah sayısının yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Bu, büyük bir rakam ancak elimizdeki bilgilere göre ABD'de her ay 14-15 bin top mermisi üretiliyor. Askerlerimizin elindeki bilgilere göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ise bir gün ve bir gecede 5 bine yakın top mermisi kullanıyor. ABD, gelecek yıl her ay 42 bin, 2025'te ise 75 bin top mermisi üretmeyi planlıyor." dedi.

Vladimir Putin, NATO'nun başka ülkelere taktik nükleer silah yerleştirdiğini ifade ederek, kendilerinin de Belarus'a söz konusu silahı yerleştirecekleri bilgisini paylaştı.

Putin, "Batı, bunu onlarca yıldır yapıyor. Onlar, çoktan müttefik ülkelerde, NATO ülkelerinde ve Avrupa'da kendi taktik nükleer silahını yerleştirdi. Bu silah, Almanya, Türkiye, Hollanda, Belçika, İtalya ve Yunanistan'da yerleştirilmiş durumda. Yunanistan'da bu silahın deposu var. Belarus ile aynısını yapacağımıza anlaştık. Bunu nükleer silahların yayılmasının önlenmesiyle ilgili uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden yapacağız." dedi.

Bunun için Belarus uçaklarının yeniden donatılması konusunda yardımcı olduklarını dile getiren Putin, bu uçaklardan 10 tanesinin taktik nükleer silah kullanmak için hazır olduğunu belirtti.

Putin, ayrıca Belarus'a "İskender" yüksek hassasiyetli füze sistemlerini teslim ettiklerini anımsatarak, söz konusu sistemlerin de taktik nükleer silahla donatılacağını vurguladı.

EURO NEWS