Putin: Ukrayna'dan ön barış koşullarını yerine getirme arzusu görmedik

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden arabuluculuk teklifi

Putin: Ukrayna'dan ön barış koşullarını yerine getirme arzusu görmedik




Putin: Ukrayna'dan ön barış koşullarını yerine getirme arzusu görmedik

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın mart ayında kabul edilen ön barış anlaşmasına dair şartları yerine getirme konusunda hiçbir arzu görmediğini belirtti.

İran'da yapılan Astana Zirvesi sonrasında gazetecilere konuşan Rus lider, "Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşecek misiniz?" şeklindeki bir soruya Kiev'in mart ayında pratikte ulaşılan ön barış şartlarına bağlı kalmadığını ifade etti. 

Putin "Gidişatın sonucu tarafların varılan anlaşmayı uygulamasına yönelik istekliliğine bağlı. Bugün Kiev'deki güçlerde bu arzuyu görmüyoruz" diye konuştu.

Ukraynalı yetkililerden Putin'in bu değerlendirmelerine ilişkin henüz bir yanıt gelmedi.

Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev ise Moskova'da yaptığı bir konuşmada Ukrayna ile yapılacak bir barışın Moskova'nın şartlarında mümkün olabileceğini belirtti. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev "Rusya hedeflerine ulaşacak. Bir barış olacak, bizim şartlarımızda" diye konuştu.

Medvedev geçtiğimiz günlerde yaptığı bir başka konuşmada da "Kırım'ın Rus olmadığına inanmasının" bir tehdit olduğunu belirtmiş ve bölgeye dışarıdan gelecek herhangi bir saldırının "Kıyamet Günü"ne sebep olacağı uyarısında bulunmuştu.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden arabuluculuk teklifi

Vladimir Putin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapmayı teklif ettiğini belirtti.

Putin "Türkiye'nin çabaları, ve diğer ülkelerin, örneğin Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri arabuluculuk önerdi ve böyle bir imkan var- bizler krizi çözmek isteyen ve imkanlarını sunan bütün dostlarımıza minnetarız. Herhangi bir katkı verme arzusu bile çok asil" ifadelerini kullandı.

Rusya ve Ukrayna arasında 10 Mart'ta Antalya'da ve 29 Mart'ta İstanbul'da yapılan barış görüşmeleri sonrasında Ukraynalı müzakereciler aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini, tartışmalı bölgeler için referandum seçeneğinin öne çıktığını ve güvenlik garantisi sistemi çalışırsa Ukrayna'nın tarafsız ülke olma statüsünü kabul edeceğini ve bunun ülkede yabancı askeri üslerin olmamasını da içereceğini belirtmişti.

euro news