Putin: Rusya'nın endişeleri göz ardı edildi ama savaştan kaçınmak için hala diyaloğa açığız
NATO'ya 'bizi kandırdılar' suçlaması
Putin: Rusya'nın endişeleri göz ardı edildi ama savaştan kaçınmak için hala diyaloğa açığız
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin savaş da dahil olmak üzere olumsuz senaryolardan kaçınmak için Ukrayna konusunda diyaloğun sürmesini temenni ettiğini söyledi.
Basın toplantısında konuşan Putin Ukrayna'nın NATO'ya katılması ve Kırım'ı geri almaya çalışması durumunda Rusya ve NATO arasında bir savaş ihtimali olabileceğini belirtti.
"Rusya’nın ana endişelerinin göz ardı edildiği görülüyor," diyen Putin, yine de daha fazla müzakereye açık olduklarını vurguladı.
ABD ve NATO’nun, Rusya’nın endişelerini görmezden geldiğini belirten Putin, “NATO, ülkelerin seçme özgürlüğüne işaret ediyor ancak birinin güvenliğini, bir diğeri pahasına güçlendiremezsiniz.” dedi.
Putin NATO ve ABD'nin tutumu karşısında verecekleri yanıtın kolay olmayacağını ama bir karar alacaklarını vurguladı.
NATO'ya 'bizi kandırdılar' suçlaması
NATO’nun askeri altyapısının doğuya doğru ilerlememesi konusunda kendilerine söz verildiğini dikkati çeken Putin, “Bugün NATO’nun nerede olduğunu görüyoruz; Polonya, Romanya, Baltık ülkeleri. Bizi kandırdılar.” dedi.
ABD'nin Anti-Balistik Füze Anlaşması'ndan çekildiğini hatırlatan Putin, Romanya’da ise füze fırlatma sistemlerinin bulunduğuna dikkati çekti.
“Burada, MK41 füze fırlatma sistemleri bulunuyor. Bunlara Tomahawk yerleştirilebilir. Yani bu, füze savunma sistemi değil saldırı sistemi oluyor. Bu sistemler, 1000 kilometreye kadar topraklarımızı hedef alabilir. Bu bizim için bir tehdit değil mi?” diye konuştu.
Ukrayna’nın NATO’ya alınması ihtimalini de değerlendiren Putin, şunları söyledi:
“Ukrayna’nın belgelerinde Kırım’ın askeri güç yoluyla geri alınacağı yazılmış. Ukraynalılar bunu sadece söylemiyor, bu belgelerinde de yazıyor. Ukrayna’nın NATO üyesi olduğunu, Polonya ve Romanya’da olduğu gibi silahlarla donatıldığını ve Kırım’da operasyonu başlattığını farz edelim. Donbas’ı konuşmuyorum bile. Bu, Rusya’nın egemen toprağıdır. Bu konu bizim için kapatılmıştır. Bu durumda, NATO ile mi savaşmalıyız?”
Blinken ve Lavrov, ABD'nin Rusya'nın güvenlik tekliflerine verdiği yanıtı görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın güvenlik tekliflerine verdikleri yazılı yanıta müteakiben Moskova'nın pozisyonu hakkında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüşme yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, görüşmenin Washington yönetiminin Rusya'nın güvenlik tekliflerine verdiği yazılı yanıta müteakip yapıldığı kaydedildi.
Açıklamada, "Blinken, ABD'nin ortaklarımız ve müttefiklerimizle tam koordinasyon içinde, ikili ya da müttefik ve ortaklarla birlikte Rusya ile karşılıklı güvenlik endişeleri konusunda görüş alışverişi sürdürmek için istekli olduğunu vurguladı." denildi.
Blinken'ın Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlılığını ifade ettiği kaydedilen açıklamada, ABD tarafının tüm ülkelerin kendi dış politikalarını ve ittifaklarını belirleme hakkını sahip olduğunu yinelediği kaydedildi.
Açıklamada, "Blinken, Rusya'dan derhal gerilimi düşürmesini ve Ukrayna sınırlarından asker ve teçhizatın geri çekmesini istedi. Ukrayna'nın daha fazla işgal edilmesinin hızlı ve ciddi sonuçları olacağını vurguladı ve Rusya'yı diplomatik bir yol izlemeye çağırdı." ifadelerine yer verildi.
ABD ve NATO olumsuz tavır sergiliyor
Lavrov da görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, güvenliğin başka devletlerin güvenliği pahasına güçlendirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “ABD ve NATO’nun bu konuda aşırı derecede olumsuz tavır sergilediğini görüyoruz.” dedi.
Bazı NATO ülkelerinin de güvenliğin bölünmezliği ile ilgili pozisyonundan endişe duyduklarını dile getiren Lavrov, "Batılı meslektaşlarımız, Avrupa-Atlantik bölgesinde üzerinde anlaşmaya varılan uluslararası hukukun temel ilkesini görmezden geliyorlar." diye konuştu.
Bu nedenle, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ülkelerine Rusya’nın güvenlik konusundaki pozisyonu ile ilgili mektup gönderdiklerine dikkati çeken Lavrov, şunları kaydetti:
“Blinken’e de bugün bu konunun görmezden gelinmesine müsaade etmeyeceğimizi teyit ettim. Batı'nın neden yükümlülüklerini yerine getirmek istemediğini veya kendi lehine seçici olarak yerine getirmek istediğini dürüstçe açıklamasında ısrar edeceğiz. Blinken, burada istişare etmek için unsurların olduğu fikrine katıldı. İşlerin ne şekilde yürüyeceğini göreceğiz.”
Lavrov, ABD ve NATO’dan gelen yanıtların analiz edilmesi konusunda çalışmaları tamamladıklarını ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bu konuda rapor ileteceklerini dile getirdi.
EURO NEWS