Putin-Erdoğan görüşmesinde heykel detayı

Heykel'in, Kırımın Osmanlı'nın elinden çıkmasına neden olan II. Katerina olduğu iddia edildi.

Putin-Erdoğan görüşmesinde heykel detayı


Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında geçekleşen görüşmede heykel detayı sosyal medyada gündem oldu. Heykel'in, Kırımın Osmanlı'nın elinden çıkmasına neden olan II. Katerina olduğu iddia edildi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen görüşmeden İdlib'de ateşkes kararı çıktı.

Putin'in Türk heyeti karşıladığı ve ortak basın açıklamasının yapıldığı salonda ise bir detay dikkat çekti.

Salonda Türk heyetinin bulunduğu köşede duran heykelin II. Katerina'ya ait olduğu iddia edildi. 1729-1796 yılları arasında 34 yıl Rusya'yı yöneten II. Katerina Kırım'ın Osmanlı'nın elinden çıkmasına neden olmuştu.

 

II. KATERİNA KİMDİR

II. Katerina zamanında Rusya Osmanlı Devletine çok büyük kayıplar verdirdi.

II. Katerina'nın çariçeliği sırasında 3 değişik Osmanlı padişahı hüküm sürdü: 

III. Mustafa, I. Abdülhamit ve III. Selim.

Bu dönemde Rusya Osmanlı Devleti'yle iki büyük savaş yaptı. Bunlardan birincisi III. Mustafa döneminde yapılan 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'ydı. Bu savaşta büyük kayıplara uğrayan Osmanlılar I. Abdülhamit tahta geçtiğinde Ruslarla Küçük Kaynarca Antlaşması'nı imzalayarak Kırım Hanlığı'nın bağımsız olmasını kabul ettiler.

Ama II. Katerina ünlü generali Potemkin'le birlikte Kırım'ı Rusya'nın bir parçası olarak görmek istiyordu. Antlaşmanın imzasından 9 yıl sonra 1783 yılında Rusya, Kırım'ı ilhak ederek resmen topraklarına kattı. I. Abdülhamit'in saltanatı sırasında gerçekleşen bu durumu kabul edemeyen Osmanlılar Kırım'ı geri almak için Rusya'yla tekrar 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşına girdiler. Ancak tekrar yenilen Osmanlılar III. Selim tahta geçtikten sonra Yaş Antlaşması'nı imzalayarak Kırım'ı Ruslara bırakmaya razı olmak zorunda kaldılar.

 

Kırım'ın kaybı Osmanlılar için büyük bir hezimet olmuştu. Çünkü ilk defa Müslüman bir Osmanlı toprağı Hıristiyanlara kaybediliyordu. Rusya ise Karadeniz kıyısındaki bu toprakları ele geçirerek büyük bir stratejik başarıya sahip olmuş, Karadeniz'de donanma kurma imkânını elde etmişti. Bu gelişmeler 19. yüzyıl boyunca Boğazlar sorununu gündeme getirecekti.

Kaynak Yeniçağ: Putin-Erdoğan görüşmesinde heykel detayı